kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Artık ses telleri de gençleştiriliyor

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
08.08.2007
Anti-aging artık ses tellerinin de hizmetinde! Yıllar içinde ses telleri de yaşlananlar; karın yağlarından yapılan enjeksiyonla gür bir sese sahip olabiliyor..
Ses telleri de zamanla cilt dokusu gibi zayıflıyor ve canlılığını kaybediyor. Öğretmenler, pazarlamacılar, çağrı merkezi çalışanları seslerini daha fazla kullandığı için ses tellerinin daha erken yıpranacağı zannedilse de uzmanlar; sesini az kullanan kişilerde yıpranmanın daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Anti-aging (gençleştirme) uygulamalarıyla yaşam süresinin uzadığı günümüzde ses telleri yaşlananların imdadına ses gençleştirme ameliyatları yetişiyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz; 20 dakika süren operasyonla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Ses telinde gençlik nasıl sağlanıyor?
Ses telleri de yaşla birlikte güçsüzleşiyor ve cılızlaşıyor. Bu, özellikle sesini çok fazla kullanmayan kişilerde daha fazla oluyor. Geçmiş yıllarda geçirilen hastalıkların da ses telleri üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Özellikle 70 ve üzerindeki yaşlarda, ses telleri karşı karşıya gelip kapanamıyor. Her iki ses teline, kişilerin rahat konuşabilmesi amacıyla karınlarından aldığımız yağı enjekte ediyoruz. Böylelikle daha güçlü ve genç bir sese sahip oluyorlar.

20 DAKİKADA GÜR SES
* İşlem nasıl gerçekleştiriliyor? Ne kadar sürüyor?
Genel anestezi altında yaklaşık 20-25 dakika süren bir operasyonla sesi gençleştiriyoruz. Hastanın karnından aldığımız yağı, hastanın ses teline değil, telin yan kısmına enjekte ediyoruz. Yağ enjeksiyonu ile ses teli orta hatta getiriliyor. Böylece sesin güçlü çıkması sağlanıyor. Yağ enjeksiyonu ağız içinden yapıldığı için iz olmuyor. Kişiler aynı gün evlerine dönebiliyor.

* Etkinliği ne kadar sürüyor?
Normalde yağ bir yıl içinde yavaş yavaş kendiliğinden yok oluyor. Ses telini kullanan hastalarda bu süre daha uzundur. Genellikle tekrarlamaya gerek kalmıyor.

* Operasyonun yan etkileri var mı?
Kullandığımız yağ, kişinin kendi yağı olduğu için; ne sese ne de vücuduna herhangi bir zararı ya da yan etkisi var.

SİGARA ÖDEM YAPAR

* Sigara kullananlar da bu yöntemden faydalanabilir mi?
Sigaranın sesi kalınlaştırdığı bilimsel bir gerçek. Sigara içen kişilerin ses telinde sıvı birikir. Ses teli, biriken sıvının etkisiyle sucuk gibi şişiyor. Kadınların ses telleri ince ve uzundur; bu nedenle erkeklere göre tiz ve ince bir ses çıkarırlar. Ama günde bir paket ve üzerinde sigara içenlerin ses tellerinde ödem oluşuyor. Bu bir yıl içinde değil, yıllar içinde oluyor. Bazen kadın sesi erkek sesinden bile daha kalın hale geliyor. Sigarayı bıraktıktan sonra bir yıl içinde düzelme görülse de, eski sesine kavuşamıyor. Bu nedenle ameliyat; sigara içenlere de, hem genç hem de canlı seslerine geri dönüş imkanı sağlıyor.

* Bu tarz talepler genellikle kimlerden geliyor?
Sesini ileri yaşta da kullanmak isteyen aktif hayatı olan insanlardan geliyor. İleri yaşlarda yoğun bakım ünitelerinde kalmış veya akciğer ünitelerinde yatmış kişiler ile toplum içinde kendini rahatlıkla ifade etmek isteyenler ses tellerini gençleştirmeyi istiyor.