kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngilizler'in ''kıyamet senaryosu''

Yeni Haber
İngiliz ordusunun üst düzey subaylarının, Irak için bir "kıyamet senaryosu" olduğu öne sürüldü.

The Sunday Telegraph gazetesi, söz konusu senaryoya göre, Irak'ın üç devlete bölünmesinin ardından aylarca korkunç bir etnik temizliğinin yaşanacağını, Türkiye dahil, tüm komşuların, çatışmaların içine sürükleneceğini yazdı.

İngiltere'de Pazar günlerinde yayınlanan The Sunday Telegraph gazetesinde, Sean Rayment imzası ile yayınlanan bir yorumda, İngiliz askerlerinin Irak'ı terk edeceği öne sürüldü. İngiltere'nin yeni Başbakanı Gordon Brown'un, birkaç ay içerisinde Avam Kamarası'nda İngiliz askerlerinin, Irak'ı terk etmeleri zamanının geldiğini açıklayacağını savunan gazete, "Başbakan için bu adım, eski Blair rejiminden son kopma anlamına gelecek" dedi.

Gazete, Brown'un söz konusu açıklamayı yaparken Irak'tan çekilmenin, Taliban ile mücadele verildiği Afganistan'daki İngiliz askeri varlığının güçlendirilmesine olanak sağlayacağını da ifade edeceğini öne sürdü.

Irak'taki askeri stratejinin, yanlış askeri varsayımlara dayanan hatalı siyasi kararların nedeniyle baltalandığını savunan gazete, Basra'daki güvenlik durumunun o kadar kötüleştiğinin ki İngiliz askerlerinin kendilerini zor koruyabildiğini iddia etti. Gazete, "Ordu'da İngiliz askerlerinin artık sorunun bir parçası olduklarını genel olarak kabul edilmekle birlikte birçoğu geri çekilmenin milislerin ve terör gruplarının ellerini güçlendireceğine de inanıyorlar" diye yazdı.

Afganistan'ın stratejik öneminin ise küçük olduğunu ve NATO ülkede kaldığı sürece El Kaide'de ülkedeki üslerini yeniden tesis edemeyeceği görüşünü dile getiren gazete şöyle devam etti:

"Üst düzey subaylar şimdi neler olabileceğine ilişkin bir kıyamet senaryo seriyorlar. Böyle bir şeydir: Irak, etnik çizgilere göre, yani Kürtler, Şiiler ve Sünnilerden oluşan üç fiili devlete bölünüyor. Bunu aylarca sürecek korkunç bir etnik temizlik izliyor ve hepsi Irak ile sınırı olan Türkiye, Suriye, İran ve Suudi Arabistan giderek çatışmaların içine sürükleniyor."
Bu senaryoya göre, krizin, Batı'da petrol fiyatları, enflasyon ve faiz oranlarının fırlamasına yol açacağını, binlerce işçinin işsiz kalacağını ve konut piyasasının çökeceğini belirten gazete, şunları yazdı:

"Irak'ın, El Kaide gibi gruplara yardım vermeye hazır ve istekli köktendinci İslamcı bir ülke haline gelmesinden korkan Batı, tek çözümün, Irak hükümetinin 'talebi' üzerine yeniden işgal etmek olduğuna karar veriyor. Ancak bu defa, İngilizler ve Amerikalılar, Kuveyt'ten Bağdat'a giden yolunun her santimetresi için savaşmak zorunda kalır. Her köy ve kasaba, ele geçirilmesi olanaksız bir kaleye dönüşmüş durumda, bütün yollar da mayınlıdır. İnsan kayıpları çok büyük ve .başarı garantili olmaktan uzak."

(ANKA)