kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çocuklarınızı kontrollü güneşlendirin

CHA
Yeni Haber
Elazığ Sağlık Müdürü Dr. Kanuni Keklik, D vitamini için çocukların belli miktarda güneşe çıkarılmasını önerdi..
Sağlıklı beslenmenin yaşamın her devresinde bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal yeteneklerini etkileyen temel koşul olduğunu belirten Dr. Keklik, "Sağlıklı beslenmenin ana etmenlerinden biri de D vitaminin yeterince alınması. D vitamini, çocuklarda büyüyen kemik dokusunu, erişkinlerde ise yeniden kemik yapımı için gerekli kalsiyum ve fosfor düzeyini sağlar." dedi.

Dr. Keklik, çocukların D vitamini sentezi için gereken miktardaki güneş ışığını direkt almaları gerektiğini, bu ışığın camdan gelmesi durumunda bir etkisinin olmadığını bildirdi.

D vitamini yetersiz olduğu özellikle 5 yaş altı çocuklar ve üreme çağındaki kadınlarda bazı problemlere neden olduğuna işaret eden Dr. Keklik, "D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfor metabolizmaları ve kemiklerin gelişiminde önemli rol oynayan hormon ön maddesidir. Besin kalitesini etkileyen en önemli faktör vitamin ve mineral içeriğidir. Bu kapsamda D vitaminin temel görevi çocuklarda büyüyen kemik dokusunu, erişkinlerde ise yeniden kemik yapımı için gerekli kalsiyum ve fosfor düzeyini sağlamak." şeklinde konuştu.

D vitaminin temel kaynağının güneş ışınlarının etkisiyle deride yapılan sentez olduğuna işaret eden Keklik, "Bebekler, D vitamini düzeylerinin korunması için günde 10-15 dakika öğle saatleri dışında güneşe çıkarılmalıdır. Bu sırada bebekler doğrudan güneş ışınlarına temas ettirilmeleri gereklidir. Güneşlendirme sırasında çocuğun başında bir şapka bulunmasında fayda var. Camdan geçerek gelen ışığın D vitamini sentezi bakımından bir yararı yoktur." diye konuştu.

Bu önemli halk sağlığının çözümü için Sağlık Bakanlığı'nın 2005 yılından itibaren ülke genelinde 'Bebeklerde D vitaminin yetersizliğinin önlenmesi ve kemik sağlığının korunması' projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Dr. Keklik, şunları söyledi; "Bizde bu tarihten itibaren sağlık personelini eğitip, ücretsiz D vitamini dağıtımına başladık. Şuana kadar 21 bin 501 bebeğe D vitamini verdik."