kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin en güzel yaylaları

20.07.2007
İnsana özgürlüğünü hissettiren yaylalar, serinlemek ve kafa dinlemek için ideal yerler arasında. Karadeniz başta olmak üzere tam bir yayla cenneti olan ülkemizin önde gelen gezgin, fotoğrafçı ve seyahat meraklıları Türkiye'nin en güzel yaylalarını seçti..
İnsana özgürlüğünü hissettiren yaylalar, serinlemek ve kafa dinlemek için ideal yerler arasında. Karadeniz başta olmak üzere tam bir yayla cenneti olan ülkemizin önde gelen gezgin, fotoğrafçı ve seyahat meraklıları Türkiye'nin en güzel yaylalarını seçti..

Ayder Yaylası (Rize) * * * *
Uzungöl Yaylası (Trabzon) * * * *
Bektaş Yaylası (Giresun) * *
Elmalı Yaylası (Antalya) * *

Ayder Yaylası (Rize)
1987'de Doğu Karadeniz'in ilk turizm merkezi ilan edilen Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güneydoğusunda, 1350 m. yükseklikte. Çam ormanlarıyla kaplı bu bölgeye ulaşım için asfalt yol yapılınca, turizm potansiyeli de artmış. Ancak bu artış Ayder'in bakir doğasına gölge düşürüyor. Dünyanın en güzel suyuna sahip olan Ayder'de pet şişelerde su satılıyor. Saffet Emre Tonguç, Vedat Atasoy, Mehmet Zaman ve Lütfi Özgünaydın, Ayder'in, ülkemizin en güzel yaylalarından biri olduğunda hemfikirler. Lütfi Özgünaydın, "Şelalesi çok güzel. Su, çok yüksekten dökülüyor. Hiç bitmeyecekmiş gibi bir duygu yaratıyor. Ayder çok özel bir yer," diyor. Saffet Emre Tonguç ise "Kaplıcalarıyla bitki örtüsü, trekking olanakları ve şelaleleriyle meşhur Ayder Yaylası'nda Kuspuni Oteli ve Haşimoğlu Otel'i tavsiye ederim," diyor.
Kuspuni Tel: (0464) 657-2052,
Haşimoğlu Tel: (0464) 657-2037.
Otel Yeşil Vadi Tel: (0464) 657 20 50,
Serender Pansiyon Tel: (0464) 657 22 01,
Nehirim Otel Tel: (0464) 657 20 45
(Aldığı oy: 4)* * * *

Uzungöl Yaylası (Trabzon)
Lütfi Özgünaydın, Amelie Edgü, Volkan Konak ve Haluk Özözlü'nün ülkemizin en güzel yaylaları arasında saydıkları Uzungöl Yaylası, jüri üyelerimizden Haluk Özözlü için, 'zirvede şirin bir göl, taze alabalık, yemyeşil bir ortam, dağ havası, bol su, bungalov tipi ahşap evlerde konaklama'yı ifade ediyor. En güzel yaylalar arasında Uzungöl'ü de sayan Lütfi Özgünaydın ise bir fotoğrafçı gözüyle, "Çok naif. Sisi, ormanı, gölüyle doyumsuz bir güzellik. Hele çeşit çeşit çiçekleri..." diyor. Sadece Uzungöl Yaylası'nı 'güzel' bulduğunu belirten jüri üyemiz Amelie Edgü, farklı bir yorumla, ülkemizdeki pek çok yaylayı gördüğünü, ancak hemen hepsinde naylonlarla kaplı evlerin görüntü kirliliği yarattığını; Uzungöl (Çaykara Yaylası) dışında hemen hemen hiçbir yaylanın naifliğini koruyamadığını düşündüğünü belirtiyor. Trabzon'daki Uzungöl Yaylası'nda konaklanabilecek başlıca yerler:
Keleş Otel Tel: (0462) 656 63 21,
Özkan Tesisleri Tel: (0462) 656 61 97
(Aldığı oy: 4)* * * *

