kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gündoğan'daki Mandal, akşam üzeri happy hour partilerine ev sahipliği yapıyor.

Bodrum'un binbir yüzü

Mirey MESAYYAH
Yan sayfada, Türkiye'nin en gözde tatil yerlerinden Bodrum'un sorunları, kaymakamının gözüyle anlatılıyor. Bu sayfada ise her şeye rağmen hâlâ yazlarını Bodrum'da geçiren bir Yalıkavaklı tarafından, bu ünlü turizm merkezinin, biraz da kişisel yazılmış bir rehberini bulacaksınız..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bodrum'un binbir yüzü
Bir değişiklik yapalım ve bu kez Bodrum'u anlatmaya meşhur Barlar Sokağı'ndan değil de Yalıkavak'tan başlayalım. Kasabadan çok bir köyü andıran Yalıkavak'ın manzarası mantar gibi her tepeyi istila eden site inşaatlarına rağmen hâlâ nefes kesici, özellikle de günbatımında. Yalıkavak'a yeni bir soluk getiren marina ise özgün mimarisi ve mağazalarıyla gezilmeye değer. Marinanın mimarisi ve duvarlarındaki mozaik çalışmaları Tuncay Çavdar'a ait. Dekorasyon ya da giyim olsun tüm ürünlerde bir farklılık, özgünlük var. Rıfat Özbek'in Yastık adlı mağazasında imzasını taşıyan ipek yastıklar satılıyor. Değişik motiflerden oluşan yastıkların en gözdesi ise 1960'larda tasarlanan İznik göz damlası motifini taşıyanı... Çarşının bir diğer ilginç mağazası da D Art and Design. Çeşitli markaların ürünlerinin satıldığı mağazada Devran Mursalıoğlu'nun tasarladığı objeler görülmeye değer. İngiliz markası Papier Mache'den devasa kaseler, kâğıttan filler, telden hayvanlar, metalden ördekler... Cinisli Collection mağazasında da Fulya Cinisli'nin tasarımları sunuluyor. Marina'yı gezerken bu yaz açılan Bitez Dondurmacısı'na da uğramayı ihmal etmeyin. Marinanın ayrıca Cabo Verde adlı plajı da var. Yarım ay şeklindeki plajda geniş yastıklarda uzanıp denizin tadını çıkarabilirsiniz. Marina'ya bağlı olarak bir butik pansiyon da bulunuyor: Port Bodrum. Çiçek adları taşıyan odalar farklı şekilde dekore edilmiş. Yalıkavak'ın pazarı da çok meşhur. Perşembe günleri kurulan pazarda ihracat fazlası plaj havluları 20 milyona satılıyor, yiyecek bölümündeki zeytinciler değişik ürünler sunuyor. Özellikle içi badem ile doldurulmuş yeşil zeytinleri tatmalısınız. Yalıkavak Çarşısı'nda Sade adlı mağazaya mutlaka uğrayın. Kapalıçarşı'ya modernizm getiren Abdullah'ın ürünleri satılıyor. Değişik motifli kaliteli peştamal, kokulu zeytinyağlı sabunlar, havlular, bornozlar bulabilirsiniz. Deniz kıyısında yer alan restoranların en eskisi olan Çimentepe, kalitesini bozmadan lezzetli mezeleri ve taze deniz mahsulleriyle hizmete devam ediyor. Masalarını denize kadar uzatan Hasan da meze ve balık çeşitleri acısından tavsiye edilir. Deniz'e girmek için Xuma Beach geniş arazisi, güzel denizi ve açık büfesiyle bir alternatif sunarken, Başar Motel ağaçların altındaki oturma grupları ve sakin ortamıyla sizi evinizin bahçesinde hissettiriyor.

GÜNDOĞAN'DA HAPPY HOUR
Yalıkavak'ın hemen yanındaki Gündoğan ise sakin tatil arayanlar için iyi bir seçim. Bu yaz açılan butik otel Mandal konaklama için iyi bir adres. Uzun yıllar İstanbul'da Şans'ı işleten Cüneyt Kurt ve Mustafa Sandal'ın deniz kıyısındaki otelinin mönüsü, Şans'ı hiç aratmıyor. Denizi ve iskelesi ile Bodrum'un yeni trendi haline gelen Mandal'da günün sessizliği, akşam üzeri yerini happy hour partilere bırakıyor. Özellikle cumartesi günleri Türkbükü'nün kalabalığından bunalanlar hem dinlenmek hem de eğlenmek için burayı mesken tutuyor. Gündoğan rıhtımında ise hem öğle hem de akşam için Terzi Mustafa'nın yerine gidilebilir. Mezelerin ve her gün başka bir mönünün sunulduğu mekânda Mustafa Bey müşterileriyle tek tek ilgileniyor. Gündoğan'dan hemen bir sonraki koyda ise Küçükbük yer alıyor. Kumu ve denizi güzel olan koyda akşamları iskele üstünde keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Geniş bir meze seçeneği sunan Muhtar'ın Yeri'nin spesiyali 'güveçte peygamber balığı'. İskelede yer bulmak için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Küçükbük'ün gündüz adresi ise Birol'un Yeri.

