kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Kadınlar camide namaz kıldırabilir'

Amerikalı kadın imam Wadud'un 2 yıl önce karışık bir cemaate cuma namazı kıldırmasının üzerine patlayan 'Kadın imam olur mu" tartışması İranlı Büyük Ayetullah Saanei'nin bu açıklamasıyla yeniden din alimlerinin gündemine yerleşti..
ABD'li Prof. Dr. Amina Wadud'un Cuma namazı kıldırması birçok ülkede "kadın imam" tartışması başlatmıştı. Bazı din bilginleri Hz. Muhammed dönemine gönderme yaparak, "O dönemde de bir kadın imam olmuştu" derken, bazıları da "kadınların önde imamlık yapması, erkeklerin arkada kalması dinimize uygun değildir" diyerek kadın imamlara karşı çıkmıştı. Şimdi bu tartışmaya İran'ın en üst düzey din adamlarından Büyük Ayetullah Yusuf Saanei de katıldı. İran'ın 15 büyük ayetullahından biri olan Saanei (70) İngiliz Telegraph gazetesine verdiği röportajda, "Kadınlar da camide namaz kıldırabilir" diye konuştu.

'DİNİ LİDER BİLE OLABİLİRLER'
Saani, şeriatın erkek ve kadın arasında eşitlik sağladığının altını çizip, "Bir kadının camide imamlık yapabileceğine, bırakın cumhurbaşkanı, dini lider bile olabileceğine inanıyorum. İslam müminler arasında milliyet, ırk ya da cinsiyetlerine göre ayrım yapmaz" dedi. Geçen mayısta Türkiye'ye de gelen Wadud 2005'te tüm tehdit ve tepkilere rağmen New York'ta 100 kişilik karışık bir cemaate namaz kıldırmıştı. Bu konuda yapılan açıklamalarda Hz. Peygamber'in hanımlarından Ümmü Seleme ve Hz. Ayşe'nin kadınlara imam olarak namaz kıldırdıklarına bu durumda öne geçmeyip, ilk safın ortasında durduklarına dair ilk devir hadis kaynaklarında bilgi olduğu belirtiliyor. Pek çok kaynakta da yer alan bir rivayete göre ise Hz. Peygamber, istisnai olarak Ümmü Varaka isimli hanıma bir erkek diğeri kadın iki köleden oluşan kendi ev halkına imamlık yapma izni vermiştir.
Haberin fotoğrafları