kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terörle mücadele anlaşmasında uzlaşma sağlandı

ANKA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin, başta PKK Kongra-Gel terör örgütü olmak üzere terörle mücadele konusundaki kararlılığını birkez daha ortaya koyduklarını belirterek, ''Bu alanda daha etkin bir işbirliği yürütmek ve PKK Kongra-Gel terör örgütünün Irak'taki mevcudiyetine son verilmesi amacıyla her türlü çabayı gösterme konusunda mutabakata vardır'' dedi.

Başbakan Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki Başbakanlık'ta ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde iki başbakan, iki ülke arasında, enerji alanında, terörizm ve örgütlü suçun önlenmesi ve durdurulması konusunda işbirliğini de öngören mutabakat muhtırasına imza koydu.

İmza törenin ardından söz alan Başbakan Erdoğan, görüşmelerin çok yararlı geçtiğini belirterek, heyetler arası görüşmelerin de çok olumlu sonuçlara ulaşıldığın ifade etti. İkili ilişkiler ile işbirliği konularının ele alındığını belirten Başbakan Erdoğna, güvenlik konuları dahil olmak üzere Irak'taki siyasal süreç konusunda da görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

Özellikle ekonomik ilişkiler, güvenlik ve ticari konuların, Irak ile ilişkilerin geleceğine yönelik ilişkileri güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''dost ve kardeş'' Irak'ın toprak bütünlüğünün, ulusal birliğini korunmasına önem verdiklerini bugüne kadar nasıl ifade edildiyse, bu görüşmelerde de bir kez daha altının çizildiğini söyledi.

Irak'ın huzur, istikrar ve refaha kavuşmasının, bu ülkenin bütün komşularının ortak yararına hizmet edeceğini kaydeden Başbakan erdoğan, Türkiye'nin, Irak'ta güvenliğin biran önce sağlanmasını ve kardeş kanı dökülmemesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Maliki'nin ziyaretinin, Türkiye'nin Irak'taki uzlaşma ve demokratikleşme sürecine verdiği desteğin bir kez daha teyit edilmesine imkan sağladığın ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Görüşmelerimizde bütün önemli sorunların, uzlaşma ve müzakere yoluyla çözülmesi yönünde, merkezi hükümetin çabalarını desteklediğimizi beyan ettik'' dedi.

Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Irak'ta Petrol Yasası'nın çıkarılması, Baas'dan arındırma sürecinin ülkedeki toplumsal barışa hizmet edecek biçimde uygulanması, anayasa tadilatının gerçekleştirilmesi, Kerkük'ün nihai statüsünün belirlenmesi gibi konularda son dönemdeki gelişmelere ilişkin bilgileri de aldık. Görüşmelerimizde ayrıca ülkelerimiz arasındaki başta ekonomi ve enerji olmak üzere birçok alanda işbirliği imkanları üzerinden durduk. Yakın gelecekte hayata geçirilebilecek somut projeleri gözden geçirdik. ilgili bakanlarımız arasında enerji alanında işbirliği mutabakatı muhtırası imzalanmasından karşılıklı olarak büyük bir memnuniyet duyduk. Irak'ın dünya ticaret sistemine entegrasyonunu kolaylaştıracak birçok boyutlu ekonomik ortaklık anlaşmasının yapılması için de yetkili kuruluşlarımıza talimat verdik. Bu çerçevede, ikili ticaret hacminin artırılması, petrol ürünleri ve elektrik alanındaki Irak'ın acil ihtiyaçlarını karşılanması, Irak doğal gazının dünya pazarlarına Türkiye üzerinden arzı, gümrük geçişlerinin iyileştirilmesi, demir yolu dahil yeni ulaşım güzergahlarının devreye sokulması gibi konuları aramızda değerlendirirdik. Ülkelerimiz arasında imzalanacak terörle mücadele işbirliği anlaşması İçişleri bakanlıkları arasında mutabakat muhtırası çalışmalarının hızlandırılarak sonuçlandırılması için gerekli talimatlar verildi.''

