kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Reflü kabusuna dikenli balonla veda edin

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
Stresle yaşamanın getirdiği reflü artık dikenli bir balonla tedavi ediliyor. Diyet ve ilaçlara rağmen iyileşmeyen reflüye uygulanan stretta yöntemi sonrasında, özlemini duyduğunuz her tattan dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz!..
Mide yanması olarak tabir edilen ve gencinden yaşlısına her kesimden insanı tehdit eden reflü, artık dikenli bir balonla tedavi edilebiliyor. Sadece 45 dakika süren ve ABD'de reflü tedavisi için son dönemde en çok tercih edilen stretta yöntemiyle ilgili olarak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Avşar sorularımızı yanıtladı:

* Reflü tedavisindeki yenilikler neler?
Endoskop yardımıyla yapılan stretta yöntemi sayesinde reflü yani yemek borusundaki yanma yüzde 80 oranında başarıyla tedavi ediliyor. Genel anestezi altında yapılan yöntemde hastaya bir balon yutturuluyor. Bu balonun üzerinde 8 diken bulunuyor. Şişen balondaki bu dikenler yemek borusu duvarının içine giriyor. Buraya akım verilerek bölgede hasar meydana getiriliyor. Aft adını verdiğimiz hasarlı alan iyileşirken, reflü şikayetleri azalıyor. Aynı zamanda mide Ph'ı düzeltiliyor. Düzelen bu denge sayesinde hastalar istediklerini yiyebilir ve bu onlarda artık bir şikayet yaratmaz.

STRES REFLÜYÜ TETİKLER
* Stresli ve yoğun iş hayatı reflüyü tetikler mi?
Normal olarak yemek borusunun alt ucunda alt özefagus (yemek borusu) sfinkteri dediğimiz kapak benzeri bir yapı vardır. Bu yapı asidin mideden yemek borusuna geri kaçmasını önler. Reflü hastalığında ise bu sfinkter sık aralıklarla gevşer ve mide asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar. Stres ve iş yoğunluğu da mide asidini arttırır. Stres ile reflü için bariyer olan sfinkterin basıncı azalır. Bu da reflüyü olumsuz etkiler. Ancak yapılan bazı çalışmalarda, stres ile reflü sıklığının artmadığı, buna karşın hissedilmesinin arttığı görülmüştür. Şöyle düşünebiliriz; insan aşk filmi seyrederken de reflüye maruz kalır ama gerilim filmi sırasında duyduğu semptomlar daha şiddetlidir.

* Fast food ve asitli gıdalar reflüye zemin hazırlar mı?
Bu gıdalar reflüye zemin hazırlamaz. Ancak reflüsü olanlarda şikayetleri artırır. Asitli içecekler asiditeyi artırır. Fast food tipi gıdalar yağlı gıdalardır ve yağ da çok güçlü bir asit uyarandır. Sonuçta her iki gıda türü de reflülü kişilerde şikayetleri uyarır.

ÇOCUKLAR BİLE REFLÜLÜ
* Kimler daha çok reflü riski altında?
Reflü artık çocuklarda bile görülmeye başlandı. Mide asidinin boğaza doğru geri kaçmasıyla ortaya çıkan reflü, her beş yetişkinden birinde görülüyor. Hastalık, midenin giriş kapısının fonksiyonunu bozduğundan, özellikle stresli ortamlardakileri çok etkiliyor. Polis, asker, politikacı ve öğretmenler ağrı duyma eşikleri azaldığı için şikayetleri daha çok hissediyor.

* Baharatlı gıdalar reflüye neden olur mu?
Baharatlı gıdaların reflü yaptığına dair yeterli bir bilimsel kanıt yoktur. Ancak reflüsü olan bir kişide bu gıdalar alındığında şikayetler artıyorsa yenmemeli. Aksi taktirde yasaklanmamalı.

* Şikayetleri yoğun olanlar nasıl beslenmeli?
İlaç dışında alınan önlemlerin tedaviye etkisi yüzde 15'tir. Düzenli ilaç alan hastaya çok ciddi kısıtlamalar yapılmamalı. Ancak yine de hastalar; alkol, kahve, yağlı gıdalar, asitli içecekler, dolu mide ile uzanmak, geç saatte yiyip yatmak gibi alışkanlıklardan kaçınmalı. Hastalar kendilerine dokunan gıdayı birkaç kez test ederek saptamalı. Örneğin, bir gün dokunan domatesi hastalar ömür boyu kendine yasaklar. Oysa bu yanlış. Mutlaka birkaç kez test edip sonra karar verilmeli. Reflülü hastalar sık ve az miktarlı öğünler yemeli.