kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
CEMALETTİN GÜRSOY
Engelsiz Ekonomi

'Ağır özürlü'ye 838 YTL bakım ücreti ödeniyor

Özürlüler Yasası kapsamında ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kurumu Yasası'na göre bakıma muhtaç ağır engellilere 'bakım ücreti' ödeniyor.
Ağır engelli ve yakınları son dönemde sık sık "Evde bakım hizmetinden nasıl yararlanırız?" diye soruyor. Bir başka dert de hizmetten yararlanmak için kuruma başvuranlara, "Gerekli şartları taşımıyorsunuz" karşılığı verilmesi.
Anlaşılıyor ki, konu hakkında yeterince bilgisi olmayan özürlü ve aileleri bazı haklardan mahrum bırakılıyor. Bugün bu soruna açıklık getirelim istedik.
5378 Sayılı Özürlüler Yasası kapsamında ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu' na ek 7'nci madde olarak eklenen madde ile, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmayan, bakıma muhtaç özürlülerden ailesini kaybetmiş olanlarla ekonomik veya sosyal yoksunluk içerisinde bulunanlara, özel bakım kurumlarında ya da ikametlerinde bakım hizmeti verilebiliyor.
Bakıma muhtaç özürlülere sunulacak hizmetler Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca müştereken çıkarılan yönetmeliklerle saptanıyor. Kriterlere uyanlara iki asgari ücret tutarında aylık olarak 838,30 YTL ödeniyor.

GEREKLİ BELGELER
Bakım hizmetinden yararlanacaklardan şu belgeler isteniyor:
- Nüfüs Müdürlüğü'nden vukuatlı nüfus kayıt örneği, muhtarlıktan ikametgâh senedi.
- Sağlık Raporu: Burada dikkat edilmesi gereken konu sağlık kurulu raporunun, 16/07/2006 tarih ve 26230 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 'Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'e uygun olarak alınması gerekiyor.
Bir başka önemli konu da raporun ön yüzünde 'ağır özürlü' ibaresinin karşısında (evet) ifadesi ve özre ait klinik bulgular, radyolojik tetkikler ile laboratuar bilgilerinin yazılması zorunluluğu.
Tüm bunlardan sonra hizmet alacak kişinin bakım vasıflarını taşıyıp taşımadığı yetkililerce kontrol ediliyor.
Eğer özürlünün veya ailesinin toplam aylık gelirinin fert sayısına bölünmesi sonucunda özürlüye düşen pay bir aylık net asgari ücretin üçte ikisinin altındaysa bakım ücreti alınabiliyor.
Daha anlaşılabilir bir ifadeyle, bu şu anlama geliyor. Bakım hizmeti alacak özürlünün ve ailesinin aylık gelirinin (419,15/3x2=279,68 YTL) 279,68 YTL'den fazla olmaması gerekiyor.

AYRI ÜCRET ÖDENİYOR
Bakıma muhtaç özürlülere verilecek bakım hizmeti bedelleri şu şekilde oluyor:
- Yatılı bakım merkezlerinden, günde 24 saat süreyle bakım hizmeti alanlara iki aylık net asgari ücret olan 838 YTL,
- Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde 8 saat süreyle tam gün hizmet alanlar için bir aylık net asgari ücret 419 YTL, 4 saat süreyle yarım gün bakım hizmeti alanlar için de bir aylık net asgari ücretin yarısı 209.50 YTL,
- Gündüzlü veya yatılı bakım merkezlerinde istihdam edilen bakıcı personel tarafından, bakıma muhtaç özürlünün evinde günde 4 saat süreyle yarım gün hizmet alan kişi için bakım merkezine bir aylık net asgari ücret 419 YTL ödeniyor. Eğer kişi akrabaları tarafından 24 saat süreyle evinde bakılıyorsa bir aylık net asgari ücret olan 419,52 YTL alıyor.