kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Anadolu'da su turizmini geliştirmek..

Çeşme Ilıca, adı üstünde, şifalı suların yerin altından fışkırdığı bir yöremiz..
Aslında Türkiye şifalı sular açısından dünyanın en zengin ülkelerinin başında geliyor.. Yüzlerce hastalığa iyi gelecek sular, Anadolu'nun dört bir yanında boşa akıyor.
Zamanında kaplıcalar büyük ilgi görür ve özellikle iç turizm açısından önem taşırken, giderek gözden düştüler, unutuldular.
Çocukluğumda Yalova ve Bursa kaplıcalarına dört bir yandan koşardı insanlar. Çelik Palas nerdeyse dünyaca ünlüydü. Şimdi adını anan var mı?.
Oysa günümüzde Alternatif Tıp, doğal tedaviler yeniden doğuş yaşıyor. Bilimsel tıpla birlikte kullanılır oldular.. Kaplıca tedavileri, reçeteler arasına girdi. Ama biz bu çok değerli sularımızı turizme dönüştüremiyor, Anadolu'ya milyarla dolar kazandıracak Su Turizmini kuramıyoruz.
Çünkü Su Turizmi'ni kalkındırmak bir devlet politikası gerektiriyor.. Şifalı suların etrafına tesisler yapılması ve bu suların ve tesislerin dünyaya duyurulması ancak devlet politikasıyla mümkün olabilir.
Dünyanın en güzel doğal maden suyu ve sodası, Afyon Kızılay Suları'nı satamayan bir devlet bunu yapabilir mi?..
Turizm Bakanlığı'nda, Türkiye'nin şifalı su potansiyeli hakkında fikri olan bu konuda savaşan bir, tek bir uzman var mı?. Sanmıyorum.. Turizm Bakanı Atilla Koç "Su Turizmi" diye bir laf duymuş mu acaba, hayatında?.
Oysa su, günümüzde turizmin en gözde tercih sebeplerinden biri.. Cebinde parası olan insanlar, tatil yerlerini seçerken, spaları inceliyorlar.
Amma velakin, Spa, sandığımız gibi büyük otellerin, tatil köylerinin masaj tesislerinin adı değil aslında.
Sözcük, latince "Salus Per Aquam"ın baş harflerinden oluşuyor. Türkçesi "Sudan Gelen Sağlık."
Romalılardan bugüne, su tedavilerine böyle denmiş. Su ile iyileşme, suyun sıcak, soğuk ve farklı biçimlerde (akıtma, damlama, duşlama, püskürtme) uygulanması ile kazanılan dinlenme ve ferahlama duygularının edinildiği tamamlayıcı tedavi anlamında bugün.. Oysa kaplıca ve ılıcalardaki doğal sıcak suların içerdikleri çeşitli mineraller sayesinde sedeften romatizmaya, bazı kanser türlerine varıncaya dek iyi geldiği de artık kanıtlanmış.. İçilerek sağlık veren sularımız var.. İçmeler dediğimiz yerlerdeki sular böyle..
Bu suların hepsi ülkemizde işte.. Dünyanın haberi yok, çünkü bizim haberimiz yok, avcumuzdaki hazineden..
Ve bu doğal şifalı sular Ilıca'da var.. Sheraton bu yüzden Spa'ya büyük önem vermiş. Büyük yatırım yapmış.. En modern spa tesisleri içinde doğal şifalı sularla doldurulmuş havuzlar, şifalı suların aktığı musluklar, şifalı suların dolduğu küvetler ve jakuziler var..
Spa, Çeşme Sheraton'da bir şov değil, gerçek..
Eksik olan duyurusu.. Sheraton spası sularının hangi kürlerle hangi hastalıklara iyi geldiği de, reklamlar, broşürlerle anlatılmalı.. Sheraton o mükemmel tesisleri ile, ülkemizde Kaplıca ve Ilıcalara dönüşün bayraktarlığını yapmalı. Su Turizminin ne kadar cazip olduğunu iş adamlarımıza, yatırımcılara göstermeli. Devleti Su Turizmi politikasına yönlendirmeli.
Bunu yapabilirler, yapmalılar!..