kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uluslararası GAP Havaalanında uçuşlar başladı

Yeni Haber
Türkiye'nin en uzun pistine sahip olma özelliği taşıyan GAP Uluslararası Havaalanında uçuşlar 16 Temmuz'da başlamasına rağmen, kargo, gümrük, emniyet ve jandarma binalarının yapımı halen devam ediyor.

Yapımına 1998 yılında başlanan, yolcu taşımacılığının yanı sıra kargo taşımacılığı hizmetleri için de kullanılması planlanan GAP Uluslararası Havaalanının açılışı 17 Haziran 2007 tarihinde yapılmıştı. İç hat seferleri ise 16 Temmuz 2007 tarihinden itibaren başlatılmıştı.

Havaalanında uçuşların başlamasına karşın kargo, gümrük, emniyet ve jandarma binalarının yapımı halen devam ediyor. Fiziki gerçekleşmenin yüzde 98 olduğu havaalanında, yapımı devam eden binaların bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Havaalanında uçuşların yapıldığı pistte aydınlatma sistemi bulunmaması nedeniyle uçuşlar gündüz yapılıyor.

Türk Hava Yolları tarafından Şanlıurfa'dan Ankara'ya 5 gün, İstanbul'dan Şanlıurfa'ya ise 7 gün karşılıklı seferler düzenlenirken, özel havayolu şirketlerinin programında ise henüz Şanlıurfa seferleri yer almıyor.

Kent merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede bulunan yeni havaalanın yolcu sayısında herhangi bir azalmaya neden olmazken, ileri ki dönemde HAVAŞ servisleri kent merkezine seferler düzenlemeye başlayacak.

Havaalanının iç hat seferlerinin yanı sıra dış hat seferlerine açılması için ''Daimi Hudut Kapısı'' olarak ilan edilmesi gerekiyor.

GAP ULUSLARARASI HAVAALANI

Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun 25. kilometresindeki GAP Uluslararası Havaalanı, 4000 x 45 metre pist, 202,5 x 160,5 metre apron, 396 x 24 metre, 396 x 24 metre, 444 x 24 metre taksirut (bir hava alanında uçakların yerde pist ve apron gibi bölümler arasında gidip gelmeleri için düzenlenmiş standart ölçülerdeki yollar) kapasitesine sahip.

Yıllık 2,5 milyon yolcu kapasiteli hava alanında, 10 bin metrekarelik terminal binası ve diğer destek binaları da yer alıyor.

GAP Uluslararası Havaalanı, henüz ''hava limanı'' olarak ilan edilmediği için havaalanı statüsünde hizmet vermeye başladı.

(AA)