kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mal fiyatlarında durgunluk düşüşü

RAHİM AK
Küresel dalganın dünya büyümesini vuracağı beklentisiyle başta çelik, alüminyum ve nikel olmak üzere sanayinin ana girdilerinin fiyatları yüzde 10 ile 25 arasında düştü..
Amerika'da mortgage kredileri ile başlayan ve Avrupa'ya da likidite krizine dönüşen küresel dalganın dünyada ekonomik durgunluk (resesyon) getireceği korkusu hammadde fiyatlarını da vurdu. Londara Metal Borsası Endeksi dalgalanmanın başladığı 23 Temmuz 2007'den bu yana yüzde 10 düştü. Borsada işlem gören Nikel'in fiyatı yüzde 26.4 gerileyerek tonu 34 bin 520 dolardan 25 bin 400 dolara indi. Alüminyum fiyatı da üç hafta içinde yüzde 23 düştü ve 2 bin 779 dolardan 2 bin 130 dolara geriledi. Kurşun fiyatı ise 3 bin 475 dolardan yüzde 17'lik düşüşle 2 bin 872 dolara düştü. Sanayide en fazla kullanıyan metallerden bakırın ton fiyatı da yüzde 9 geriledi ve 8 bin 200 dolardan 7 bin 450 dolara indi. Lonrda Metal Borsası'nda bir tek teneke fiyatı yüzde 2 yükseldi.

ÇELİK 515 EURO'YA İNDİ
Dünyada ekonomik büyüme ile fiyatı katlanan sanayinin ana girdilerinin başında gelen demir çelik de aynı kaderi paylaştı. Nisan ayında tonu 600 Euro'ya çıkan Avrupa'da üretilen çeliğin fiyatı 515 Euro'ya geriledi. Yani tam yüzde 14 düşmüş oldu. Bütün dünyada referans olarak alınan çelik fiyatı mayıs ayında 570 euroya, haziran ayında ise 540 Euro'ya gerilemişti. Küresel dalga ile iyice gerileyen çelik fiyatı 515 Euro'ya düştü. Uzmanlar emtia fiyatlarındaki düşüşü küresel dalganın dünya ekonomisindeki büyümeyi vuracağı endişesine bağlıyorlar.

BÜYÜME KÖRÜKLEDİ
Uzmanlara göre özellikle Avrupa'da kendini likidite krizi şeklinde gösteren ve uluslararası dev bankaların birbirlerine likidite açmaması yani gecelik borç vermemesine kadar giden süreç, başta kredileri etkileyecek. Dünyadaki bir çok yatırımın kredi veya fonların satışı ile yoluyla gerçekleştiğini kaydeden uzmanlar, şimdi bu kredilerin kesilmesiyle başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyadaki yatırımların önünün kesileceği öngürüsünde bulunuyor. Bu ise dünyanın son yıllarda Çin ve Hindistan'ın üzetime hız vermesi ile doruk noktasına ulaşan dünyadaki büyümeye engel olacak ve büyüme nedeniyle kullanımı ve fiyatı hızla artan başta metal olmak üzere hammadde fiyatlarını aşağı doğru çekecek.
Haberin fotoğrafları