kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Deniz otobüsü gemiye çarptı

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Deniz otobüsü gemiye çarptı
İstanbul Zeytinburnu açıklarında deniz otobüsü, demirlenmiş haldeki kuru yük gemisine çarptı. Bostancı-Avşa seferini yapan deniz otobüsünün, Ukrayna bayraklı yük gemisine çarpması sonucu 40 kişi yaralandı.

*"DENİZ OTOBÜSÜNDE CAN PAZARI" HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

*DENİZ OTOBÜSÜNÜN İÇİNDEN GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

FERİBOTTA CAN PAZARI

Çapmanın şiddetiyle çok sayıda yolcu yaralanırken içeride tam bir can pazarı yaşandı. Ağır hasarlı yolcu feribotu kazanın ardından tekrar Yenikapı İskelesi'ne döndü. Yolcular kaza sonrası batma ihtimaline karşı can yelekleri giyerken, iskeleye çok sayıda ambulans çağrıldı.

Olay yerine gelen sağlık görevlileri öncelikle durumu ağır olan yaralıları sedyelerle ambulanslara taşırken, hafif yaralılar da olayın şokuyla oturdukları yere yığıldı.

Yolculardan bazıları şok geçirdi. Bazılarının da bayıldığı görülürken, yolcular kendi kaptanlanın hatalı olduğunu iddia etti. Yolcular içeride çok sayıda kadın ve çocuğun yerlere yuvarlandığını ve gemide hiçbir sağlık görevlisinin bulunmadığını belirterek tepki gösterdi.

İNCELEME VE SORUŞTURMA

Kazayla ilgili geniş çaplı inceleme ve soruşturmanın başlatıldığı da kaydedilen açıklamada, uzak yol ehliyetine sahip kaptan İsmail Taşpınar'ın uluslararası sularda 11 yıllık tecrübesinin bulunduğu ve son 2 yıldır İDO'da kaptan olarak çalıştığı kaydedildi.

İDO filosuna yeni katılan ve en son teknoloji ile donatılmış bulunan ''Salih Reis-4'' deniz otobüsünün sınıfının en iyi gemilerinden biri olduğu belirtilen açıklamada, ''Uluslararası akredite kuruluş olan Bureau Veritas tarafından yapım aşamasında denetlenmiş ve sefere uygunluk belgesi verilmiştir. Deniz otobüsü, hasar tespiti ve tamir için Pendik Askeri Tersanesi'ne kendi imkanları ile gitmiştir. Salih Reis-4 deniz otobüsünün tekne-makine sigortası ve Protection and Indeminity (mali mesuliyet) sigortası olmak üzere 2 tip sigortası bulunmaktadır'' denildi.

40 YARALI VAR

Bostancı-Yenikapı-Avşa Adası seferini yaparken Zeytinburnu açıklarında kuru yük gemisi ile çarpışan ''Salih Reis 4'' adlı deniz otobüsünde yaralanan ve çevredeki çeşitli hastanelere kaldırılan yaralıların sayısının 40 olduğu belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yararalıların kimliği ve kaldırıldıkları hastaneler hakkında bilgi verdi. Hastanelere sevk edilen ve ayakta tedavileri yapılan yolcuların tam listesi şöyle:

SAMATYA HASTANESİ

Hüseyin AYAN
İsmail AKAN-R
Meltem İZEN
Şenol TÜNGEL
Nurgül TÜNGEL
Ahmet ÜNER
Serap DÜKKANCI
Kevser DODURGA
Begüm YASEF
Murat AKTAŞ
Gamze ERKAN


CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ

Yusuf KARABULUT
Haydar YILDIRIM
Yunus Emre ERSOY
Semiha BULUT
Burcu ERGÜN


HASEKİ DEVLET HASTANESİ

Atalay ÖZMEN
Erdem UÇAR
Zeynel ÖZMEN
Kemal Can DEMİRCAN
Serpil ÖZMEN
Arife Nur ÖZMEN
Ceren ÖZMEN
Cem ÖZMEN
Zeycan DEMİRCAN
Atalay SARAY (İDO PERSONELİ)

TAKSİM İLK YARDIM HASTANESİ

Eda ÇEKİÇ
Nurten ÇEKİÇ
Özer AKSUNGUR (Kendisi hastaneden ayrıldı)
Nazlı Deniz DEMİR
Sera DEMİR
Gökçe DEMİR


ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ

Ayfer Çimen yanında küçük bir çocuk

VAKIF GUREBA HASTANESİ

Oya TANSU
Ümmühan EROL
Nurhayat ILICALI
Ayşe TURAN
Nesrin ERZURUM
Yurdagül DENİZTAŞ
Şenol EROL
Anılcan TEMİZEL
Semra BAŞOCAK
Enes ÇINAR ağır yaralı
Enver ERZURUM
Eray Celal ÇINAR
Hüseyin ÇINAR
Selim BAŞOCAK


OKMEYDANI HASTANESİ

Miraç Gökmen UMAY


KAZAYI SANİYE SANİYE İZLEYEN YOLCU ANLATIYOR

Olayı yara almadan atlatan Gökhan Ünal adlı vatandaş, kaza anını saniye saniye gördüğünü söyledi.

Saat 10.30 sıralarında geminin hareket ettiğini ifade eden Ünal, yaklaşık 10 dakika sonra çığlıklar duyduğunu belirtti.

Çığlık gelen tarafa baktığında feribotun önünde bir gemi gördüğünü ve 10 saniye sonra da bu gemiye çarptıklarını aktaran Ünal, "Çarpma anında biz korunabildik. Ama ön taraftakilerin çoğu camlara doğru yapıştı.
Yerlere düşenler ve yaralananlar oldu. Zaten çapmanın etkisiyle geminin ön tarafı darmadağın oldu.Valizler, bavulların hepsi suya düştü. Panik içerisinde hemen can yeleklerini taktık.
" diye konuştu.

Kaza anında bir anda donup kaldığını ve hiçbir şey hissetmediğini aktaran Ünal, "O anda 'Tamam her şey bitti, buraya kadar' diye düşündüm. Çünkü olayı canlı canlı görmek çok kötü bir şey. Karada değilsiniz. Çarpmayla birlikte su aldığı zaman batabilirdi. Ama Allah'tan olmadı. Korktuk ama panik yapmamaya çalıştık." dedi.

Ünal, saat 8.30 feribotuna bilet aldığını ancak kaçırınca saat 10.30'daki feribota son anda bindiklerini kaydetti.


"ÇOK DEHŞET VERİCİ BİR ANDI"

Bostancı-Yenikapı-Avşa Adası seferini yaparken Zeytinburnu açıklarında Ukrayna bayraklı yük gemisi ile çarpışan İDO'ya ait ''Salih Reis 4'' isimli deniz otobüsünde bulunan ve kazada kolundan yaralanan yolculardan Tülay Yücel, ''Ani bir çarpışma oldu. Çok dehşet verici bir andı'' dedi.

Yenikapı'daki İDO İskelesi'nde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Yücel, deniz otobüsünün kaza öncesinde çok süratli
olduğunu öne sürerek, ''Yenikapı'dan ayrıldık. Çok hızlı gidiyorduk. Ani bir çarpışma oldu. Çok dehşet verici bir andı. Yaralılara yardım edecek bir sağlık görevlisi yoktu. Çok sayıda kanamalı yaralı vardı'' dedi.

Kaza sırasında kolundan yaralandığını ifade eden Tülay Yücel, olayda yaralananlara diğer yolcuların yardım ettiğini belirterek, içinde bulundukları deniz otobüsünün başka bir gemiyi beklemeden Yenikapı İskelesi'ne geldiğini ifade etti.

"KOLTUKLAR YERLERİNDEN FIRLADI"

Kazada hafif yaralanan Galip Sırma da "Çarpıştıktan sonra deniz otobüsündeki yolcu koltuklarının yerlerinden fırladığını gördüm" dedi. Sırm, bir anda çok sayıda kişinin yerlerde yattığını belirten Sırma, gemide büyük panik yaşandığını anlattı.


"GEMİYE DOĞRU HIZLA YAKLAŞTIĞIMIZI GÖRDÜM"

Tedavisi sürenler arasında bulunan deniz otobüsünün görevlilerinden Atalay Sonay, yolculardan bilet toplarken gemiye doğru hızla yaklaştıklarını gördüğünü söyleyerek, "O sırada boşlukta bir kadın vardı. Savrulmaması için onu tutmaya çalışırken ben savruldum. Belimi ve kolumu incittim. Kazanın neden kaynaklandığını bilmiyorum ama teknik bir arıza olabilir." dedi.

