kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Maliki Ankara'ya geldi

Yeni Haber
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine bir günlük ziyaret için, beraberinde 30 kişilik heyetle Ankara'ya geldi.

Başbakan Maliki'yi Esenboğa Havalimanında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Irak Türkmen Cephesi Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ ve diğer yetkililer karşıladı.

Maliki, gazetecilerin soruları üzerine havaalanında yaptığı kısa açıklamada, Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya geldiğini hatırlatarak,
ticaret, ekonomi ve güvenlik alanında işbirliğini artırmaya yönelik
görüşmeler yapacaklarını kaydetti.

Maliki, Ankara'nın sunacağı, Kuzey Irak'ta PKK varlığına ilişkin yeni bulguların yer aldığı "kırmızı dosya"ya karşı terörle mücadelede işbirliğine yönelik bir anlaşma imzalayacak. Maliki'nin ilk kez "PKK bir terör örgütüdür" demesi de bekleniyor.

Irak başbakanı, Ankara'daki temaslarının ardından İran'a geçecek. Ziyaretin, en önemli gündem maddelerini PKK ile mücadele ve Kerkük oluşturuyor. Ankara, Maliki'den Kerkük referandumunun da ertelenmesini talep edecek. Maliki'nin ziyareti öncesinde, anlaşmanın içeriğine ilişkin Bağdat ve Ankara arasında müzakereler başlatıldı. Anlaşma, sınır güvenliğinin sağlanması iki ülkenin topraklarında birbiri aleyhine faaliyet gösteren hiçbir terörist unsuru barındırmaması ve yakalanan teröristler için işbirliği yapılmasını öngörüyor.


ZİYARET PROGRAMI

Maliki, Ankara programına Anıtkabir'i ziyaret ederek başlayacak. Daha sonra Başbakan Erdoğan ile bir araya gelecek olan Maliki, Cumhurbaşkanı
Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek. Maliki, yarın sabah Ankara'dan ayrılarak, bölge turunun ikinci durağı olan İran'a gidecek.

Maliki'ye Ankara ziyaretinde, İçişleri, Petrol, Gençlik ve Spor, Teknoloji ve Bilimden Sorumlu devlet bakanlarının yanı sıra Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı ve Terörizmle Mücadele Koordinatörü Şirvan Vaili eşlik ediyor.

Başbakan Erdoğan ile Maliki'nin baş başa görüşmesi sırasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de muadili Zebari ile yine
Başbakanlıkta görüşecek. Bu görüşmelerin ardından iki ülke heyetler arası görüşmelerine geçilecek.

AJANSLAR