kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Cem ve Bettina Hakko çifti boşandı.

Magazin özendiriyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
09.08.2007
Son 25-30 yıldır Türkiye'de önlenemez bir sosyal değişim yaşandığını söyleyen Prof. Verimli, magazinin etkisine dikkat çekiyor: Nikahsız ilişkiler 'seviyeli birliktelik' oldu artık! Magazin programlarında aldatmalar o kadar sık tekrarlanıyor ki; artık normal gibi kabul ediliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Magazin özendiriyor
Pskiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli; son yıllarda 'aldatma' olaylarındaki artışı ve magazin dünyasındaki aldatmaların topluma yansımasını yorumladı:

* Eskiden kadınlar bu kadar yüksek sesle 'bütün erkekler aldatır' demiyordu; artık aldatma normal mi oldu?
Son 25-30 yıldır Türkiye'de önlemez bir sosyal değişim yaşanıyor. Örneğin, 'o beni aldattı, ben şunu aldattım' kelimeleri daha aleni kullanılmaya başlandı. Nikahsız birlikteliklere 'seviyeli birliktelik' denir oldu. Aldatma algısında da böyle bir sosyal değişim var. Toplum tarafından aldatma daha kolay kabullenilir oldu.

* Kadınlar son yıllarda mı aldatmaya başladı?
Hayır, dünya tarihi boyunca bu tür şeyler hep vardı. Ancak kadınlar daha bireyselleştikçe, özgüvenleri arttıkça, kendi haklarını arar oldular.

* Aldatmanın magazin malzemesi olması özendirici mi?
Eğer toplum karşısında istenmedik bir davranışı sık sık normal ve alışılmış bir davranış halinde sunarsanız, toplumda o eyleme karşı bir duyarsızlaşma olur. Magazin programlarında aldatma olayları o kadar sık tekrarlanıyor ki; artık aldatma kavramı normal bir durummuş gibi kabul ediliyor. Bu durumda da özendirici olduklarını söyleyebilirim.

EVLİYKEN İLİŞKİ ETİK DEĞİL
* Cem Hakko, uğruna eşinden boşandığı Ronit Gülcan'a belli ki çok aşık, Kaya Çilingiroğlu Hülya Avşar'ı aldattı ve sevgilisi Feraye Tanyolaç'la liseli aşıklar gibi şimdi. Bunlar aşk diye aldatma olmuyor mu?
Bütün kültürlerde (bazı dinler hariç) boşanma olgusu yasaldır ve vardır. Dolayısıyla bir birey evlenmiş olduğu bir kişiden evlilik süresince mutluluk üretememişse ayrılma hakkına sahiptir. Fakat birisiyle evliyken birinci evliliğini bitirmeden ikinci ile bir yola çıkması etik değildir. Toplumsal normlarda beklenen, boşanmış olmasıdır. Kadına toplum olarak namusunu korumak gibi fazlaca bir yük veriliyor. Bu durumda erkeğin namusu yok mu? Erkek de kadın kadar kendi namusunu korumak zorundadır. Yakalanmadığı durumlarda aldatması mubah sayılmalı.

MAZERETİ OLAMAZ
* Ünlü klarnetçi Hüsnü Şenlendirici daha çocuğu birkaç aylıkken eşini aldattı; bu dönemde erkekler daha mı aldatmaya eğilimli oluyor?
Bireyler zevke dönük yaşam kurmamalı. Çünkü çocuk ortak ürünleridir. Bugünkü eğlence dünyasında zevke yönelik davranış örnek alınmamalı. Erkekler; doğum yapmış eşlerine karşı, fizyolojik özellikleri sebebiyle cinselliğe hazır olmadığı zamanlarda ona karşı anlayışlı davranmak ve saygı duymak zorundadır.

* Aldatmanın etiği var mı? Eşini askerdeyken aldattığı için Pınar Altuğ çok tartışıldı.
Aldatmanın asla mazereti yoktur. Eşin askere gitmesi ya da iş nedeniyle ülke dışında olması durumunda kadının aldatması toplum normlarına göre suçtur. Bu şekilde aldatılan kişinin aldığı darbe daha büyük olur. Kolay kolay toparlanamaz.

* Aldatılan kadın mı kolay toparlanıyor yoksa erkek mi?
Türk toplumunda aldatılan kadın; eğer çocuk varsa ya da ekonomik bağımlılığı bulunuyorsa, duygusal anlamda erkeğe göre daha affedici davranıyor. Erkeğin affedici davranmasına çok ender rastlanıyor. Aldatma olayında kadınlar, olayı asla hafızalarından çıkaramıyor ama evliliklerini de hemen bitirmiyor. Ancak erkek böyle bir şeyle karşı karşıya kaldığında genellikle evliliği noktalıyor, daha çok örseleniyor. Erkeğin toparlanması daha uzun süreç alıyor. Onlar için bu dönem daha yaralayıcı oluyor.

ERKEK AFFETMİYOR
* Aldatılan kişi nasıl intikam alıyor?
Kadınlar aldatmayı bir intikam olarak düşünmezler. Aldatılan erkeğin ilk başvurduğu yöntem evden gitmektir. Erkeklerin affedebilme olasılığı çok çok azdır.

* Ünlü aktör Tamer Karadağlı'nın olayında herkes aldattığını biliyordu ama eşi Arzu Balkan en son öğrendi. Sizce en son eşler mi anlar?
Eşler hisleri sayesinde partnerinin tutum ve davranışlarını çok önceden saptayabilir ve şüphelenebilir ama genellikle bunu konduramaz. Bir ilişkinin başlamasından aylar ya da yıllar sonra bir kaza ile haberdar olabilir. Kadınların aldatılmasında en sık bunu gözlemliyorum. Kendisiyle barışık olmayan ve kişilik bozukluğu olanlar aldatma eğilimindedir. Aldatma bir ego güçsüzlüğüdür; içgüdülerini kontrol etmeyi becerememiş kişilerde aldatma eğilimi bulunur.
Haberin fotoğrafları