GÜMÜŞLÜK SESSİZ
Günbatımıyla ünlü Gümüşlük'e gitmek için havanın tamamen kararmasını beklemeyin. Bu yaz ilk kez uygulamaya giren müzik yasağı için de belediyeyi kutlamak istiyorum. Diğer tüm beldelerde müzik kargaşası yaşanırken Gümüşlük'teki sessizlik insana iyi geliyor. Sahil boyunca uzanan balık restoranlarının arasında Yakamoz, makul fiyatlarla güzel bir yemek sunuyor. Özellikle de deniz mahsulleri çok taze. Tuzlu balığı harika. Sahilin bir ucunda yer alan Mimoza ise konumu itibariyle çok daha özel. Klasik müzik eşliğinde yenilen yemekler diğer balıkçılara göre çok daha rafine. Ama fiyatı daha yüksek. Sahilin diğer tarafındaki Gusta ise gündüzleri rahat şezlongları ve geniş bahçesiyle denize girmek için en uygun adres. Gümüşlük'ten Bodrum istikametine giderken yol üstündeki Le Kabbak adlı mağazaya uğrayıp, su kabağından tasarlanan lambalara bir göz atın. Gümüşlük'te sakin ve entelektüel bir ortamda kalmak isteyenler ise mutlaka Gümüşlük Akademisi'ni mutlaka denemeli. Akademinin genel sekreterliğini üstlenen yazar Latife Tekin, 10 yıldır burada yaşıyor. Dolu bir yaz geçirdiklerini söyleyen Tekin, akademinin, tüm dünyadan gelen sanatçı, bilim adamı ve felsefecilerin buluştuğu bir düşünce çiftliği olduğunu söylüyor. Meditasyon meraklılarının ise Karakaya'da Kun adlı merkeze bir göz atmalarını tavsiye ederim. Gümüşlük'e beş dakika mesafede olan Limon Cafe uğranması gereken bir adres. Büyük bir bahçede yer alan Limon'un sahipleri karikatürcü Rıza Külegeç ile eski dergici Candan Aslanbay. Candan'ın menüsündeki falafel, mercimek köftesi, humus, çökertme kebabı sadece birkaç örnek. Barda yine reçetesi kendisine ait olan ev likörlerini tadabilirsiniz. Özellikle incir likörünü tavsiye ederim. Bodrum denince çoğu kişinin aklına ilk gelen yer ise kuşkusuz Türkbükü. Her çeşit eğlencenin var olduğu Türkbükü'nde konaklamak için deniz kıyısında yer alan Maça Kızı ya da Maki önerilebilir. Maça Kızı'nda kokteylinizi içtikten sonra, Maki mönüsünün vazgeçilmezi buğulama balığını tadın. İçinde safran, kereviz sapı gibi malzemeler olan buğulamanın tadı çok özel. Türkbükü'nün en eski barı olan Shipahoy bu yaz da en gözde mekan olmayı sürdürüyor. Yemek için bir diğer adres de Fidele. Mönüsündeki etler, balıklar kadar lezzetli. Yemekten sonra müzik dinlemek için rahat ortamıyla Scene, haftada bir gün Fatih Erkoç'un sahne aldığı Miam ya da Latin müzik sevenler için de Mavi önerilebilir. Caz sevenler, Aşkın Arsunan ve grubunun yaptığı müzikleri dinlemek için Bodrum'daki Marina Yacht Club'a gidip, içki eşliğinde caz müziğinin sevilen parçalarını dinlemeli. Son olarak iki değişik restorandan bahsetmek istiyorum. Bitez'deki Bağarası Restaurant bir evin bahçesinde yer alıyor. Ümmühan ve İsmail Girgin çiftinin mekânında yemekler çok özel. Ot çeşitlerinin bol olduğu mönüde sıcak mezeler de günün alışverişine göre değişiyor. Diğer restoran Tuzla'daki Albatros. Karidesiyle ünlü olan bu restoranda tereyağında karides ve patlıcan güvecini deneyin.
Haberin fotoğrafları