kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ' Meclis'e Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili olarak giren Aysel Tuğluk, "Çözüm üretmek için geldik" diyor.

'Şehit anaları için yüreğim parçalanıyor'

Hazal ATEŞ ANKARA
Diyarbakır'dan milletvekili seçilen DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, "Halk kan ve şiddet istemiyor. Şehit anaları ağladıkça yüreğim parçalanıyor" dedi..
DTP, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ardından "devletle de" tokalaşmak istiyor. Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen eski DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk bir adım ileriye giderek, "Devletin demokratik cumhuriyete dönüşümü geliştikçe tokalaşmalar da sıklaşır. Acılar ve kan durdurulmalı" dedi. Tuğluk, halkın artık kavga ve şiddet istemediğini, kendilerinin de kan dökülmesini istemediğini belirterek, "Şehit anaları ağladıkça benim de yüreğim parçalanıyor" dedi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Aysel Tuğluk şunları söyledi:

* 1991'de Leyla Zana'nın Kürtçe yemin etmesi Türkiye'nin gündemini etkilemişti. DEP'ten DTP'ye uzanan çizgide neler değişti?
O dönemdeki koşullarla bugünkü çok farklı. Artık beklentiler de farklı. Tarihsel sorumluluklar var. Biz bu sorumlulukları yerine getirerek, barış ve demokrasi platformunda çözmeye geldik. Doğu'dan batıya herkes acı ve kanın durmasını istiyor. Biz de Parlamento'da bu gerçekten yola çıkarak sorunun çözümüne yönelik politikalar üreteceğiz. Bu kapsamda bölge sorununun sadece Kürt sorunu olarak ele alınması doğru değil. Halk 'kavga ve şiddet' istemiyor. Çıkış noktamız hoşgörü. Kan dökülmesini istemiyoruz. Etnik milliyetçiliğe dayalı siyaset yanlış. Önemli olan demokratik ulus kavramını oturtmak. Şehit anaları ağladıkça benim de yüreğim parçalanıyor.

* Devlet Bey'le tokalaştınız, peki devletle ne zaman tokalaşacaksınız?
Parlamentoda farklı görüşler olacaktır. Bu demokrasinin gereği. Esnemelere ihtiyaç var. Devletin demokratik Cumhuriyete dönüşmesi geliştikçe tokalaşmalar da sıklaşacak. İnsani ilişkiler de önemli. Sayın Bahçeli ile tokalaşma da bunun örneği. Perspektifimiz belli. Önce Cumhuriyet demokratikleşmeli. Bizi Meclis'e taşıyan bir tabanımız var. Partilerle görüş farklılıkları olacak. Önemli olan doğrulara ulaşmak.

* Doğu ve Güneydoğu'ya ilişkin sorunlar listenizin başında neler geliyor?
Yoksulluk temel sorun. Gelir dağılımında ciddi bir eşitsizlik var. Önceliğimiz bunlar. Kürt sorunu tek başına bir sorun değil. Ancak, demokratikleşmenin önemli ayağı. Bütün bu sorunların siyasi platformda çözülmesinden yanayız. Bütün siyasi partiler el ele vererek bu sorunları birlikte çözmeli. DTP olarak farklılıklarımız olduğunu biliyoruz. Ama bu bizim ortak zeminde birleşmemizi engellemez.

* Yemin töreni sırasında CHP Genel Başkanı Baykal sizleri görmezden geldi...
Herkes birbirini kabullenebilmeli. Görmezden gelerek siyaset yapılamaz. Toplum gerginliklerden bıktı. Uzlaşı ve özveriyi önce milletvekilleri göstermeli. Nezaket ve hoşgörü çok önemli.