kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ameliyat için kataraktın iyice olgunlaşmasını beklemeyin

CHA
08.08.2007
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdinç Usta, kataraktın göz içi merceğin saydamlığını kaybetmesi sonucu oluşan, görme azalmasıyla kendini gösteren bir hastalık olduğunu ve sadece ameliyatla tedavi edildiğini söyledi..
Katarakt ameliyatı için kataraktın iyice olgunlaşmasını beklemenin yanlışlığına dikkat çeken Dr. Usta, "En sık görülen sebebi yaşlanmadır. Bunun yanı sıra bir kısım metobolik hastalıklarda ve anne karnında geçirilen mikrobik hastalıklarda ve genetik hastalıklarda görülebilir. Göze yönelik darbeler diğer sebeplerindendir." dedi.

Kataraktın sadece ameliyatla tedavi edildiğini belirten Dr. Erdinç Usta, uygun şekilde göz içine konan merceklering öze herhangi bir zarar vermediğini kaydetti. Katarakt ameliyatı sonrası gözlük kullanmamanın mümkün hale geldiğini açıklayan Dr. Usta, "Multifocal lensler ile uygun gözlerde ve uygun kişilerde gözlük kullanmadan hem uzağı, hem yakını görmek son yıllarda mümkün hale gelmiştir. Halk arasında laserle dikişsiz katarakt ameliyatı olarak bilinen ameliyat aslında ultrasonik dalgalardan faydalanılarak yapılan, kısaca FAKO olarak adlandırılan yöntemle yapılmaktadır. Eski tip ameliyatlara göre avantajları: Ameliyat kısa sürer, iğneyle uyuşturmadan, damlayla uyuşturularak yapılabilir. Ameliyat sonrası kısa zamanda iyi görme sağlanır. Gözlük ihtiyacı daha azdır. Ameliyat riskleri azalır. Ameliyat sonrası kısıtlamalar azdır. Ameliyat için kataraktın iyice olgunlaşmasını beklemek gerekmez." diye konuştu.