kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sabahat Tuncel, DTP Kadın Meclisi sözcüsüyken tutuklanmıştı.

'Seçilince bidondan davulla halay çektik'

Cezaevinde tutukluyken bağımsız aday olan ve seçilerek Meclis'e gelen DTP'li Sabahat Tuncel, "Seçim sonuçlarının açıklandığı gece bidondan davul yapıp, halay çektik" diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Seçilince bidondan davulla halay çektik'
DTP Kadın Meclisi üyesi iken tutuklanan Sabahat Tuncel,, 22 Temmuz seçimlerinde bağımsız aday oldu. Seçilince, cezaevinden Meclis'e gelen bir kadın olarak tüm gözler ona çevrildi. Uzun süre konuşmayan, Tuncel, suskunluğunu SABAH için bozdu. Gözaltındayken kötü bir muamele ile karşılaşmadığını ancak cezaevinde olmanın psikolojik olarak zor bir durum olduğunu söyleyen Tuncel, 'seçildiği gece, gardiyanların bile kendisine, artık bizim de haklarımızı savunursun' dediğini anlattı. DTP desteğiyle İstanbul'dan bağımsız aday olarak milletvekili seçilen Tuncel, "Kürt sorunu Türkiye'nin sorunu, Ankara'nın sorunu. Bazı şeyler tabu olmaktan çıkmalı" diyor. Sabahat Tuncel sorularımızı şöyle yanıtladı:

'SİYASİ BİR ORTAMDA BÜYÜDÜM'

* Cezaevinden milletvekili seçilmenizle gündeme geldiniz. Aileniz ve siyasi yaşama giriş sürecini anlatır mısınız?
Malatya doğumluyum. Beş kardeşiz ve ikinci çocuğum. Mersin Meslek Yüksek Okulu Harita Kadastro Bölümü'nde okudum. Siyasete ilgi duydum. Babam SHP'de il yönetiminde çalıştı. Siyasi bir ortamda büyüdüm. Üniversite yıllarında da temel sorunları yakından izledim. HADEP'de siyasete başladım. 1998'de HADEP Kadın Komisyonu'nda çalıştım.

* Cezaevinde milletvekili seçildiğinizi öğrendiğinizde ne hissettiniz? Koğuşta nasıl bir hava esti? Sonuçlar netleşince herkes ağladı. 30 kişiydik. Halay çektik, türkü söyledik. Hatta bidondan davul yaptık, çok eğlendik. Hatta gardiyanlar bile, 'artık bizim de haklarımızı savunursun' dediler.

* Seçim sonrası bölücü örgüte yardım iddiasıyla tutuklandığınız sıkça gündeme geldi... Neler hissettiniz? Bu konu farklı değerlendirildi. Kişilik haklarıma saygı gösterilmedi. Farklı düşüncelere de tahammül etmek gerekiyor. Hukuki süreç herkese nasıl işliyorsa bana da öyle işlemeli.

* Meclis'te özel olarak çalışmak istediğiniz bir alan var mı? Yıllardır siyasi platformda kadın kollarında çalışıyorum. Şimdi DTP'den 8 kadın var. Bu konu öncelikli olacak.