kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya Maliki'nin ziyaretini konuşuyor

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasında imzalanan mutabakat muhtırası, uluslararası basın tarafından da yakından takip ediliyor. İki ülke arasında imzalanan muhtıra Avrupa, Amerika ve Arap ülkelerinde geniş yankı buldu.

WP: "TÜRKİYE VE IRAK PKK KARŞISINDA ANLAŞTI"

Washington Post gazetesi, Türkiye ile Irak'ın, PKK'nın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik saldırılarını durdurmak için birlikte çalışma konusunda anlaştıklarını yazdı. Haberde Türkiye'nin daha önce Irak ve ABD'ye, PKK saldırılarını durdurmazlarsa kendi askerlerini Kuzey Irak'a göndereceği uyarısında bulunduğu ifade edildi. Haberde Maliki'nin ancak yine de PKK'ya karşı harekete geçmek için son sözü Irak Meclisi'nin söyleyeceğini kaydettiği vurgulandı.

NYT: "IRAK VE TÜRKİYE MEMORANDUM İMZALADI"

New York Times'ın haberinde, Türkiye ile Irak'ın terörle mücadele konusunda bur memorandum imzaladığı ancak terörle mücadelenin genel çerçevesini çizen memorandumun detaylara girmediği kaydedildi.

BBC: "TÜRKİYE PKK'YA KARŞI ÖNLEM AL YA DA ASKERLE YÜZLEŞ DEDİ"

BBC'nin haberinde ise Türkiye'nin Irak'a, "PKK'ya karşı önlem al ya da Türk askerlerinin muhtemel bir müdahalesiyle yüzleş" uyarısında bulunduğu vurgulandı. Haberde, bu yılın başından bu yana 80 Türk askerinin çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdiği kaydedildi. Haberde, bu çerçevede Ankara'da biraraya gelen Maliki ve Erdoğan'ın imzaladığı memorandum hatırlatılarak Maliki'nin Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını söylediği ifade edildi.

EL CEZİRE: "TÜRKİYE IRAK'TAN RESMİ BİR TAHHÜT ALAMADI"


Ünlü Arap haber kanalı El Cezire ise Türkiye'nin Irak'tan, Kuzey Irak'ı Türkiye'ye yönelik saldırılarda bir üs olarak kullanan PKK'yı bastırmak için resmi bir taahhüt alamadığı değerlendirmesinde bulundu. Haberde Maliki'nin Türkiye'ye gerekli önlemlerin alınacağı sözü verdiğini ancak Bağdat yönetimini PKK'yla mücadele etmek zorunda bırakacak bir anlaşma imzalamadığı vurgulandı.

ARAB NEWS: "TÜRKİYE MALİKİ'DEN SÖZ ALDI"

Suudi Arabistan'da yayınlanan Arab News sitesi ise Türkiye'nin Maliki'den, Kuzey Irak'ı kullanan PKK'ya baskı kurmak için söz aldığını yazdı. Haberde ancak Türkiye'nin şimdi bu sözlerin eyleme geçmesini beklediği kaydedildi.

EL PAİS: "TÜRKİYE IRAK'A BASKI YAPIYOR"


İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, "Türkiye, Kürt gerillaları ile mücadele etmesi için Irak'a baskı yapıyor" başlıklı haberinde Ankara'nın Bağdat'ı, PKK konusunda daha angaje olmaması durumunda operasyon olasılığını inceleyeceği uyarısını yaptığını yazdı.