kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB anketi Gökçek’in anketlerine benzemedi

Yeni Haber
AB Komisyonu İletişim Genel Direktörlüğü'nün "Gallup Macaristan"a yaptırdığı "75 Avrupa Kenti Arasında Yaşam Kalitesi Algılamaları" başlıklı anketin "Kentte yaşamaktan duyulan tatmin" bölümünde, Ankara 59'uncu, İstanbul ise sondan üçüncü oldu.

AB Bölgesel Politikalar Genel Direktörlüğü "75 Avrupa Kenti Arasında Yaşam Kalitesi Algılamaları" adlı bir anket yayınladı. Anket "Gallup-Macaristan"a, Avrupa Komisyonu İletişim Genel Direktörlüğü'nce ısmarlandı ve Avrupa Kentsel Denetimi (European Urban Audit) çerçevesinde yerine getirilen çalışmaların bir parçası olarak hazırlandı.

2006 kasımında Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkeyle, Hırvatistan ve Türkiye'deki kentlerde gerçekleştirilen ankette her kentte raslantısal olarak seçilen 500 kişiyle konuşuldu. Yanıt verenler kentin tüm semtlerinden seçildi ve katılımcılara kentlerindeki yaşam kalitesine ilişkin 23 soru soruldu. Algılama anketine tüm AB ve aday ülke başkentleri alındı, büyük AB üyesi ülkelerde birden altıya kadar değişen rakamlarda kentler eklendi. Örneğin, Türkiye'den Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Antalya dahil edilirken İzmir, Adana gibi büyük kentler ankete alınmadı.

ANKARA'DA YAŞAMAK BAŞKENTLİYİ TATMİN ETMİYOR


Avrupa'nın seçilen 75 şehrinin ele alındığı anketin ilk bölümünde "O kentte yaşamaktan duyulan tatmin" incelendi. Kentin farklı semtlerinde yaşayanların sorulara verdikleri yanıtlara göre hazırlanan çizelgede, kentte yaşamadan duyulan tatmin açısından Ankara 59., Antalya 60., Diyarbakır 71., İstanbul 73., yani sondan üçüncü oldu.

Kentlerinden çok memnun olduklarını söyleyen Avrupa vatandaşlarının bulunduğu ilk üç kent Groningen (Hollanda), Krakow (Polonya) ve Leipzig (Almanya) şeklinde sıralandı.

Bu bölümde, "Anket, halkın büyük bölümünün, seçilen 75 kentte yaşamaktan 'güçlü bir şekilde tatmin duyduklarını' ya da 'tatmin duyduklarını' göstermektedir. Birçok kentte katılan kişilerin yüzde 75 ila yüzde 97'si kentlerinde yaşamaktan tatmin duyduklarını belirtti" denildi. Ancak İstanbul, Napoli ve Atina, vatandaşlarının yüzde 75-97'sinin kentlerinde yaşamaktan tatmin duyduklarını belirttikleri söz konusu kentlerin dışında kalıp, daha düşük tatmin veren sondan üç Avrupa kenti oldu. Atina son yıllarda yaşadığı hava kirliliği, Napoli ise ekonomik önemli ekonomik sorunlarıyla ülkelerinin gündeminde bulunuyor.

ALT-ÜST GEÇİT REKORTMENİ AMA TOPLU TAŞIMI BOZUK

Anketin "Toplu taşım" bölümünde ise, Ankara yine sonlara doğru yer aldı. Kenti çirkinleştirip otoyola çevirdiği, kent alanlarını yok ettiği eleştirilerine hedef olan alt ve üst geçitler açısından dünyanın önde kentlerinden biri haline gelen Ankara toplu taşımda ise sınıfta kaldı. Vatandaşları, en iyi toplu taşımın bulunduğu kentler olarak Helsinki, Viyana ve Fransa'daki Rennes kentini gösterdile. Ankaralıların verdiği yanıtlara göre başkent Avrupa'da toplu taşımda 54'üncü, Antalya 56'ncı, Diyarbakır 62'nci, İstanbul ise 68'inci oldu.

İSTANBUL GÜVENLİKTE SONUNCU

Anketin Ankara ile ilgili bölümleri, Büyükşehir Belediyesi'nin altgeçit ve üstgeçit başlarında kurdukları sandıklardan elde edilen sonuçlara benzemezken, İstanbul'la ilgili çarpıcı sonuçlar da çıktı. Ankette "İnsanların kendilerini en güvende hissettikleri kentler" çizelgesi de yayınlandı. Buna göre Danimarka'daki Aalborg incelenen "en güvenli" kent oldu. Finlandiya'daki Oulu ikinci, İspanya'daki Oviedo ise üçüncü oldu. Türk kentlerinden Ankara 44'üncü, Antalya 62'nci, Diyarbakır 70'inci, İstanbul 75'inci yani sonuncu olarak sıralandı.

ANKETİN DİĞER BÖLÜMLERİ

Anketin diğer bölümlerinde ilk üç sırayı paylaşan Avrupa kentleri ve Türk kentlerinin sıralamadaki yerleri ise şöyle:

-Kolayca iyi bir iş bulunan kentler: Prag (1), Kopenhag (2), Dublin (3), Antalya (51), İstanbul (60), Ankara (65), Diyarbakır (72)
-Kolayca, makul fiyatlarla iyi bir konut bulunabilen kentler: Leipzig (1), Aalborg-Danimarka (2), Braga -Portekiz (3), Diyarbakır (15), Antalya (24), Ankara (27), İstanbul (56)
-Park ve bahçeler gibi kamu alanlarının en iyi olduğu kentler: Malmö (1), Münih (2), Stokholm (3), Ankara (33), Diyarbakır (55), İstanbul (56)
-Hastaneler tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin en iyi olduğu kentler: Groningen - Hollanda (1), Liege - Belçika (2), Lille - Fransa (3), Ankara (50), Diyarbakır (55), İstanbul (57), Antalya (58)
-Kaynaklarını en akılcı yolda harcayan kentler: Irakleo-Yunanistan (1), Cluj-Napoca- Romanya (2), Bordo-Fransa (3), Antalya (39), Diyarbakır (40), Ankara (43), İstanbul (56).

(ANKA)