kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anafartalar'da coşkulu kutlama

Yeni Haber
Anafartalar Zaferi'nin 92. yıl dönümü, törenle kutlandı. Gelibolu Yarımadası Conkbayırı'ndaki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı'nın söylenmesi ve Türk bayrağının göndere çekilmesiyle başladı.

2. Kolordu Komutanlığından Kurmay Binbaşı Tevfik Kurnaz, törende yaptığı konuşmada, 10 Ağustos Anafartalar Zaferi'nin Çanakkale Destanı'nın müstesna bir sayfası olduğunu belirtti.

Anafartalar Zaferi'nin 92. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Binbaşı Kurnaz, şunları söyledi:

''Bugün her anı zaferlerle, kahramanlıklarla dolu, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu vatan parçasında, milletimizin onurlu var olma mücadelesi vererek yazdığı Çanakkale Destanı'nın müstesna bir sayfasını Anafartalar Zaferi'nin 92. yıl dönümünü kutluyoruz.

Tarihte tek bir tümen komutanının 3 ayrı olayda tatbik ettiği işlemleri, bir muharebenin gelişiminde böyle bir etki yarattığı, hatta bir milletin kaderini etkilemesi çok nadirdir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyoruz. Ruhları şad olsun.''

Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı bandosunun konser verdiği törende, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ve 2. Kolordu Komutanlığı 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Sadık Çelikörs, Anafartalar Zaferi anı defterini imzaladılar. 2. Kolordu Komutanlığı 18. Zırhlı Tugay Komutanlığında vatani görevini yapan askerler tarafından, Anafartalar Muharebesi canlandırıldı. Bu mizanseni izleyen vatandaşlardan bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Törene, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Murat Firidinoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Demircan, ilçe belediye başkanları, askeri ve sivil yetkililer ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.Töreni, Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Savaşlarında bulunan atalarının mezarlarını ziyarete gelen Anzaklar da izledi.

ANAFARTALAR ZAFERİ

Çanakkale Savaşları'nda müttefik birlikleri hem Seddülbahir hem de Arıburnu'nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı'nı geriden sarkarak ele geçirmek amacıyla harekete geçti. Bu arada, General Hamilton, Türk ordusunun gerilerine sarkmak ve çember içine alıp yok etmek için Büyük ve Küçük Kemikli burunları arasında yer alan Suvla sahillerine çıkıp, Anafartalar'da üçüncü bir cephe açmaya karar verdi.

Hedef Conkbayırı ve Kocaçimentepe bloğunu ele geçirerek, buradan ilerleyip Çanakkale Boğazı'na inerek hakim olmaktı. Bu amaçla 9. İngiliz Kolordusu, 6-7 Ağustos 1915 gecesi karanlıktan yararlanarak bölgeye çıkarılır. Kurmay Albay Mustafa Kemal ise 8 Ağustos 1915 günü saat 21.45'de Anafartalar Grup Komutanlığı'na atanır. Albay Mustafa Kemal, 9 Ağustos sabahı 12. Tümen'e 9. İngiliz Kolordusuna, 7. Tümen'e de Anzak Kolordusuna saldırma emri verdi.

Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumunda, düşman siperlerinde bastırıldı ve ağır kayıplar verdirilerek geri püskürtüldü. Sonuçta Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos 1915'te Anafartalar'da zafer kazanmış oldu.