Bektaş Yaylası (Giresun)
Tayfun Talipoğlu ve Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden Dr. Mehmet Zaman'ın ülkemizde en çok beğendiği yaylalardan olan Bektaş Yaylası, Giresun'un güneybatısında Dereli ile Bulancak ilçelerinin sınırlarının kesiştiği bir alanda yer alıyor. Yörük Tepesi'nin güneyinde 2000-2250 m yükseklikte. Kır çiçekleriyle ünlü olan yaylada, elektrik, telefon, su gibi altyapı olanakları mevcut. Yaz başlarında bile yer yer kar görülen yayladaki Kurttepe Mevkii, kışın kayak yapmaya uygun. Bektaş Yaylası'nda her yıl ağustos ayının ilk haftasında yayla şenlikleri düzenleniyor. Konaklama için alternatif:
Karagöl Otel Tel: (0454) 388 20 48
(Aldığı oy: 2)* *

Elmalı Yaylası (Antalya)
Kaş'ın üst taraflarında yer alan ve Antalyalıların da yaz sıcaklarından kaçmak için tercih ettikleri Elmalı (Gümbe) Yaylası, Fatih Pınar ve Vedat Atasoy'un tercihleri arasında yer alıyor. 1050 m. yükseklikte bir yayla kenti görünümündeki Elmalı, tarihi dokunun büyük ölçüde korunduğu ender bölgelerden. Elmalı çevresinde yayla turları için de uygun mekânlar var. Çamkuyusu Yaylası'nda sedir ormanları arasında yürüyebilir, dağcılıkla ilgileniyorsanız Kızlarsivrisi Tepesi'ne tırmanmayı deneyebilirsiniz. Elmalı'da toplam 250 yatak kapasitesi olan birkaç pansiyon var.
Uçarsu Pansiyon Tel: (0242) 831 40 61,
Cenk Otel Tel: (0242) 844 39 15,
Zimbad Otel Tel: (0242) 844 34 75
(Aldığı oy: 2)* *

Kafkasör Yaylası (Artvin)
Kafkasör Yaylası, Artvin şehir merkezinin 10 km. güneybatısında yer alıyor. Ormanlarla çevrili yaylanın yüksekliği 1250 metre. Ender bulunan bitki türlerine sahip yayla, her yıl Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Yayla, jüri üyelerimizden Tayfun Talipoğlu ve Vedat Atasay'ın ülkemizin en güzel yaylaları arasında saydıkları yaylalardan biri. Ancak burada konaklama imkânı sınırlı.
Artvin Belediyesi'nin bungalovları için Tel: (0466) 212 10 34,
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Tesisleri Tel: (0466) 212 11 44
(Aldığı oy: 2)* *

Borçka Karagöl Yaylası (Artvin)
Fotoğraf sanatçısı Burcu Tuğba Düzgüner Borçka Karagöl Yaylası için "Yeşilin sayısız tonuyla süslenmiş bir orman denizinin içerisindeki Karagöl, üzerinde sis bulutlarıyla çok etkileyici görüntülere ev sahipliği yapıyor. Gölün üst kısımlarında yer alan ünlü Otinga Ormanları'nda, vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu, yırtıcı kuşlar izlenebiliyor," diyor. Anzer balı, yayla balı ve bölgede yetişen tütün, Artvin'in temel geçim kaynaklarından. Bölgede kalınabilecek yerler için birkaç alternatif:
Beyazsu Pansiyon Tel: (0466) 415 20 98,
Karagöl Pansiyon Tel: (0466) 475 21 70
(Aldığı oy: 1)*