TERÖRLE MÜCADELE

Bir konuyu da altını çizerek vurgulamak istediğini belirten Başbakan
Erdoğan, ''Başta PKK, Kongra-Gel terör örgütü olmak üzere terörle
mücadele konusundaki kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyduk'' dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu alanda daha etkin bir işbirliği yürütmek ve PKK Kongra-Gel terör örgütünün Irak'taki mevcudiyetine son verilmesi amacıyla her türlü çabayı gösterme konusunda mutabakata vardır. Tüm bu hususları içerecek şekilde Türkiye ile Irak arasında bir mutabakat muhtırasını imzaladık. Bildiğiniz gibi, Irak'a bütüncül yaklaşımımız çerçevesinde, Musul Başkonsolosluğunu faaliyete geçirmiştik. Irak'ın petrol kaynaklarının işletilmesinde ve ihracatında merkezi konumda bulunan Güney bölgesinde de Basra Başkonsolosluğunun hizmete sokulması, Sayın Başbakan tarafından memnuniyetle karşılandığını gibi bu konuda da gerekli desteği vereceklerini ifade etti. Hazırlıkların tamamlanması için Irak'ın Türkiye'ye gereken her türlü desteği vermesi konusunda mutabakata vardık. Bilindiği gibi Şarm El Şeyh'de gerçekleştirilen Irak'a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısının ikincisi İstanbul'da yapılacaktır. Bu çerçevede, söz konusu toplantılara verdiğimiz önemin altını çizdik ve 2. toplantının hazırlıklarını ele aldık. Genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler toplantısının sonbahar aylarında yapılması planlanmaktadır. Bu ziyaretin ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ve güçlenmesinde yeni bir adım olduğuna inanıyorum. Özellikle değerli kardeşim Maliki'ye ve heyetini teşekkür ediyorum.''

Erdoğan, Türkiye'nin, bütün imkanları ile her an ''komşu ve kardeş'' Irak'ın yanında olacağını belirterek, ''Yeter ki dayanışma içinde, bir mutabakat içinde terörün her çeşidine karşı ortak mücadeleyi verelim ve terörü ülkemizde ve ülkenizde izole edelim'' dedi.

Başbakan Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki Başbakanlık'ta düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, Iraklı gazetecinin, Maliki Hükümeti'nin büyük zorluklarla karşı karşı bulunduğu ifade ederek, Türkiye'nin Irak'a ve Maliki Hükümeti'ne sağladığı destek hakkında bilgi istemesi üzerine, şunları kaydetti:

''Türkiye olarak, dost kardeş Irak ile şu andaki merkezi hükümetin gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek enerji bütün alanlarda müşterek bir işbirliği ile birikimlerimizi kendileriyle paylaşma gayreti içindeyiz. Bu konuda eğitimden, sağlığa kadar her alanda şu ana kadar yanlarında olduk. Bundan sonra da yanlarında olacağız. Zaman zaman değerli meslektaşıma söyledim, herhangi bir sıkıntı anında gerek sağlık gerek eğitimde olsun Türkiye'deki müesseselerimiz sizlere yardıma hazırdır ve zaman zaman zaten yaralıların burada tedavi edilmesi için, buradaki öğrencilerin eğitimi için elimizden gelen desteği veriyoruz. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. 2006 yılı sonu itibariyle aramızdaki ticaret hacmimiz yaklaşık 3 milyar dolar. Irak'ın alt yapısından tutun, üst yapısına varıncaya kadar bu konularda bütün özel sektörümüzle zaten oradayız. Bundan sonra yine oradayız. Gümrük münasebetlerimizi çok daha üst düzeye çıkarmak suretiyle aramızdaki iletişimi daha kolay hale getirmek için de adımlar atacağız, onları da bugün aramızda görüştük. Türkiye, bütün imkanları ile her an komşu ve kardeş Irak'ın yanında olacaktır. Yeter ki dayanışma içinde, bir mutabakat içinde terörün her çeşidine karşı ortak mücadeleyi verelim ve terörü ülkemizde ve ülkenizde izole edelim.''

Maliki'ye yöneltilen, ziyaret sırasında terörle mücadelede işbirliği anlaşmasının neden imzalanamadığına ilişkin soru üzerine Başbakan Erdoğan, söz alarak, şöyle konuştu:

''O konuyu ben size söyleyeyim; Kısa bir süre içinde bu konuşla ilgili geniş bir heyet gelecek, muhtemel ki İçişleri Bakanı'nın riyasetinde bir heyetle bizim İçişleri Bakanlığımız ve güvenlik noktasındaki temsilcilerimiz bir araya gelip bu konuları görüşerek onları da orada karara bağlayacağız.''

TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDA İMZALANAN MUTABAKAT MUHTIRASI


Türkiye'ye 1 günlük ziyarette bulunan Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün imzalanan ve çeşitli konuları içeren mutabakat muhtırası, terörizm ve örgütlü suçun önlenmesi ve durdurulmasında Türkiye ile Irak arasında bir işbirliği çerçevesi de oluşturuyor.

