kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Umut Vakfı Başkanı Nazire Dedeman genç yaştaki oğlunu bir tabanca kurşunuyla kaybetmişti.

Umut Vakfı'ndan tepki: Silahları iade edin

Ceyda DİNÇBAKIR-Osman AYDOĞAN Ceyda KARAASLAN
Bakanlara tabanca verilmesine tepki gösteren Umut Vakfı Başkanı Dedeman, silahları veren Gönül ve bakanlara mektup yazdı. Mektupta, hediye tabancaların iade edilmesi istendi..
SABAH'ın manşeti ile gündeme gelen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün kabine üyelerine hediye ettiği silahlar tartışma yarattı. Toplam değeri 48.3 bin YTL olan Sarsılmaz marka Kama Sport 9x19 tipi silahlarla ilgili Umut Vakfı Bakanı Nazire Dedeman Milli Savunma Bakanı dahil tüm kabine üyelerine gönderdiği mektupta, toplumda birçok masum canı alan bilinçsiz silahlanmayı özendirecek bu yanlışlıktan en kısa sürede dönülmesi çağrısında bulundu. Bakanlara "Silahları iade edin" diyen Dedeman şunları kaydetti:

YÖNETİCİ ÖRNEKTİR
"Her 10 gençten birinin delicikesici alet, her 20 gençten birinin ateşli silah taşıdığı ve yılda ortalama 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldüğü ülkemizde, bireysel silahlanmanın sakıncalarını öncelikle sorumlu ve yetkili mevkilerde bulunan ve davranışlarıyla topluma örnek teşkil eden yöneticilerimizin bilmelerini ve bunun gereklerini yerine getirmelerini bekliyoruz. Şu soruları kamuoyu önünde soruyor ve cevaplarını arıyoruz: Bir ülkenin Milli Savunma Bakanı hangi saikle diğer bakanlara silah hediye eder? Söz konusu silahlar hangi kaynaklarla temin edilerek 'hediye' olarak kullanıma sunulmuştur?" Umut Vakfı'nın mektubunda sorumluluk çağrısı yapılarak şöyle denildi: "Bakanlara yapılan silah ikramının, toplum nezdinde silah sevmeyi pekiştiren bir örnek teşkil etmesine nasıl engel olunacaktır? Böylesine tehlikeli bir ikramda bulunan ve bunu kabul eden herkes, silahın bu denli sevildiği ülkemizde, yalnızca rakamlardan ibaret olmayan ölümlerden, yaralanmalardan ve kaybolan hayatlardan dolayı sorumluluk duymayacak mıdır?'

RUHSAT GEREKİYOR
"Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun" uyarınca Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın hediye ettiği silahlar doğrudan ruhsat yerine geçiyor. Buna göre, bakanların Gönül'ün hediye ettiği silahlar için ruhsat alması gerekiyor. Silah hediye etme rekorunu 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel elinde bulunduruyor. Demirel, Çankaya'daki 7 yıllık görevi sırasında tam 191 kişiye 258 silah hediye etti. Tansu Çiller de başbakanlığı döneminde tam 48 hediye silah kararına imza attı. Başbakan Erdoğan ise silah hediye etme yetkisini bir kez kullandı. Erdoğan'dan hediye silah alan tek isim başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu oldu.