Çermik Yaylası (Erzurum)
Fotoğrafçı Fatih Pınar'ın Türkiye'deki en güzel yaylalardan biri olarak değerlendirdiği Çermik Yaylası, Deli Çermik Kaplıcası'yla ünlü. Şifa dağıttığı söylenen Deli Çermik'in çamurunun özellikle cilt hastalıklarına ve eklem rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Özellikle ağustos ve eylül aylarında yayla manzarasının tüm özellikleriyle izlenebildiği bölge çam ağaçlarıyla da ünlü. Konaklama konusunda alternatiflerden biri, Erzurum şehir merkezindeki
Otel Polat Tel: (0442) 235 03 63
(Aldığı oy: 1)*

Dokurcun Yaylası (Sakarya)
Dokurcun Yaylası, Haluk Özözlü'nün en sevdiği yaylaların başında geliyor. Haluk Özözlü, Dokurcun Yaylası için, "Sünnet ve Sülüklü gibi set göllerine sahip. Ankara, İstanbul ve Bolu'da yaşayanların hafta sonunda kaçtığı yerlerden biri. Turların vazgeçilmez uğrak noktası. Kolay ulaşım, rüzgâr sesi, temiz hava, bol yeşil," diyor. Sülüklü, Acelle gibi farklı isimlerle de anılan yaylayı ziyaret etmek isteyenler için konaklama ve yeme içme konusunda birkaç alternatif:
Göynük Otel Restoran Tel: (0374) 451 62 78,
Göynük Belediye Oteli Tel: (0374) 451 60 35,
Estentepe Oteli Tel: (0374) 311 40 84
(Aldığı oy: 1)*

Kadırga Yaylası (Gümüşhane)
Mehmet Zaman'ın en güzel yaylalar arasında saydığı Kadırga Yaylası; Doğu Karadeniz yaylaları içinde en kalabalık ve en eskilerden biri. Tonya, Maçka ve Kürtün ilçelerinin kesiştiği yerde bulunan Kadırga Tepesi'nin yamacında kurulmuş. 2300 m. yükseklikte yer alan ve sadece yaz aylarında iskân edilen Kadırga Yaylası'nın en önemli özelliklerinden biri, çevresindeki yaylaların alışveriş ve eğlence merkezi olması. Temmuz ayının üçüncü haftasının cuma gününde Otçular Şenlikleri düzenleniyor. Yaylada konaklama tesisi yok. Çadır ve kamp imkânı mevcut.
(Aldığı oy: 1)*

Karçal Yaylası (Artvin)
Gezgin, fotoğrafçı Burcu Tuğba Düzgüner, en çok beğendiği yaylalardan biri olan Karçal Yaylası için şunları söylüyor: "Kaçkar Dağları'nın ve Artvin'in panoramik olarak seyredilebildiği bu yayla göz kamaştırıcı manzaralarla süslü. Doğu yüzü uçurum olan ve Kaçkar Dağları'nı bile kıskandıracak güzelliğe sahip bu yaylada zirveden hemen önce bir buzul gölü bulunuyor." Karçal Dağları'nın eteklerindeki bu yayla, dağdaki patikalardan yaylaya doğru yürüyüş parkurlarıyla ünlü. Yaylada çadırda konaklamak veya kamp kurmak mümkün.
(Aldığı oy: 1)*

Diğerleri
Kardüz Yaylası (Gölyaka-Düzce)
Kavron Yaylası (Çamlıhemşin)
Kozak Yaylası (Bergama ile Burhaniye arasında)
Kusera Yaylası (Maçka-Trabzon)
Kümbet Yaylası (Giresun)
Lişer Yaylası (Trabzon)
Macahel-Gorgit Yaylası (Artvin)
Pokut Yaylası (Çamlıhemşin)
Pozantı Tekir Yaylası (Adana)
Süphan Yaylası (Van)
Şavşat-Karagöl Yaylası (Artvin)
Şolma Yaylası (Maçka-Trabzon)
Topuk Yaylası (Düzce)
Uzunyayla (Kayseri)
Yeşilyayla (Korkuteli-Antalya)