kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aydoğan Paşa da selefi gibi Samsunlu

İlhan DEMİRCİOĞLU SAMSUN-MERKEZ
Hava Kuvvetleri Komutanı olan Aydoğan Babaoğlu, görevini Samsunlu hemşehrisi orgeneral Faruk Cömert'ten devralacak. Havzalı olan Aydoğan Paşa koyu Beşiktaşlı..
Samsun'un Vezirköprü ilçesi doğumlu olan orgeneral Faruk Cömert 30 Ağustos'ta görevini, Vezirköprü'ye 25 kilometre uzaklıkta bulunan Havza ilçesi doğumlu orgeneral Aydoğan Babaoğlu'na devredecek. Havza'da yaşayan ablası, eniştesi ve sınıf arkadaşı Aydoğan Paşa'yı anlattı. Paşanın ablası Turanca Hanım, kardeşinin haziran ayında Havza'ya geldiğini ve hasret giderdiklerini söyledi. Paşanın sınıf arkadaşı Rıza Çağlayan ise, Aydoğan Babaoğlu'ndan Havza'ya kullanılmayan bir uçak yollamasını ve sembol olarak meydanda durmasını istiyor.

ANNE VE BABASI GÖREMEDİ
30 Ağustos'ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini Samsunlu olan orgenenal Faruk Cömert'ten devralacak olan orgeneral Aydoğan Babaoğlu 1944 yılında Samsun'un Havza ilçesinde dünyaya geldi. Tevfik ile Behiye Babaoğlu'nun 4 çocuğundan üçüncüsü olarak dünyaya gelen Aydoğan Paşa, babasının 'doktor ol' ısrarlarına rağmen ağabeyi Erdoğan gibi asker olmayı tercih etti. Aydoğan Paşa ilk ve orta tahsilini Havza 25 Mayıs Ortaokulu'nda tamamladı. Babası Tevfik Bey, Aydoğan Paşa'yı o dönemler ilçelerinde lise olmadığı için Samsun 19 Mayıs Lisesi'ne kayıt ettirmesi için damadı Sabri Oğuz ile birlikte Samsun merkeze gönderdi. Aydoğan Paşa ise askeri okul sınavlarına girmeyi tercih etti. Sınavı derece ile kazandı. Çocuklarının okumasını her şeyin üzerinde tutan Tevfik bey, oğlu Aydoğan'a hiç sitem etmedi ve kendisinden bir gün mutlaka "Paşa" olmasını istedi. Tevfik Bey oğlunun "Paşa" olmasını görmeden 1992 yılında, eşi Behiye Hanım ise 1997 yılında vefat etti.

"ÇOK BAŞARILIYDI"
Halen Havza ilçesinde eşi, çocukları ve torunları ile birlikte yaşayan abla Turanca Oğuz, kardeşinin okulda çok başarılı olduğunu anlattı: "Babam bizi okutmayı çok istiyordu. Aydoğan'ın ağabeyi Erdoğan vasat bir öğrenci idi. O dönemler takdirname ve teşekkür olmadığı için sadece başarılı öğrencilere iftihar verilirdi. O yıl ortaokul ikinci sınıfa giden Aydoğan iftihar aldı. Babam okula gitti o anı görmek için. Arkadaşları sokakta oynarken, Aydoğan eve gelir ders çalışırdı. Babam Aydoğan'ın doktor olmasını çok isterdi. O dönemlerde ilçemizde doktor yok hastalık çoktu. Ama Aydoğan hep pilot olmak isterdi. Aydoğan dediğini yaptı ve bizlere büyük gururu yaşattı." Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, askeri okulu İzmir'de okurken, ağabeyi Erdoğan Babaoğlu da İzmir Foça'da komando subay olarak görev yapmış.