kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terleme üzerine...

Dr. Yasemin Fatih Amato
08.08.2007
Hava öyle sıcak ki, vücudumuz sanki sürekli ıslak. Terlemeyi ve ter kokusunu önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Terleme deyip de geçmeyin! Ter, vücut ısısının sabit kalmasına yardımcı olur. Hiç terlemesek ne olur biliyor musunuz? Vücut ısısı durmadan yükselir. Ter vücudumuzdaki zehirli maddelerin atılmasına da yardımcı olur. Doğal bir nemlendiricidir. Terin koktuğunu sanıyoruz ama yanılıyoruz. Ter koku yapmaz. Koku terin ciltte uzun süre kalması sonucunda oluşan bakteri nedeniyle ortaya çıkar.

AŞIRISI HASTALIK
Bazı insanlar çok fazla terlerler. Bu durum başlı başına bir hastalıktır. Adı 'hiperhidroz'dur. Genellikle ergenlik çağında ve 20'li yaşlarda başlar. Diyabet hastalarıyla guatr hastalarında sıklıkla görülür. Şikayetlerin yüzde 80'ini el ve ayak, yüzde 30'unu koltuk altı terlemesi oluşturur. Yüz terlemesi seyrektir. Bu sorun kadınlarda genellikle menopozla bağlantılıdır.

ÇARESİ BOTOKS!
Bölgesel aşırı terlemeye karşı; ter bezlerinin cerrahi metotlarla çıkarılması, ionferez tedavisi veya bazı antikolinerjik ilaçlar kullanılır. Cerrrahi iz bırakır, ionferez için haftada en az 2 kez doktora gitmeniz gerekir. İlaçların çoğunda ise ağız kuruluğu, görme bozukluğu gibi önemli yan etkiler ortaya çıkar. Tüm bu nedenlerle, aşırı terlemeye karşı günümüzde kullanılan en etkili ve sorunsuz tedavi Botoks'tur.

YARIM SAAT SÜRÜYOR
Hiperhidroz için Botoks yapılmadan önce basit bir test yapılır. Fazla terlediği ifade edilen bölgeye iyot solüsyonu sürülür. Solüsyon biraz kuruduktan sonra üzerine nişasta eklenir ve terle beraber nişasta mor bir renk alır. Mor rengin yoğun olduğu bölgelere daha fazla Botoks, mor rengin hafif olduğu yerlere ise daha az Botoks yapılır. Çok ince uçlu iğnelerle, sık aralıklarla, az miktarda Botoks verilir. İşlem en fazla yarım saat sürer. İstenirse iğne yapılacak bölge kısmi olarak uyuşturulabilir.

YAN ETKİSİ YOK
Botoks, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süreyle bloke eder. Böylece ter üretimini engeller. Botoks, yapıldığı bölgedeki duyu hislerini etkilemez, sadece ter bezlerini etkiler. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde terleme azalmaya başlar. Botoksun etkisi genellikle 7 ila 10 ay kadar devam eder. Etkisi geçmeye başlayınca yeniden Botoks yaptırmak istemezseniz, terleme düzeyi yavaş yavaş tedaviden önceki seviyeye geri döner. Botoks'un yan etkisi yoktur ancak tedbir olarak gebelere, yaşlılara ve nörolojik hastalığı olan kişilere yapılmaz.