kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Türkiye Amerikalı lobiciye ayda 100 bin dolar ödüyor'

DIŞ HABERLER
Ermeni lobici Parsons, eski Demokrat Partili Kongre üyesi Gephardt'ın Türkiye'nin karşı olduğu Ermeni tasarısını engellemek için çalıştığını ileri sürdü..
Washington Post gazetesine mektup gönderen Ermeni lobici Sylvia Parsons, Türk hükümetinin emekliye ayrılan eski Demokrat Partili Kongre üyesi Richard Gephardt'a lobi hizmeti karşılığında ayda 100 bin dolar ödediğini öne sürdü. Houston'daki Soykırımı Anma Müzesi'nin müdürü William Parson'un eşi olan Sylvia Parson, mektubunu, gazetede bir hafta önce Gephardt'ın lobi faaliyetleri ile ilgili bir makaleye atıfta bulunarak yazdı. Yazar Birnbaum köşesinde, 14 dönem kongre üyeliği yaptıktan sonra 2005'de emekliye ayrılan Gephardt'ın DLA Riper isimli bir şirket kurarak, Türkiye dahil birçok müşteriye lobi faaliyetinde bulunduğunu yazdı.

YENİ BİR YAŞAM
66 yaşındaki Gephardt'ın kendisine yeni bir malikâne inşa ettirdiğini söyleyen yazar, sıradan bir emekli gibi sıkıcı bir hayat yaşamadığı yorumunu yaptı. Makalesinde, Gephardt'ın, "Yeni yaşamımdan çok memnunum. Yeni bir kariyer yapıyorum. Hükümete dönmek benim için çok kötü bir hata olur" sözlerine de yer verdi. İşte Parsons da mektubunda bu makaleyle ilgili olarak, "Yazar araştırmasını tamamlamamış. Türkiye her ay Demokratlar'ın desteklediği Ermeni tasarısının geçmesini engellemek için Gephardt'a 100 bin dolar ödüyor. Bu durumda yeni hayatından memnun olduğu ve siyasete dönmek istememesinde şaşılacak bir şey var mı?" dedi.

LOBİ ŞİRKETİ DEĞİŞTİ
Demokratların etkili isimlerinden biri olarak bir dönem grup başkanlığı da yapan Gephardt'ın, Ermeni tasarısına destek veren Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile gizli görüşmeler yaptığı ortaya çıkmıştı. Cumhuriyetçi gruba lobi baskısı için partiye yakın olan Livingston Grubu ile anlaşmalı olan Türkiye, demokratların seçim zaferinden sonra da Gephard'ın lobi şirketiyle sözleşme yaptı.