kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Toptan'ın görev süresi tartışılıyor

Yeni Haber
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na 450 oy alarak seçilen Köksal Toptan'ın görev süresinin ne zaman dolacağı şimdiden tartışma konusu oldu. Bazı çevreler Toptan'ın görev süresinin 2 yıl olduğunu iddia ederken, bazı çevreler de bu sürenin 14 ay olacağını belirttiler.

Toptan'ın görev süresinin 14 ay olduğunu iddia edenler, ilk kez yaz döneminde seçime gidildiğini ve 1 Ekim öncesinde Meclis açılarak yeni yasama dönemi gibi çalışma yapıldığına dikkat çekerek "1 Ekim'e kadar olan süre de yasama dönemi sayılacak. Bu nedenle ikinci yasama döneminin sonunda Toptan'ın görev süresi dolmuş olacak" yorumunu yaptılar. Bu yorumu destekleyenler eski Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut'u örnek gösterdiler. 1999 yılının Nisan ayında seçimlere gidildiği için Yıldırım Akbulut'un 20 Mayıs 1999'da seçildiğini ve görev süresinin 17 ay olduğunu hatırlatarak, "10 Nisan 2000'de yeniden başkan ve divan seçimleri yapılmıştı." değerlendirmesini yaptılar.

İKİNCİ DÖNEM SEÇİLECEK BAŞKAN 4 YILA YAKIN BAŞKANLIK YAPMIŞ OLACAK

Meclis başkanlarının 2 artı 3 olmak üzere toplam 5 yasama yılı görev yaptıklarına dikkat çeken kaynaklar, Toptan'ın 14 ay sonunda görev süresinin dolması halinde ikinci yasama döneminde seçilecek TBMM başkanının 4 yıla yakın görev yapacağını hatırlattılar. Meclis kaynakları, Toptan'ın 1. yasama yılındaki görevinin seçilir seçilmez başladığını ve 1. yasama yılının, milletvekillerinin yeminiyle başladığını belirttiler.

1. yasama yılının 1 Ekim tarihinde başlayacak ikinci yasamayla birlikte sona ereceğini belirten kaynaklar, "Dolayısıyla 2008 yılı 1 Ekim tarihinde tekrar Meclis Başkanı seçimi yapılacak. Eğer Toptan, Meclis Başkanı olarak yeniden seçilebilirse 2. dönemde de bu görevi yürütecek ve bu kez de 4 yıl, eğer erken genel milletvekili seçimi olmazsa Meclis Başkanlığı yapacak. 1 yasama yılı 1 Ekim-30 Haziran olarak içtüzük ve Anayasa'da yer alıyor. Seçimlerin zamanında yapılması halinde Meclis 5 yasama yılı görev yapıyor. Toptan, tekrar Meclis Başkanı seçilmezse 14 ay Meclis Başkanlığı yapmış olacak." görüşünü dile getirdiler.

YASAMA YILI BAŞLAMADI İDDİASI

Diğer görüşe göre ilk yasama yılı henüz başlamadı. Toptan'ın iki yıl görev yapması gerektiğini savunanlar 1. yasama yılının 1 Ekim tarihinde başlayacağını belirttiler. Eğer bu yıl 3 Kasım tarihinde seçimler yapılmış olsaydı yasama yılı 6 yıla sarkmış olacaktı. TBMM eski Başkanı Arınç da, 6. yılına giren ilk Meclis Başkanı olarak tarihe geçecekti. Bu konudaki bilinmezlik ve tartışma sürerken bununla ilgili 2. yasama döneminde Danışma Kurulu'nun bir karar alabileceği de belirtiliyor.

ÇİÇEK, '14 AYLIĞINA SEÇİLDİ'

Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek, Toptan'ın 14 aylığına seçildiğini, çünkü Meclis'in 1 Ekim'den önce çalışmaya başladığını ve Toptan seçilir seçilmez yasama yılının başlayacağını savundu.

KUZU: ERKEN SEÇİME GİDİLMESİYLE YASAMA YILI OLMAZ

TBMM eski Anayasa Komisyon Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ise, anayasa ve içtüzüğe göre meclis başkanlarının ilk dönem 2 yıllığına, ikinci dönem de 3 yıllığına seçileceğini, erken seçime gidilmesinin bunu etkilemeyeceğini söyledi. Kuzu, "Daha önce oluşan bir teamül var. Nisan 1999'da seçime gidilince Akbulut 20 Mayıs 1999'da seçiliyor. 10 Nisan 2000'e kadar görev yapıyor" dedi. Kuzu, yasama yılı ve takvim yılı tanımlarının bu şekilde yapılmasının karışıklığa neden olabileceğini ifade ederek şunları söyledi:

"Daha önce meclis başkanları 1 yıl, 2 yıl, 2 yıl olarak seçilirmiş, 1980 sonrası 2+3 yıl olmuş. Yasama dönemi 5 yıl olduğu için böyle düzenlemeye gidilmiş. Sonraki dönemi de ikiye ayırmak, sonraki kişinin 10 aylık bir dönem için seçilmesi gibi bir sonuç da ortaya çıkarabilir. Yeni bir tartışma değil bu. Yıllardır bu tartışılıyor. Yasama yılı 1 Ekimden başlatılıyor. Anayasa'da, yasama yılı kelimesi kullanılmış. Anayasa yazılırken seçimlerin hep normal yapılacağı hesaplanarak yapılmış. Konulan tarih Ekim ayı olmuş. İki yıl geçtikten sonra süre dolması öngörülüyor. Bu erken seçim meseleleri ve koalisyonlar konusu, normal beklenti sürelerini alt üst etti. Bundan sonra gelecek kişi 4 yıla yakın yapması gerekecek. Böyle bir şey olmaması gerekir. Eski uygulamalar maalesef böyle değil. 16 ay yapanlar var. Eski uygulamalara baktığımızda 14 ay görev yapması gerekiyor. Ama olması gereken, bunun yorumla iki yıla çıkartılmasıdır"

ANKA