kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Yeni dünya konjonktürüne Türkiye'den yeni program

Büyük resim için tıklayın
Finansal piyasalarda esen rüzgârın sertliğinden dolayı dünya emtia fiyatlarında sert düşüşler yaşanıyor. Çünkü bu dalgalannın dünya büyümesini düşürmesi bekleniyor. Küresel büyüme düşecekse hammadde talebi de azalacak. Bitişik sayfada bu fiyatlardaki gerilemenin tablosu yer alıyor. Bir yerde küresel piyasalarda yaşanan depremin diğer yüzünü burada görüyoruz.
En başta petrol fiyatları tarihi zirvesinden yüzde 11 geriye düşmüş. Düşüş nikelde yüzde 26, alüminyumda yüzde 23, kurşunda yüzde 17, bakır ve çinkoda yüzde 10'u bulmuş. Bu fiyat düşüşleri IMF'nin ortalama dünya büyümesini bu yıl yüzde 5.2 ve gelecek yıl yine yüzde 5.2 tahmin etmesine karşılık, yaşanan küresel dalgalanmadan olumsuz etkileneceğinin ilk işaretlerini veriyor.

- Şimşek ne diyor?- Nitekim Merrill Lynch'ten henüz yeni ayrılarak AK Parti'den milletvekili olan Mehmet Şimşek benzer bir görüşü taşıyor. CNBC'e'ye konuşan Şimşek şunları söyledi:
"2008 yılında muhtemelen ABD konut piyasasındaki problemler nedeniyle büyüme beklenenin altına iner, yüzde 1.5-2 civarına düşer. Bu dünyaya nasıl yansır? Bence ciddi bir trend değişikliği için erken. Çünkü global büyümenin ciddi bir sekteye uğraması için, bence yeterince malzeme yok. Yeterince etkide bulunacağını sanmıyorum. Kaygılar ön planda. Bu kaygılar bir temele de dayanıyor. Bir düzeltme hareketi var. Bunu ciddiye almak lazım. Türkiye'nin durumu ise sağlam. Göreceli olarak zaten az etkilenmemiz bunu yansıtıyor. Türkiye'nin dışarıdan gelecek dalgalanmalardan bir miktar etkilenmesinin de son derece doğal görünmesi gerekir. Temeller sağlam olunca çok kötü bir senaryoya gerek yok."
Mehmet Şimşek iktidar partisinin milletvekili. Önümüzdeki dönem Türkiye'yi yöneteceklerin içinde yer alıyor. Bu değerlendirme bana da yakın geliyor. ABD'de 2008'de başkanlık seçimleri kasım ayında yapılacak. Bugün iktidarda olan Cumhuriyetçiler'in bir ekonomik kriz ortamında seçime gitmemek için ellerinden geleni yapmaları beklenir.

- Hükümetin etkisi- Finansal türbülansın etkisiyle dünya ekonomisi durağanlaşacaksa, hükümetin ikinci icraat dönemine yeni dünya konjonktürüne uygun yeni bir programla başlaması, işi ciddiye alması ve sıkı tutması gerekecek. Hükümet bunu yaptığı ölçüde Türkiye rüzgarlardan nisbeten az etkilenecek.