kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Teyemmümle cuma

Ceyda KARAASLAN ANKARA
İslam ülkelerinin büyükelçiliklerinde görev yapan diplomatlar su tasarrufu için bir bardak suyla abdest alıyor, Mısır Büyükelçiliği'nde ise teyemmüm yapılıyor..
Başkentte, günlerdir süren susuzluk Ankara halkı kadar büyükelçilik çalışanlarını da vurdu. Müslüman ülkelerin büyükelçiliklerinde görev yapan diplomatlar, su tasarrufu yapabilmek için namaz abdestlerini bile bir bardak suyla almaya başladı. Abdestin namaz ibadetiyle ilgili ruhani bir durum olduğunu belirten Müslüman diplomatlar, bu şartı yerine getirebilmek için sembolik olarak bir bardak suyla el ve ayaklarını ıslatmak suretiyle abdest aldıklarını anlattılar. İlahiyat uzmanları susuzluğun olmadığı durumlarda toprak ya da yer kabuğundan sayılan bir maddeyle temizlik anlamına gelen teyemmüm şartlarının oluşup oluşmadığını tartışırken bu yöntemi Mısır Büyükelçiliği çoktan yerine getirdi. Mısırlı diplomatlar geçen Cuma namazını depolarında su kalmadığı için teyemmümle abdest aldılar. Umman ve Pakistan elçiliklerinin çalışanları ise marketlerden satın aldıkları içme sularıyla abdest aldılar.

DEPO BOŞALDI
Kendi ülkelerinde de su sorunu yaşadıklarını belirten İslam ülkelerinin büyükelçi yetkilileri suyu tasarruflu kullanmaya alışkın olduklarını, ancak Türkiye gibi zengin bir ülkenin başkentine "susuzluğun yakışmadığını" belirttiler.