kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'a "Atatürk çözümü" önerisi

Yeni Haber
Irak'ta başarının sağlanması için "Türkiye modeli" benimsenmesi istendi. ABD'de yayınlanan "American Thinker" dergisi, Irak için askerin seçimsel demokrasinin koruyucusu olduğu, Atatürk'ün Türkiye modelini örnek gösterirken ABD ordusunun uzun zamandır darbe yapmak için Iraklı askeri yetkilileri seçmekte olduğunu iddia etti.

"American Thinker" dergisi yazarlarından James Lewis, 'Irak'ta Türk Çözümü Mü?' başlıklı makalesinde, Irak'ta çözüm için Türkiye'yi adres gösterdi.

Bir çok Müslüman ülkenin seçimsel demokrasiyi sürdüremediği, bunun tarihsel bir sorun olduğu ve ABD Başkanı George W. Bush'un 11 Eylül'den sonra Ortadoğu'da daha fazla demokrasi için bastırdığı kaydedilen makalede, Filistin'de Hamas'ın kazandığı, Mısır'da ise Müslüman Kardeşler'in son seçime katıldığı, Irak'ın da başarılı bir biçimde üç kez 3 açık seçimde oy kullandığı vurgulandı.

ALTERNATİF: TÜRK ÇÖZÜMÜ

Buna karşı "siyasi uzlaşma" alışkanlığının yavaş yerleştiğine dikkat çeken makalede, "Irak'ta muhteşem demokrasi için alternatif bir plan var. O da, başka ülkelerde olumlu sonuçlar veren, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923'teki agresif reformları ile başlayan Türk çözümü. Bu da, ordunun seçilmiş hükümetlerin garantörü haline gelmesidir" denildi.

Türkiye'de askerin, seçilmiş hükümetlerin koruyucusu haline geldiği belirtilen makalede Türkiye'nin, modernizmden gericiliğe kadar uzanan bir yelpazedeki siyasi ve dinsel grupları bünyesinde barındırdığı belirtilirken 50 partiden bir kısmının katıldığı son seçimde sadece 3 partinin yüzde 10 seçim barajını geçtiği ve İslamcı AKP'nin zafer elde ettiğinin altı çizildi.
Kazanan partinin tüm parlamenter sistemi ele aldığı, bunun da İslamcılar'ın tüm bakanlar kurulunu kontrol edeceği anlamına geldiği vurgulanan makalede, Türk Ordusu'nun Batı standartlarına göre olmadığını ancak Ortadoğu için çok iyi olduğu kaydedildi.

Ordu'nun siyasi sistemin yürümediği zaman ülkenin yönetimini ele aldığını, ardından da kışlasına geri döndüğü belirtilen yazıda, "Soru, Amerikalılar tarafından yeniden yapılandırılan yeni Irak Ordusu'nun yeni Irak'ta modernist ve birleştirici bir güç olup olamayacağıdır. Bu belki kabul edilir tek çözüm olabilir. Zira şimdiye kadar Iraklı siyasetçiler parlamenter sistemlerini çalıştıramadılar" denildi.

LAİK IRAK'IN ATATÜRK VERSİYONU

Bunun, Bush yönetimi için çok hassas bir konu olduğu ifade edilen makalede, Irak'taki güvenlik sorunlarının yanı sıra İran'ın yönetime nüfuz etme isteğine değinilerek, "İşte bu yüzden soru, Irak ordusunun Türkiye ve Pakistan'da olduğu gibi seçim demokrasisinin koruyucusu olup olamayacağıdır. Alternatif İran'ın kuklası olan ya da Saddam'ın yeni Şii versiyonu haline gelebilecek ilkel diktatör Mukteda el Sadr gibilerinin yükselmesidir. Irak laik bir geleneğe sahip. Bunu son haftalardaki uluslararası futbol zaferi gösterdi. Saddam bile komşusu İslami diktatör Humeyni'den daha çok Hitler ya da Stalin gibiydi. Laik Irak'ın Atatürk versiyonu, dinsel gruplar, aşiret şeyhleri modernistler için tek çıkış yolu olabilir" ifadelerine yer verildi.

DARBE HAZIRLIĞI İDDİASI


Amerika'nın Irak ordusunu eğittiği anlatılan yazıda, "Anahtar soru, Irak askeri yetkililerinin modern ve demokrasi yanlısı bir hale gelip gelemeyeceğidir" ifadesi kullanıldı. Makalede şu değerlendirmesini yapıldı:

"ABD Iraklı askeri yetkililerini yıllardır analiz etmekte ve seçmekte. Biz, bu rolü oynamaları için Asya ve Güney Amerika'daki üçüncü dünya ordularına şekil verme konusunda soğuk savaş süresince büyük bir sicile sahibiz. Ve biz nasıl yapacağımızı biliyoruz. Irak Ordusu, gelecek 10 yıllarda modernleşmenin merkezi olabilir."

"American Thinker" deki makaleye son verilirken Irak'ın Özgür Dünya için kritik bir test olduğu savunularak "Türk çözümü, katliamların yaşanmadığı ve yeni bir Saddam Hüseyinsiz Irak'ı dengede tutmak için en iyi çözüm olabilir" görüşü vurgulandı.

(ANKA)