kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Manevi oğulları da Kadir Has'ın izinde

PERVİN KAPLAN
Bağışları ile eğitime büyük katkılarda bulunan Kadir Has'ın manevi oğulları Nuri ve Can için ailenin bu geleneğini aynen sürdürmek bir sorumluluk: Yapmazsak sadece Rezan Hanım değil, halk da bize hesap sorar..
İLİŞKİLİ HABERLER
Manevi oğulları da Kadir Has'ın izinde
Doğduğu kent Kayserililerin "Hayırseverlerin ağası" olarak nitelendirdiği, eğitim ve sağlık alanındaki bağışları 600 milyon dolara ulaşan Kadir Has'ın ölümünün ardından Kadir Has Üniversitesi ve Vakfı'nın başına geçen manevi oğulları Nuri Has ve Can Has babalarının izinde. Has kardeşlerin hedefi babalarının "en büyük gururum" dediği Kadir Has Üniversitesi'ni eğitimde kalitenin merkezi haline getirmek ve bağışları "babalarının adına yakışır biçimde" sürdürmek. Kadir Has Vakfı'nın yıllık gelirinin 8-10 milyon YTL olduğunu söyleyen Nuri ve Can Has, "Bunun üçte ikisi üniversiteye, kalanı Kayseri ile Doğu ve Güneydoğu'daki az gelişmiş illere eğitim bağışı için kullanılacak" diyor.

OKUL SAYISI 30 OLACAK
35 yaşındaki Nuri Has, Kadir Has Üniversitesi, 53 yaşındaki Can Has ise Kadir Has Vakfı Mütevelli Heyeti başkanları. Kadir Has'ın 5 manevi çocuğundan Nuri Has, Kadir Has'ın ağabeyinin torunu, Can Has ise işadamının baldızının oğlu. Ailenin en büyük manevi çocukları olarak vakıf ve üniversiteden onlar sorumlu. Üniversiteyi Türkiye'nin sayılı kurumlarından biri haline getirmek için iki kardeşin ilk yaptıkları yüksek lisans ve doktoralarını yurtdışında tamamlamış 15 Türkü akademisyen olarak transfer etmek olmuş. Bundan sonra da transferlerin süreceğini söyleyen Nuri Has, "Kadir Bey bizlere 'Bu üniversite sizin için en güzel en prestijli iş' diyordu. Biz de üniversiteye ağırlığımızı veriyoruz" diye konuşuyor. Şu anda 6'sı bu eylül ayında açılmak üzere tamamlanan 25 adet ilköğretim ve lise yapıldığını anlatan Can Has, Kadir Has'ın vasiyeti üzerine okul sayısını birkaç yıl içinde 30'a çıkaracaklarını belirtiyor.

SORUMLULUK BÜYÜK
En önemli görevlerinin "Kadir Has'ın ismini layık olarak sürdürmek" olduğunu söyleyen Has kardeşler, sorumluluklarını şu sözlerle anlatıyor: "Herkesin bizden beklentisi Kadir Bey'in yaptıklarını aynen devam ettirmemiz. Biz de bunları devam ettireceğiz. Yapmazsak sadece Rezan Hanım değil, halk da bize hesap sorar. Onun bütün arzusu kazandığı serveti milleti ile paylaşmaktı. Şahsi servetinden 350 milyon dolar bağışta bulundu. Vakıf ve Akbank hisselerini de hesaplarsanız bu 600 milyon dolara geliyor. Bu bir rekordur. Bizim bu modeli her zaman örnek almamız ve yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Şansımız böyle bir modelimiz var."