kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Su verilmeye başladıktan sonraki 3 gün boyunca bu suyun içilmemesi gerekir"

Yeni Haber
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, su borusu patlaması nedeniyle başkentte 3 gün süreyle uygulanacak su kesintisinin ardından boruların temizlenmesinin en az 3 gün alacağını belirterek, ''Su verilmeye başlandıktan sonraki 3 gün boyunca bu suyun içilmemesi gerekir'' dedi.

Akdur, süresi ne olursa olsun her su kesintisinin halk sağlığı açısından bir risk taşıdığını bildirdi.Su kesintisi nedeniyle şebekede negatif bir basınç oluştuğunu, bu basıncın da özellikle uç kısımlarda çevredeki yüzeysel kirli suları ve maddeleri şebekenin içine emdiğini anlatan Akdur, ''Bu kirli su ve maddeler, verilmeye başlanan suyla karışarak musluktan akar'' dedi.

Böyle bir kirliliğin musluktan akan suda hemen fark edilebileceğini ifade eden Akdur, ''Bu kirli suyun içilmesi, besinlerin yıkanmasında ya da banyoda temizlikte kullanılması sakıncalıdır'' dedi.

Sudaki böyle bir kirliliğin kesinti bir saat bile uygulansa ortaya çıkabileceğini, ancak 3 günlük kesintide su borularının tamamen
temizlenmesinin daha fazla zaman alacağını bildiren Akdur, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kadar uzun süreli bir kesintide şebekede kalan sularla emilen kirli su veya madde karışacağı için bir kokuşma meydana gelir. Su boruları tamamen temizlenmeli ki buradan akan su kullanılabilsin. 3 günlük su kesintisinin ardından boruların temizlenmesi en az 3 gün sürer. Su verilmeye başlandıktan sonraki 3 gün boyunca bu suyun içilmemesi gerekir. Bu durum halka çok iyi anlatılmalıdır. Süper klorlama, şebekede 2. ve 3 ara istasyonlarda ise tekrar klorlama yapılmalıdır. Bununla da yetinilmemeli halka klor solüsyonları dağıtılmalıdır. Halk sağlığının korunması açısından belediyeye büyük görev düşüyor.''

Akdur, sudan bulaşan hastalıklar açısından çocukların yetişkinlere göre daha fazla risk altında olduğunu belirtti.

AA