kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Köşk için geri sayım

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Köşk için geri sayım
TBMM'nin, seçimlerin ardından toplanarak başkanını ve başkanlık divanını seçmesiyle, 11. cumhurbaşkanı için 10 günlük adaylık süreci başlarken, son dört ayın en çok tartışılan konusu olan cumhurbaşkanı adaylığı bu haftanın en öndeki politik gündemi olacak.

Meclis başkanlık divanının 9 Ağustos'ta oluşması üzerine 10 günlük adaylık süreci başladı ve bu süre boyunca Meclis tatile girdi; 19 Ağustos Pazar günü gece yarısı dolacak adaylık süresinin ardından ilk tur oylama 20 Ağustos Pazartesi günü Meclis genel kurulunun saat 15:00'de başlayacak toplantısında gerçekleştirilecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında son kez bugün bir araya gelen 59. hükümetin bu hafta içinde yerini 60. hükümete bırakma olasılığı oldukça yüksek. Ancak son bakanlar kurulunda ve ardından saat 1800'de yapılacak AKP Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ana konusunun cumhurbaşkanı adaylığı olması bekleniyor.

Bu toplantılarda kesin isim belirlemesi yapılması beklenmemekle birlikte, genel değerlendirme yapılması olasılığı yüksek olsa da, bu toplantıların ardından bu akşam cumhurbaşkanı adayı açıklaması beklentisi ise düşük.

Cumhurbaşkanı adayı ya da adaylarının, aday açıklaması için belirlenen süresinin sonuna kadar kullanılmadan, bu hafta Çarşamba gününden itibaren açıklanması bekleniyor.

AKP'nin cumhurbaşkanı adayını Erdoğan'ın açıklayacak olması durumunda bunun milletvekillerini genel merkezde toplantıya çağırarak yapması bekleniyor. Ancak bu kez aday açıklamasını Erdoğan'ın değil adayın ya da adayların yapması da gündemde.

Mecliste alınan karar gereğince oylamalar sırasıyla 20, 24, 28 Ağustos ve 1 Eylül'de yapılacak. Anayasa gereğince ilk iki tur oylamada cumhurbaşkanı seçimi için 367 oy gerekiyor. Üçüncü ve dördüncü turlarda ise gerekli olan oy 276. Bu nedenle AKP'nin adayının en geç 28 Ağustos Salı günü yapılacak üçüncü tur oylamada seçilmesi bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP'nin adayının Abdullah Gül yerine, meclis başkanlığında olduğu gibi muhalefet partilerinin de kabul edebileceği bir isim olması durumunda destek verebileceklerini söylemişti. Böylesi bir durumda 20 Ağustos'ta yapılacak ilk tur oylamada da cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşebilir.

REUTERS