"ÇARPMADAN ÖNCE ÇIĞLIK SESLERİ YÜKSELİYORDU"

Feribot kazasındaki yaralılardan Çiğdem Mutlu, feribotun arka tarafında oturduğunu belirterek çarpmayla birlikte yolcuların oturdukları yerlerden fırladıklarını, çarpmadan en çok önde oturan yolcuların etkilendiğini söyledi. Çarpmadan önce çığlık seslerinin yükseldiğini ifade eden Mutlu, çarpmayla birlikte herşey birbirine girdi. Kazayla birlikte yolcularda panik havası oluştu. Yolcular bir an feribotun batacağını düşünerek panik yaptı." diye konuştu.Mutlu, "Feribotta bulunan görevliler geminin su almadığını belirterek yolcuları sakinleşmeye çalıştı.

"ÇOK KORKTUM"

Yüzünden ve kolundan yaralanan Kemalcan'ın annesi Seycan Demircan ise, " Bir anda gemiye doğru hızla ilerlemeye başladık. O an ne olduğunu anlayamadım ama çok korktum. Kemalcan'ın durumu iyi." diye konuştu.

KURU YÜK GEMİSİ BOŞTU

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) ait ''Salih Reis-4'' isimli deniz otobüsünün çarptığı Ukrayna bayraklı ''Semyon Rudhnev'' isimli kuru yük gemisinin boş olduğu ve kaza nedeniyle sol yan tarafında küçük çapta maddi hasar oluştuğu belirtildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kaptan İsmail Taşpınar yönetimindeki ''Salih Reis-4'' adlı deniz otobüsünün, Ahırkapı açıklarındaki demirleme alanında beklerken çarptığı Ukrayna bayraklı ''Semyon Rudhnev'' adlı kuru yük gemisinin sol yan tarafında küçük çapta maddi hasar oluştu.

Boş olduğu ve İstanbul'dan alacağı yükle Ukrayna'nın Nikoloev Limanı'na hareket etmesi planlanan gemi, soruşturma kapsamında gerekli
incelemelerin yapılması amacıyla beklemeye alındı.

Geminin bakıma alınıp alınmayacağına, yapılacak incelemelerin ardından karar verilecek.Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Liman Başkanlığı ve deniz polisince her iki kaptanın ifadelerinin alındığı belirtildi.

KAZANIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) ait ''Salih Reis-4'' isimli deniz otobüsü ile Urayna bayraklı Semyon Rudhnev isimli kuru yük gemisinin çarpışma nedenine ilişkin teknik ekiplerce araştırma yapıyor.

İDO'dan alınan bilgiye göre, kaptan İsmail Taşpınar'ın kullandığı deniz otobüsü ile Ahırkapı açıklarında demirli bulunan kuru yük gemisinin neden çarpıştığına ilişkin İstanbul Liman Başkanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve sigorta kuruluşundan görevlilerce araştırma başlatıldı.Kazanın oluş şekline ilişkin kaptan Taşpınar'dan da bilgi alındığı ifade edildi.

SELAMET: KAZADA SEVİNDİRİCİ TARAF CİDDİ YARALANMA OLMAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Vekili Ahmet Selamet, Zeytinburnu açıklarında gerçekleşen kazada sevindirici tarafın, ciddi yaralanmaların meydana gelmemesi olduğunu söyledi.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında kazayla ilgili bilgi veren Selamet, saat 10.00'da Bostancı'dan kalkan ve Yenikapı'ya uğrayıp buradaki yolcuları da aldıktan sonra hareket eden ''Salih Reis-4'' adlı deniz otobüsünün, saat 10.45 sıralarında Zeytinburnu açıklarında Ukrayna bandıralı ticari gemiye çarptığını hatırlattı.

Selamet, kazanın nedeniyle ilgili kendilerine henüz bilgilerin ulaşmadığını belirterek, savcılık ve Liman Başkanlığı'nın olayla ilgili inceleme başlattığını kaydetti.

Kazanın kesin nedeninin yapılan araştırmalar sonucunda belli olacağını kaydeden Selamet, ''Müessir kazada sevindirici taraf, ciddi yaralanmaların olmaması'' dedi.

