kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara şimdi de susuz sonbahara hazırlanıyor

Yeni Haber
Ağustos ayı başından buyana yaşanan su kesintileriyle büyük eleştiri alan Ankara Büyükşehir Belediyesi, şimdi de susuz geçecek sonbahar aylarına hazırlanıyor.

Programlı su kesintisi yapılıp yapılmayacağı konusunda henüz karar vermeyen Belediye, hijyenik ağırlıklı önlem almaya hazırlanıyor. Alınacak önlemlerle özellikle okullarda hem su tasarrufu sağlanacak, hem de hijyenik ortam sağlanacak. Belediye ayrıca, şebeke suyuyla park bahçe sulaması yapılmaması için park aboneliklerini iptal ediyor. Park ve bahçelerin sulamasında kuyu suyu kullanılmasını isteyen belediye, aksi durumda kamu kurumlarına ve ilçe belediyelerine çevre cezası kesecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, su sıkıntısı sonucu bir dizi hijyenik önlemi ve tasarruf uygulamasını devreye soktu. Buna göre belediye, okullara ücretsiz olarak susuz pisuvar, fotoselli (ışığa duyarlı) musluk, sıvı sabun yerine köpük üretme aparatı gibi malzemeler dağıtacak. Belediye ayrıca, 368 okula ve bazı sağlık tesislerine su deposu yaptıracak, zarar görmüş depoları onaracak.

ASKİ ise Kızılırmak'tan su getirme projesi tamamlanana kadar, Ankara'daki tüm park ve bahçelerin aboneliğini iptal edecek. Park ve bahçelerde şebeke suyu kullanılmaması kararının bazı ilçe belediyeleri tarafından uygulanmadığı gerekçesiyle, şebeke suyu kullandığının tespit edildiği kamu kurumlarıyla belediyelere çevre cezası da verilecek.

BELEDİYEDE ZORLU SONBAHAR HAZIRLIĞI

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in Ankara'da okulların 17 Eylül yerine 15 Ekim'de açılması önerisi yerine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 1300 devlet okulundan, deposu olmayan 350'sinde su deposu yapılmasını, mevcut depoların ise temizlenmesini istemişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmayla da kentte 368 okulun ve bazı sağlık kuruluşlarının su deposunun olmadığı belirlendi. Okulların açılmasına bir ay kala Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan karar uyarınca kentte deposu olmayan tüm okullara, masrafları belediyeden karşılanmak üzere su deposu yapılacak.

Aynı süre içinde, su tasarrufu ve hijyen önlemlerini de hayata geçirecek belediyeyi zorlu bir ay bekliyor. Su kullanmadan temizlenebilen pisuvarlar ve ellerin yaklaştırılmasıyla açılıp kapabilen musluklar da bu süre içinde okullara takılacak.

Fotoselli (sensörlü) musluk başları piyasada 200-500 YTL arasında satılırken, susuz çalışan pisuvarların fiyatı ise yaklaşık 1000 YTL.
İsviçre'de üretilen ve Türkiye'de bu ay satışa sunulan susuz çalışan pisuvar, Çevre Teknolojileri Yenilikleri İstanbul 2007 Fuarı'nda tanıtılmış, kullanımına göre yılda 100 ile 150 ton su tasarrufu sağladığı belirtilmişti. Daha çok stadyum, havalimanı, otel, restoran ve okul gibi kalabalık mekanlar için üretilen pisuvarlar, su yerine az miktarda jel kullanarak temizlik sağlıyor.

Su kesintilerine devam edip etmeme konusunda henüz kararını vermeyen belediye, okulların susuz kalması durumunda ortaya çıkabicek hastalıkları da göz önüne okullar açılmadan önlemleri hayata geçirmeye çalışacak.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, okullara ortalama 10'ar susuz pisuvar yerleştirmesi durumunda bir ay içinde 13 bin pisuvar ve iki katı kadar fotoselli musluk için ihaleye çıkması ve inşaatı tamamlaması gerekecek.

ANKA