kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fon krizi Avrupa'ya sıçradı küresel dalga geri döndü!

Rahim AK-Furkan ALP EKONOMİ
Fransız BNP Paribas'nın 2.2 milyar dolarlık mortgage fonları faaliyetlerini dondurunca uluslararası piyasalarda kredi endişeleri alevlendi. İMKB-100 dün % 4 değer kaybetti..
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin mesajları ile rahatlayan uluslararası piyasalarda ralli kısa sürdü. ABD'den Avrupa'ya sıçrayan dalga boyut değiştirerek, adeta bir likidite krizine döndü. Mortgage kredilerindeki sorunlar yine uluslararası bir dev finans kuruluşunu zor durumda bıraktı. Fransız BNP Paribas'nın mortgage kredilerindeki sorunlar nedeniyle üç fonunun faaliyetlerini dondurduğunu açıklamasıyla uluslararası borsalarda iki gündür esen ılımlı rüzgâr tersine döndü. Avrupa başta olmak üzere dünya borsaları sert düşüşlere sahne oldu. Mortgage fonlarının batmasıyla piyasalar daha öncede iki kez dalgalanmaya tutulmuştu. BNP Paribas'nın 2.2 milyar dolar yöneten 3 mortgage fonunda son haftalarda kredi pazarında yaşanan sorunlar nedeniyle sağlıklı değerleme yapılamayınca Fransız banka fonların faaliyetlerine ara verdiğini açıklamak zorunda kaldı. Haber sonrası Amerikan ve Asya borsalarındaki yükselişlere rağmen son dalga ile mortgage endişeleri yeniden alevlendi ve uluslararası piyasaları etkisi altına aldı.

BONO FAİZİ % 17.6'YA FIRLADI
Londra'da işlem gören FTSE 100 endeksi dün yüzde 2.3 düşerken, Paris Borsası yüzde 2.96, Frankfurt Borsası yüzde 2.1 değer kaybetti. İMKB 100 endeksi ise dün yüzde 4.02 düştü. 50 binde tutunamayan İMKB 100 endeksi Avrupa ve gelişmekte olan ülke borsaları arasında en çok değer kaybeden borsa oldu. Borsa dün bin 95 puan ve yüzde 4.02 değer kaybederek, 49 bin 974 puandan günü kapattı. Dolar ise kredi pazarındaki sorunların küresel piyasaları etkilemesiyle 1.29 YTL'ye yükseldi. Dolar dün serbest piyasada 1.27- 1.29 YTL bandında hareket etti. 6 Mayıs 2009 tarihli gösterge niteliğindeki bono faizleri de küresel bozulmadan nasibini aldı. Bono faizleri yüzde 17.61'e çıktı.
Haberin fotoğrafları