Selamet, 449 yolcusu bulunan deniz otobüsünde yaralanan 40 kişinin çevredeki hastanelere kaldırılarak, ayakta tedavi edildiğini bildirdi.Kaptanın kendi imkanlarıyla deniz otobüsünü Yenikapı'daki İDO İskelesi'ne götürdüğünü dile getiren Ahmet Selamet, 449 yolcunun tahliye edildiğini ve kayıp yolcu bulunmadığını bildirdi.

Selamet, tahliye edilen yolculardan 222'sinin İDO'nun başka bir deniz otobüsüyle Avşa Adası'na gitmek üzere yola çıktıklarını kaydederek, yola devam etmek istemeyen 187 yolcunun ise İDO'nun imkanlarıyla gitmek istedikleri yerlere ulaştırıldıklarını söyledi.

Ahmet Selamet, olaya acil eylem planıyla müdahale edildiğini belirterek, bundan sonra daha dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

İDO GENEL MÜDÜRÜ PAKSOY

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy da, şirketin tüm gemilerinin deniz ulaştırması ve sevk idaresi kuralları çerçevesinde donatıldığını, kaptanın da uzak denizlerde çalışan tecrübeli bir kaptan olduğunu söyledi.

Olayla ilgili incelemelerin ilgili kurumlar tarafından yapıldığını ifade eden Paksoy, olayın meydana geliş sebebinin araştırmalar sonucunda belli olacağını, bu nedenle konuyla ilgili yorum yapmanın doğru olmayacağını ifade etti.

Paksoy, kaza sonrası acil eylem planı uygulandığını, gemiye dönebilecek durumda olduğu için ''dön'' emri verildiğini ve tüm yolculara anında müdahale edildiğini kaydetti.

Ahmet Paksoy, ayrıca gemilerin sürekli bakıma alındığını ve sertifikalandığını da sözlerine ekledi.

27 MARTTA HİZMETE ALINMIŞTI

İDO'nun Singapur'da yaptırttığı katamaran tipi ''Salih Reis-4'' deniz otobüsü, ''Burak Reis-3'' adlı deniz otobüsü ile birlikte 27 Mart 2007 tarihinde dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle hizmete alınmıştı.

Marmara Denizi'ndeki uzak hatlar arasında çalışan 449 yolcu kapasiteli ve 30 deniz mili seyir hızına sahip deniz otobüsü, 7,5 milyon dolara mal olmuştu.

FERİBOT TUZLA TERSANESİNE GÖNDERİLDİ

Zeytinburnu açıklarında kuru yük gemisiyle çarpışan Salih Reis -4 isimli yolcu feribotu, hasar tespiti, tamir ve bakım için Tuzla Tersanesi'ne gönderildi.

Bostancı ve Yenikapı'dan aldığı yolcularla saat 10.30'da yola çıkan ve Zeytinburnu açıklarında bir kuru yük gemisiyle çarpışan Salih Reis-4 isimli feribot tamir için Tuzla Tersanesi'ne gönderildi.

Yenikapı'da bir süre bekletilen ve seyir için bir engeli olmadığı tespit edilen yolcu feribotu, basın mensupları kıyıda görüntü aldıktan sonra iskeleden ayrıldı. Ön kısmının kazada ağır hasar aldığı görülen feribot, hasar tespiti , tamir ve bakım için Tuzla'daki tersaneye gönderildiği öğrenildi.

Bu arada kaza yapan feribotun kaptanın isminin İsmail Taşpınar (35) olduğu bildirildi.

MEYDANA GELEN DENİZ OTOBÜSÜ KAZALARI

26 Haziran 2007'de Avşa Adası'ndan İstanbul Yenikapı Bostancı seferini yapan Umur Bey isimli deniz otobüsü Marmara Denizi açıklarında batma tehlikesi geçirmiş ve gemi tehlike nedeniyle Avşa Adası'na geri dönmüştü.

23 Aralık 2005'te de Yenikapı-Bandırma'ya seferini yapan ''Gazanfer Çelebi'' adlı deniz otobüsü, Bandırma'daki iskeleye yanaşmak isterken, yoğun sis nedeniyle Bandırma Liman İşletme Müdürlüğü'ne ait yeşil fenere çarpmıştı.