kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıcak havalar gerçekten çarpar mı?

Dr. Metin Okucu
14.08.2007
* Sıcak çarpması denen şey gerçekten mümkün mü? Güneşin altında yatıp uzanmaktan kaçınıyorum yine de güneş çarpabilir mi? Bir de günde ne kadar su içmeli, susadıkça içilen su yetersiz mi? (Yelda Uzun/Bodrum)

Aşırı sıcaklar her canlı türü için sağlık sorunu yaratabilir. Diyelim ki dışarıda hava 40 derece; bu durumda vücudumuz kendi ısısını 37 derecede tutmak ister. Bunun tek yolu terlemektir. Vücut; cildin üzerinde ter sayesinde nem oluşturarak ve bunun buharlaşmasını sağlayarak kendini serinletir. Ancak terlemek, vücudumuzda yeterli su olduğu sürece işe yarar. Eğer vücut suyumuz azalırsa terleme durur ve ısımız hızla yükselmeye başlar. Sıcak havalarda bir saatte 2 litre su kaybedilebilir, aynı miktarda su içilmez ise hızla kururuz. Fakat susama hissine çok güvenmemelidir; gerçek su kaybına göre geriden gelir. İşte bu nedenle aşırı sıcaklarda susamaya göre değil, ihtiyaç olan miktara göre sıvı içilmelidir.

ETKİLİ ÖNLEMLER
Aşırı sıcak nedeniyle birden fazla sağlık problemleri ortaya çıkar. Sıcak krampları; su ve tuz kaybından ötürü meydana gelen, karın veya bacak kaslarındaki kasılmalardır. Sıcak çarpması ise; kuru ve kızarmış bir cilt, koyu idrar rengi, hızlı ve hafiflemiş nefes ile şuur bulanıklığı şeklinde görülür. Acil tedavi edilmezse ölüme kadar gidebilir. Ancak aşırı sıcaklardan daha az etkilenmek için basit ama etkili önlemler alabilirsiniz:

* Sıcaklara uygun giyinin; ince ve açık renkli giysiler, şapka ve hatta şemsiye kullanın.

* Su için; saatte 2-4 bardak sıvı alın. Çay, kahve ve alkol almayın, sizi daha da kurutacaktır.

* Az ve sık yiyin; protein miktarını azaltın, fazla et ve süt ürünleri ısıyı arttırır.

* Yavaşlayın; aşırı fiziksel aktiviteden kaçının. Eğer gerekli ise günün serin saatlerini tercih edin.

* Kapalı mekanlarda kalın.

* Klimamız yoksa başka önlemler alın. Akşamları hava serinlemeye başladığında; vantilatörler yardımı ile tüm pencereleri açın ve serin havanın içeri girmesini, sıcağın dışarı atılmasını sağlayın.

* Alt katları kullanın; sıcak hava yükselir, bodrum katları daha da serin olur.

* Başka ısı kaynaklarını kapatın; ampuller, floresan lambalar, çalışır durumda tutulan elektrikli aletler, fırın ve ocaklar ortamı daha da ısıtır.

* Ev yapımı klima kullanın; buz dolu bir kabın arkasında vantilatör çalıştırın ve soğuk havanın tadını çıkarın!

* Her şeyden önemlisi; çocuklarınızı asla sıcak arabaların içinde yalnız bırakmayın!