kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Doğum lekemi nasıl tedavi ettirebilirim?

Benim vücudumda, 'doğum lekesi' denilen, ilk doğduğumda fark edilmeyen ve karın bölgesinde oluşan kahverengi bir leke var. Bu, daha sonra ben büyüdükçe ilerledi. Büyümem durunca onun da büyümesi durdu. Şu an 30 yaşındayım; peki bunun bir tedavisi var mı veya cerrahi bir operasyonla giderilmesi mümkün mü?

Doğum lekeleri; yeni doğan bebeklerin ciltlerinin altındaki renk değişiklikleridir. Bazıları sizde olduğu gibi doğumdan bir süre sonra ortaya çıkarken, birçoğu işin başından beri vardır. Lekelerin bir kısmı zaman içinde solup geçebilir, diğerleri ise aynı kalır ya da çocukla beraber büyür. Doğum lekeleri çok değişik boy, renk ve şekilde olabilir. Bazıları ciltle aynı seviyedeyken geri kalanı kabarıktır. Hemen hemen tüm doğum lekeleri zararsız ve ağrısızdır. Fakat bundan emin olmak için tüm doğum lekelerinin en az bir kez doktor tarafından görülmesi gerekir. Sebepler; cilde renk vermeye yarayan pigmentlerin artışından, cilt altındaki damarların gelişimsel bozukluğuna kadar farklılık gösterebilir. Neden bazı çocuklarda olur da bazısında olmaz o da belli değildir. Başlıca türlerine bakacak olursak;

* Somon renkli leke ya da leylek ısırığı denilen tür, pembe- kırmızı renkte ve düz satıhlıdır. Yeni doğan bebeklerin neredeyse yüzde 30-50'sinde bulunur ve sıklıkla enseye yerleşir. Yüzde ve göz kapağında da rastlanır; çocuk ağladığında koyulaşır. Yüzdekiler yüzde 95 oranında iki yıl içinde kendiliğinden geçer.

* Hemanjiomlar; yüzeyden kabarık damarsal oluşumlardır. Renkleri maviden kırmızıya değişir. Çok değişik şekil ve boyda olabilen hemanjiomlar, ciltten başka iç organlarda da bulunabilir.

* Şarap lekeleri; doğumda pembe renkli iken ilerleyen yaşta koyu kırmızı renk alır. Yüzde sıklıkla bulunur ve vücutta geniş alanları kaplayacak boya erişebilir.

* Mongol lekesi; düz yüzeyli, koyu renkli oluşumlardır. Genellikle düzensiz şekillidirler ve bel ya da kalçada yer alırlar.

* Sütlü kahve lekeleri; deriden kabarık olmayan düz yüzeyli oval lekelerdir. Rengi de isminden anlaşılacağı gibi kahve rengin değişik tonlarıdır. Sırtta, kalçada ve bacaklarda bulunabilir.

ÇOCUĞU ÜRKÜTMEYİN

Büyük çoğunlukla doğum lekelerinin tedavi edilmelerine gerek yoktur ve zararsızdırlar. Bazıları da zaman içinde tamamen kaybolur. Özellikle damarsal olanlar seyrek de olsa cerrahi yolla ya da lazerle tedavisine gidilebilir; fakat tekrarlar göz önüne alınarak bu yöntemler çok tercih edilmemektedir. Ekleyecek olursak;

* Eğer bir doğum lekesinde kanama, kaşıntı ağrı ya da enfeksiyon ortaya çıkarsa doktor tarafından görülmelidir.

* Doğum lekeleri sizi endişelendirse ya da üzse bile bunu çocuğa belli etmeyin. Çevrenizdekilerden de bunu isteyin; doğum lekesinin çocuğunuzun bir parçası olduğunu unutmayarak, bahsederken negatif anlamlar yüklemekten kaçının.

* Eğer çocuğunuz doğum lekesinden huzursuzluk duyuyor ve üzülüyorsa doktorundan onunla konuşmasını isteyin. Bazen güvenilir bir doktorun fikri çocuk için ikna edicidir. Bu genel bilgilerden sonra size özel tavsiyem; arzu ediyorsanız bir plastik cerrahi uzmanı doktora gidip tedavi imkanlarını ve metotlarını tartışmanızdır.