kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR

Kabine'ye hediye silahlarla ilgili sorular

Geçen hafta bu köşede yer alan ve gazetemizin manşetten verdiği Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, Başbakan ve her bakana birer silah hediye etmesi çok tartışıldı.
Birinci eleştiri, Gönül'ün silahlanmayı özendirecek şekilde niye tabanca hediye ettiğiydi. Bu hâlâ muallakta. Bunun yerine, Savunma Bakanı kimliğiyle, bakanlara, "Şehit aileleri derneğine sizin adınıza şu kadarlık yardım ettim, TEMA'ya ağaç diktirttim" ya da en azından, "birer kalem hediye aldım" diyebilirdi.
Diğer konu ise, tabancaların maliyetinin kim tarafından karşılandığıydı. Haberden dört gün sonra konuya Bakan açıklık getirdi. Öncelikle, silahları kimin ürettiği bizim önceliğimiz değil. Onun silahı mı, bunun silahı mı bölümü bizi ilgilendirmiyor. Milli sanayi oldukça herkesi alkışlarız. Burada önemli sorular ise şöyle: Bakan Gönül'ün, MKE'den kampanyadan parasını ödeyerek aldığını belirttiği tabancaların ÖTV ve KDV toplamında yüzde 40 civarında vergisi var. Silahların kampanyadan alınan 600 YTL'lik faturalarına göre, vergi düşüldüğünde her birinin maliyeti 430 YTL'ye kadar mı iniyor? Vergi yasalarına göre, bu tip bir mal eşe veya çocuğa dahi satılsa emsal değeri üzerinden satılması gerekir. Bu kadar düşük satıştan dolayı vergi yönünde sorun çıkar mı? Ayrıca, bu kadar büyük toplu alım indirimi kaç silahtan sonra sağlanıyor? 23 tabanca toplu alım sınıfına giriyor mu? MKE, kampanyaları ne zaman, niçin yapıyor? Vecdi Gönül, kabinenin en sevilen isimlerindendir. Sayın Bakanın dış etkilerle sanki iyi niyetinin kurbanı olduğu gibi bir izlenim giderek ağır basıyor.