kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Modaya uymayan ama trendi devam eden takılar

Tülin Kermen
Farklı takı tasarımlarıyla dikkat çeken Aida Pekin, bir bina ya da okuduğu bir haberden de ilham alabildiğini söylüyor..
Şu sıralar 'taktığım', deri ip üzerine küçük altın toplarla tasarlanmış kolyem! Her gün her kıyafetle onu takıyorum, epey de ilgi topluyorum! Bir-üç-beş iltifat derken, kolyeye ve tasarımcısına daha bir yakından bakmaya karar verdim. Kolyeyi alan arkadaşımı aradım 'Nerede Aida Pekin'in mağazası?' diye, bir de ne duyayım, burnumun dibindeymiş! Atölyeye gidip, bu ayki kredi kartı limitimi yıllarca yetecek kadar takı alarak doldurdum. Takı tasarımcısı Aida Pekin 2005 yılında kendi takı atölyesini kurdu. De Beers, Diamond Trade Company, Dünya Altın Konseyi, Auritalia gibi farklı tasarım yarışmalarından ödülleri olan bir tasarımcı. Atölyesinde kendi tasarladığı koleksiyonları üretip satıyor. Aynı zamanda freelance olarak tasarım danışmanlığı ve yurtdışındaki firmalara tasarım bazında koleksiyonlar hazırlıyor. Marmara Üniversitesi Uygulamalı Takı Teknolojisi bölümünü bitirdikten sonra Floransa'da bulunan Le Arti Orafe kuyumculuk okulunda takı tasarımı okumuş. Çeşitli firmalarda mücevher tasarımı yaptıktan sonra, 2005 yılında AIDA PEKIN Takı Tasarım Atölyesi'ni kurdu.

* Takı tasarımcısı olmaya nasıl karar verdiniz? İstanbul Üniversitesi'nde İspanyol dili okurken bölüm değiştirip plastik sanatlar eğitimi almaya başladım. Resim ve heykel yapmaktan çok keyif alıyordum ama gündelik hayatın içinde daha fazla olmak istediğim için tasarımcılığa yöneldim.

* Neleri düşünerek tasarlıyorsunuz takılarınızı? Nelerden ilham alıyorsunuz peki? Ben insanların takmaktan keyif alacağı, kendisiyle bir bağ kurabileceği tasarımlar yapıyorum. Bu bağlamda gündelik hayatta karşıma çıkan her şey tasarımlarıma ilham kaynağı olabiliyor. Gördüğüm bir bina ayrıntısı, bir malzeme ya da okuduğum herhangi bir haber, bir koleksiyona dönüşebiliyor. Yaşadığım şehir kadar, yaptığım seyahatler de beni çok besliyor.

* Tasarım yaparken modaya, trendlere ne kadar uyuyorsunuz? Modaya uymak gibi bir kaygım yok. Takılarımın şık bir elbiseyi tamamlamaktan ziyade, takan kişinin tasarımda birşeyleri kendine yakın bulması beni daha mutlu eder. Aynı zamanda altı ay sonra sıkılıp bir çekmeceye tıkılmasını istemem.

* En beğendiğiniz yabancı-Türk modacı, takı tasarımcıları kimler ve markaları nelerdir? Ben daha çok butik tasarım seviyorum. Sınırlı sayıda üretilmiş takılar kesinlikle tercihim. Modada Bahar Korçan, Ümit Ünal, Marc Jacobs, Paul Smith beğendiğim modacılar arasında...

* Yeni sezonda bizleri neler bekliyor? 4-10 Eylül tarihleri arasında Eski Galata Köprüsü'nde gerçekleşecek olan ve alt katta bağımsız tasarımcıların çalışmalarının sergileneceği İstanbul Design Week'e katılıyorum. (Adresi: Aida Pekin'in takılarına Maçka Eytam Caddesi, Açık Hava Apartmanı'ndaki atölyesinden, İstanbul Modern'in dükkanlarından, Kanyon'daki Yeginim mağazasından, Çeşme Alaçatı'da Fash mağazasından ya da www.chichiqueen.com sitesinden ulaşabilirsiniz. Önemli not: Her mağazada satılan ürünler diğerlerinden farklı. Tel: 0212 231 27 78)
Haberin fotoğrafları