kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
30 kişilik bir heyetle Ankara'ya gelen Maliki, askeri törenle karşılandı. Maliki, daha sonra Erdoğan'la görüştü.

Irak'la PKK'ya karşı mutabakata varıldı

Ceyda KARAASLAN ANKARA
Irak Başbakanı Maliki ve Başbakan Erdoğan terörle mücadeleye yönelik işbirliği anlaşması yerine ortak mutabakat muhtırası imzaladı. Kürt lider Barzani'nin anlaşma konusunda ikna edilemediği iddia ediliyor..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya gelen Irak Başbakanı Nuri el Maliki terörle mücadeleye yönelik anlaşma yerine bir mutabakat imzaladı. Aralarında Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı ve Terörizmle Mücadele Koordinatörü Şirvan Vaili'nin de bulunduğu 30 kişilik bir heyetle dün Ankara'ya gelen Maliki, Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Başbakan Erdoğan'la buluştu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi.

ANLAŞMA 2 AY İÇİNDE
Erdoğan ve Maliki'nin 1 saat 45 dakika sürmesi beklenen görüşmesi tam bir buçuk saat uzadı. Çetin pazarlıkların yapıldığı görüşmelerin ardından iki başbakan basın mensuplarının önünde terörle mücadeleye yönelik ortak mutabakat muhtırası imzaladı. Ortak mutabakat metni ile, 2 ay içinde Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele konusunda bir güvenlik anlaşması yapılmasının önü açılıyor. Önümüzdeki günlerde Irak'tan özel bir heyet Ankara'ya gelerek güvenlik anlaşmasının detayları üzerinde çalışacaklar. İki liderin oldukça uzayan görüşmesi sırasında Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin "PKK, Türkiye'nin iç meselesidir" şeklinde bir açıklama yapması dikkat çekti. Bu açıklama Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani'nin anlaşmaya taş koyduğu iddialarına neden oldu. Basına sızan bazı bilgilere göre Irak hükümeti PKK'yla mücadele konusunda önemli maddelerin sıralandığı anlaşma metni konusunda Barzani'yi ikna edemedi. Öte yandan, Maliki iki ülke arasında yapılan mutabakatın herkesi sorumluluk altına sokacağını belirterek "Buna Kuzey Irak yönetimi de dahildir" dedi. Maliki ile yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Erdoğan "Başta PKK olmak üzere terörle mücadele konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk. Bu alanda etkin işbirliği yürütmek ve PKK'nın Irak'taki varlığına son verilmesi amacıyla her türlü çabayı gösterme konusunda mutabakata vardık" diye konuştu.

"BİR IŞIK BELİRDİ"
Bu arada ziyareti değerlendiren diplomatik kaynaklar, Irak Başbakanı'nın, basın toplantısında dile getirdiği, mutabakat zaptında da yer alan "PKK, terör örgütüdür'' vurgusunun önemli bir ayrıntı olduğunu bildirdiler. Görüşmeler sonucunda "bir ışığın belirdiği'' değerlendirmesinde bulunan diplomatik kaynaklar, bundan sonraki sürece bakılması gerektiğine işaret ettiler. Mutabakat muhtırasının, bugünkü ve gelecekteki Irak hükümetleri için bağlayıcı olması ve iki ülke arasındaki mevcut anlaşmaların teyit edilmesi bakımından kayda değer olduğu ifade edildi.