kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kampusta 500 isyanı

PERVİN KAPLAN / HABER MERKEZİ
Newsweek'in yayınladığı ve içinde 3 Türk okulu bulunan "Dünya genelinde en iyi 500 üniversite" listesine rektörler tepki gösterdi. Listeye giren de, girmeyen de sıralamayı "subjektif" buluyor..
ABD'nin saygın dergilerinden Newsweek'in bu hafta "Eğitim Yarışı" başlığı ile Avrupa, Asya ve Latin Amerika'da yayımlanan kapak haberi, dünyadaki "En iyi 500 üniversiteyi" sıraladı. İlk sırada Harvard'ın yer aldığı bu listede 349'uncu sırada İstanbul Teknik, 358'inci sırada İstanbul, 401'inci sırada Bilkent, 454'üncü sırada Sabancı üniversiteleri yer aldı. Ancak aralarında ODTÜ, Boğaziçi, Ege gibi üniversiteler bu listeye giremedi. Haber, THES -QS The Times Higher Education Supplement'in dünyada 3 bin 703 akademisyen ile yaptığı anket ile oluşturuldu. Ankete katılanlardan, sanat, mühendislik, tıp, yaşam bilimleri, sosyal ve fen bilimleri temelinde üniversitelerin eğitimin kalitesi, uluslararası görünüm, emsal karşılaştırma, araştırma kalitesi gibi dört alanda değerlendirme yapması istendi. Mezunların iş olanakları da çokuluslu şirketlerde çalışan 738 kişiye soruldu. Liste Türk üniversitelerinde tartışmaya yol açtı.

Mezun başarısı önemli

Sabancı Üniv. Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu: Bizim açımızdan bu tip sıralamalardan çok mezunlarımızın başarıları önemli. Oluşturulan listede ilk 10 içinde yer alan önemli üniversitelerde çok sayıda mezunumuz tam bursu olarak doktoraya kabul edildiler. Bundan büyük bir gurur duyuyoruz.

Kriterde bir sorun var
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur: Kriterlerde bir objektiflik olmadığını düşünüyoruz. Sadece akademisyenlere ya da işverenlere sorarak böyle bir sıralama yapmak subjektif bir değerlendirmedir. Bir gün bir başkası da başka kriterlere göre çalışma yaptığında liste değişir.

Subjektif çalışma
Ege Üniv. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Baylas: Araştırmanın subjektif olduğu belli. Ankara, Hacettepe ve Ege tıp, sosyal bilimler ve fen bilimleri gibi üç alanda, ODTÜ fen bilimlerinde eğitim veriyor. Eğer bu üniversiteler listede yer almıyorsa kriterlerde sorun olduğu ortada. Bilimsel yayınlar değerlendirilmeli.

Bir sürü sıralama var
Bilkent Üniv. Rektör Yard. Prof. Dr. Abdullah Atalar: Araştırma sonuçları eleştirilebilir. Dünyada bir sürü sıralama var. Üniversitelerin içinde en iyisi hangisidir bu henüz bu belli değildir. THES de bunlardan birisi. Bizim orada olmamız şaşırtıcı değil, üniversitemiz Şangay dışındaki her listede var.