kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mustafa Sandal

En ünlü kuklalar bu atölyede!

Kukla denince aklınıza ne geliyor? Yalan söyledikçe burnu uzayan Pinokyo mu, yoksa 'Susam Sokağı'nın muzip ikilisi Edi ve Büdü mü? Beyoğlu'ndaki Fransız Sokağı'nda bulunan Ahşap Çerçeve Kukla Atölyesi sizi kuklaların sihirli dünyasında yolculuğa çıkarıyor. İşletmesini Candan Seda Balaban, Emre Tandoğan ve Çağrı Yılmaz'ın üstlendiği atölyede, kukla yapımı ve oynatımı konusunda dersler veriliyor. Çeşitli tiyatrolar için kukla tasarlayan ve Gülben Ergen'den İbrahim Tatlıses'e kadar birçok ünlünün kuklalarını yapan atölye, özel günlerde sevdiklerini şaşırtmak isteyenlere de ilginç alternatifler sunuyor...

UYUMLU BİR EKİP OLDUK

* Bu atölyeyi açmaya nasıl karar verdiniz? Candan Seda Balaban: Benim çıkış noktam meraktı. Gittiğim yerlerden maskeler satın alıp, kendime bir koleksiyon oluşturuyordum. Sonra kendim de maskeler yaptım ve 2002'de bir maske sergisi açtım. Zamanla bunu kendime meslek edindim ve hiç aklımda yokken kukla da yapmaya başladım. En sonunda da Atölye Curcunabaz'ı kurdum. Emre Tandoğan: Çağrı ile benim tiyatro geçmişimiz 10 sene öncesine dayanıyor. Birlikte Prag'a gittik ve orada iki yıl boyunca kukla eğitimi aldık. 2001'de Ahşap Çerçeve Kukla Atölyesi'ni kurduk. O günden bu yana da yurtiçinde ve yurtdışında birçok yerde kukla festivallerine katıldık ve oyunlar sergiledik.

* Ortaklığınız nasıl başladı peki? E.T.: Çağrı'yla ben zaman zaman Devlet Tiyatrosu'na ve başka tiyatrolara kuklalar tasarlıyorduk. Ama hep kendi ekibimiz haricinde bir grupla çalışmayı istedik. Sonunda Candan Hanım'la atölyelerimizi birleştirdik. Çok uyumlu bir grup oluşturduk. Adımız ise Ahşap Çerçeve olarak kaldı.

* Atölyenizde maske ve kuklalar dışında neler yapılıyor? Çağrı Yılmaz: Dışarıya yaptığımız çok fazla çalışma var. Yeni sezon itibariyle çok ilginç workshop'larımız, moped atölyelerimiz ve bir günlük maske atölyelerimiz olacak. Çocuklar için de bir aylık bir program düzenliyoruz. Maske, drama ve kukla diye üç bölümden oluşan bir program oluşturacağız. Bir de çok ilginç bir şapka atölyemiz olacak.

YURTDIŞINDA DAHA MEŞHURUZ


* Sponsorunuz var mı? Türkiye'de yeterince tanınmıyorsunuz bildiğim kadarıyla... E.T.: Sponsorumuz yok ama yurtdışına giderken büyükelçilikler masraflarımızı karşıladı. Türkiye'de çok tanınmadığımız doğru. Yurtdışında daha çok tanınıyoruz. Ama Türkiye'de de kuklalara duyulan ilgi artıyor. Tiyatro çevreleri ve televizyonlar bizi tanıyor. Amacımız çok daha fazla tanınmak. Kısa vadedeki en büyük hedefimiz ise son kuklalı oyunumuz 'Notre Dame'ın Kamburu'nu bir kilisede düzenli olarak oynamak.

* İnsanlar size gelip sevdikleri için ya da kendileri için kukla tasarlatabiliyorlar. Hatta yapabiliyorlar. Nasıl işliyor bu süreç? Ç.Y.: Maske ve kukla yapımı için ayrılmış üç ya da dört aylık süreler var. Bu süre sonunda kişi kukla yapılış yöntemini öğreniyor, elinde ürün ve ürünün metodu oluyor. Kimisi iki ayda kapıyor bu işi, kimisi altı ayda. Maske yapımında ise beş aşamalı bir süreç işliyor. Verdiğimiz derslerle insanlara çamurla model yapmayı öğretiyoruz. Bu tür kurslarımızın fiyatları 180 ila 250 YTL arasında değişiyor.

SADECE OKAN'A HEDİYE ETTİK


* Ünlülerin kuklalarını da yapıyorsunuz. Bugüne kadar kuklasını yaptığınız ünlüler arasında kimler var? C.S.B.: Aslında direkt ünlülerin şahsına çok fazla kukla yapmadık. Daha çok ünlülerin kuklalarıyla şov yapan kukla tiyatroları için kukla tasarladık. Kuklasını yaptığımız ünlüler arasında Tarkan, İbrahim Tatlıses, Athena, Sezen Aksu, Sertab Erener, Kemal Sunal, Mehmet Cansun, Kenan Doğulu, Mustafa Sandal gibi birçok isim var. Bir de sadece Okan Bayülgen için özel olarak iki değişik kukla hazırladık ve bunları kendisine yolladık. O da bir programında bütün gece o kuklalarla oynadı. Ayrıca Zeynep Casalini'nin 'Delilik' adlı parçasına çektiği klip için de bir kukla tasarladık. Nazan Öncel'in bir konserinde maskelerle sahne tasarımı yaptık. Gülben Ergen'in 'Uçacaksın' adlı albümünün tanıtımı için de 20'ye yakın maskeyle güzel bir tasarım yapmıştık.

* Peki en çok kimin kuklasını yapmak istersiniz? C.S.B.: Önceleri aklımda hiçbir isim yoktu ama son dönemde Hayko Cepkin'in kuklasını yapmayı çok istiyorum. Bana çok ilginç geliyor.

* Son zamanlarda yaptığınız enteresan iş ne oldu? C.S.B.: Gelin maskeleri yaptık. Düğünlerinde duvak takmak ya da gelin çiçeği kullanmak istemeyen iki gelin için gelinliklerine uygun, sopalı göz maskeleri hazırladık. Gerçekten çok değişik tasarımlar oldu. Her iki gelin de maskelerini çok sevdiklerini söyledi.
Haberin fotoğrafları