kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Sebzeli burger

Malzemeler
*
1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 500 gr. kuru soğan (ince kıyılmış)
* 500 gr. mantar (iri doğranmış)
* 3 adet kırmızı biber
* 1 diş sarmısak
* 1 su bardağı kırmızı mercimek
* 2.5 su bardağı sebze suyu (kaynar)
* 1 su bardağı pirinç
* 2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
* 1 çorba kaşığı un
* 250 gr. havuç (iri rendelenmiş)
* 6 adet küçük kepekli sandviç ekmeği
* 1 çorba kaşığı soya filizi
* 1 kavanoz pancar
* 500 gr. domates 200 gr. yoğurt
* 1 çorba kaşığı taze nane
* 1 tatlı kaşığı tozşeker
Isıtılmış yağda soğan, mantar, etli kırmızı biber, sarmısak ve mercimeği karıştırarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebze suyunu ilave edin, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, üstü açık olarak 10-15 dakika ara ara karıştırarak mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alın, pirinç, maydanoz, un ve havucun yarısını ilave edip, harmanlayın. Mercimekli karışım elle tutulacak kadar soğuyuncaya kadar dinlendirin ve altı eşit parçaya ayırıp, her birine burger köfte şeklini verin. Yağsız tavada köfteleri ters yüz ederek pişirin ve sıcak tutun. Sandviç ekmeklerini tamamen ayırmadan kesip, içlerini hafifçe kızartın. Yoğurt, nane ve tozşekeri çırpıp, sosu hazırlayın. Köfteleri kalan havuç, soya filizi, pancar, domates ve yoğurtlu sos ile beraber ekmeklere yerleştirip servis yapın.

Trabzon hurması
Malzemeler
*
3 su bardağı portakal suyu
* 1 adet yıldız anason
* 1 çay bardağı tozşeker
* 1/2 paket jöle
* 2 adet Trabzon hurması (püre yapılmış)
Altı çorba kaşığı portakal suyunu ayırın. Kalan portakal suyuna yıldız anasonu katın ve kısık ateşte ılınıncaya kadar ısıtın. Şekeri ekleyin ve şeker eriyinceye kadar 2-3 dakika karıştırın, soğuyuncaya kadar dinlendirin ve yıldız anasonu çıkarın. Ayırdığınız portakal suyuna jöleyi katın, kısık ateşte jöle eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın. Kaynamamasına dikkat edin. 5 dakika dinlendirin. Jöleli portakal suyu, şekerli portakal suyu ve Trabzon hurmasını iyice harmanlayın. Karışımı 6 adet soğutulmuş porsiyonluk kaplara paylaştırın ve jöle donuncaya kadar buzdolabında dinlendirin. Servis yapmadan önce jöle kaplarını kaynar suya batırın, 1-2 dakika bekleyin, ters çevirerek çıkarıp, servis yapın.

Körili mercimek çorbası
Malzemeler
*
1 su bardağı kırmızı mercimek
* 1 adet soğan
* 1 adet sarmısak
* 4 su bardağı piliç suyu
* 1 çay kaşığı köri
* Limon suyu
* Krema
* Maydanoz
Kırmızı mercimeği unlu suyu gidinceye kadar yıkayın. Derin bir tencereye mercimek, soğan ve sarmısağı koyup, üzerine piliç suyunun yarısını ilave edin. Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın, ateşi kısın ve kısık ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Pürüzsüz oluncaya kadar robottan geçirin. Köri ve kalan piliç suyunu katın, 3-4 dakika kaynatın. Arzu ettiğiniz miktarda limon suyunu ekleyip, karıştırın. Üzerine krema gezdirin, maydanoz serperek servis yapın.