kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Deniz otobüsünün kaptanı: Dikkatim dağılmıştı

Yeni Haber
Zeytinburnu açıklarında Ukrayna bayraklı ''Semyon Rudhnev'' isimli ticari bir gemiye çarpan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) ait ''Salih Reis-4'' adlı deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar serbest bırakıldı.

Kazaya karışan İDO'ya ait ''Salih Reis-4'' isimli deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar, olay sonrası ifadesinin alınması amacıyla cumhuriyet savcısının talimatıyla Balat'taki Liman ve İskele Polis Merkezi'ne götürüldü.

Taşpınar verdiği ifadede olay sırasında kendisine yolcular hakkında bilgi verildiğini ve bu nedenle dikkatinin dağıldığını belirterek geminin demirli olduğunu farketmediğini söyledi.

Taşpınar, yine savcılığın talimatıyla polis merkezinden serbest bırakıldı.

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar, kazada yaralı bulunması nedeniyle soruşturma başlattı.

Savcı Yaşar, yapılan tespit ve incelemeler sonucu kazanın gerçekleştiği alanın koordinatlarının kendi yetki alanı dışında olan Zeytinburnu'nda meydana gelmesini dikkate alarak ''yetkisizlik'' kararı verdi. Savcı Yaşar, dosyayı bir yazıyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

İŞTE KAPTANIN İFADELERİ

Bostancı-Yenikapı-Avşa seferini yaparken Zeytinburnu açıklarında Ukrayna bandıralı kuru yük gemisine çarpan ''Salih Reis-4'' isimli deniz otobüsünün kaptanı İsmail Taşpınar, deniz polisine verdiği ifadesinde, ''kazanın bir an dikkatinin dağılmasından kaynaklandığını'' öne sürdü.

Alınan bilgiye göre, Taşpınar, kazanın ardından Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla deniz polisine şöyle ifade verdi:

''Kaptanı bulunduğum her bakımdan denize ve yola elverişli Salih Reis-4 isimli deniz otobüsüyle 13 Ağustos 2007 Pazartesi günü saat 10.35'te Yenikapı'dan Avşa'ya gitmek üzere 449 yolcu ile hareket ettik. Yenikapı İskelesi'nden hareket ettikten sonra demirde bulunan gemiler arasında normal süratle dikkatli bir şekilde seyir ediyordum. Gemide radar dahil bütün seyir cihazları açık ve çalışır durumdaydı. Hareket ettikten sonra saat 10.50 sıralarında Sultan Süleyman Bilgin isimli gemici köprü üstüne geldi. Yolcuların durumu ile ilgili bana bilgi verirken bir an için dikkatim dağıldı ve nehir tipi, suya yakın eski tip küçük bir gemiyi
pruvamda (önümde) gördüm. Diğer geminin demirde olduğuna dair bir işaret ve havanın yağmur öncesi kararmaya başladığı hadise esnasında, güvertesinde aydınlatıcı ve dikkat çekici bir ışık gözlemlemedim. Diğer gemi demirde olsa dahi, kaptan köşkünde bulunması gereken nöbetçi zabit, telsizle herhangi bir uyarı yapmadığı gibi düdük gibi bir ses işareti de vermedi. Yoğun gemilerin bulunduğu bu deniz alanında hemen gerekli manevraları yaptım ancak diğer gemiye çarpmaktan kaçınamadım.''

Bu arada, İstanbul Liman Başkanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı ve sigorta kuruluşundan teknik ekipler incelemelerini sürdürüyor.Pendik Askeri Tersanesi'ne çekilen deniz otobüsünde ekspertizler tarafından hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Bu çalışma sonucunda hasarın boyutu ve deniz otobüsünün filoya ne zaman katılabileceği de belirlenecek.

İDO'dan alınan bilgiye göre, hem deniz otobüsü, hem de içindeki 449 yolcu sigortalı olduğu için tüm masraflar sigorta tarafından
karşılanacak. Ayrıca İDO, 449 yolcuya yönelik jest yapmaya hazırlanıyor.Şehir dışında tatilde olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da hastanede tedavi altına alınan yaralıları tek tek arayarak ''geçmiş olsun'' dileklerini ilettiği ve çiçek gönderdiği öğrenildi.

İDO'nun Avşa seferleri, yedekteki gemilerle sürdürülüyor.Yetkililer, ne tür kaza olursa olsun deniz otobüslerinin hiçbir şekilde
batmadığını, 5 ayrı parçaya da ayrılsa her bir parçanın bağımsız olarak yüzdüğünü kaydettiler.Öte yandan, Kıyı Emniyeti Genel Müdür Vekili Faruk Yersel, Zeytinburnu açıklarında İDO'ya ait ''Salih Reis-4'' adlı deniz otobüsünün çarptığı Ukrayna bayraklı ''Semyon Rudhnev'' isimli geminin aynı yerde demirli bulunduğunu söyledi.Hasarlı geminin yolculuğuna devam etmesi için Denizcilik Müsteşarlığı Gemi Sörvey Kurulu'nun gerekli kontrolleri yapıp seyrine izin vermesi gerektiğini anlatan Yersel, kazanın yaşandığı alanın gemi kazaları açısından riskli bir bölge olmadığını ifade etti.

AA