Mutabakat muhtırasında, iki başbakanın ''PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere, Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ve faaliyetlerinin tecrit edilmesi, pasifize edilmesi ve varlıklarına son verilmesi amacıyla her türlü çabayı göstermek hususlarındaki mutabakatlarını teyit ettikleri'' belirtiliyor.

Bu çerçevede, iki başbakanın ülkeleri arasında imzalanacak ''Terörle Mücadelede İşbirliği Anlaşması'' ve ''İçişleri Bakanlıkları Arasında Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası'' çalışmalarının hızlandırılarak 2 ay içinde sonuçlandırılması talimatını verdikleri, söz konusu anlaşmaları hazırlamak amacıyla Irak İçişleri Bakanı'nın Türkiye'yi 2 hafta içinde ziyaret edeceği'' vurgulanıyor.

Türkiye'ye 1 günlük ziyarette bulunan Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün imzalanan ve türlü konuları içeren mutabakat muhtırasında, özellikle terörle mücadeleye vurgu yapıldı ve PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere, Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ve faaliyetlerinin tecrit edilmesi, pasifize edilmesi ve varlıklarına son verilmesi amacıyla her türlü çabayı göstermek hususlarındaki mutabakat teyit edildi.

Maliki ve Erdoğan'ın, Başbakanlık'ta başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında imzaladıkları mutabakat zaptı, Türkiye ve Irak'ın, karşılıklı saygıya, dayanışmaya, dostluğa ve birbirlerinin iç işlerine müdahale etmemeye dayalı iyi komşuluk ilişkilerine olan taahhütlerini ortaya koyuyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNE VURGU

İki ülkenin, aralarındaki tüm işbirliği olanaklarını harekete geçirme kararlılıklarının vurgulandığı, terörizm ve örgütlü suçun önlenmesi ve durdurulmasında Türkiye ile Irak arasında bir işbirliği çerçevesi de oluşturan mutabakat zaptında şu ifadeler yer aldı:

''Her iki ülke güvenlik ve kanun uygulama konularında mevcut işbirliğini teyit ederek, bu işbirliğini terörizmle mücadele etmek için güçlendirmeyi ve genişletmeyi kabul etmişlerdir. İki başbakan, terörizmle mücadele konusundaki kararlılıklarını vurgulamış, bu çerçevede PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere, Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ve faaliyetlerinin tecrit edilmesi, pasifize edilmesi ve mevcudiyetlerine son verilmesi amacıyla her türlü çabayı göstermek hususlarındaki mutabakatlarını teyit etmişlerdir.''

Mutabakat zaptında, iki ülkenin hukuki ve adli konularda, 5 Haziran 1926 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması, 29 Mart 1946 tarihinde imzalanan Türkiye ve Irak Arasında Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması ve 19 Eylül 1989 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Arasında Hukuki ve Adli İşbirliği Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğunu kabul ettikleri belirtildi.

IRAK'TAN TÜRKİYE'YE HEYET

BM Güvenlik Konseyi'nin 2001 yılı 1373 sayılı, 2004 yılı 1546 ve 1566 sayılı ve 2005 yılı 1624 sayılı kararlarının tam olarak uygulanması hususundaki taahhütlerini yerine getirecek olmalarının yanısıra, terör gruplarının gerçekleştirdikleri terör eylemlerine karşı etkin mücadele etme konusunda ortak bir işbirliği yapma isteğine sahip olmalarının ayrıca vurgulandığı mutabakat zaptında, iki ülke arasında terörle mücadele konusundaki çalışmalara da hız verilmesi yönündeki kararlılık dile getirildi.

Bu çerçevede, iki başbakanın ülkeleri arasında imzalanacak ''Terörle Mücadelede İşbirliği Anlaşması'' ve ''İçişleri Bakanlıkları Arasında Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası'' çalışmalarının hızlandırılarak 2 ay içinde sonuçlandırılması talimatını verdikleri, söz konusu anlaşmaları hazırlamak amacıyla Irak içişleri Bakanı'nın Türkiye'yi 2 hafta içinde ziyaret edeceği vurgulandı.

ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ

Mutabakat muhtırasında ayrıca Maliki'nin Türkiye ziyareti vesilesiyle iki ülke enerji bakanları arasında imzalanan ve doğalgaz alanına özel önem veren işbirliği mutabakat muhtırasına da atıfta bulunuldu ve bundan duyulan memnuniyet dile getirildi.

İki başbakanın, Irak'ın dünya ekonomisine ve ticaret sistemine entegrasyonu kolaylaştıracak nitelikte bir Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Antlaşması'nın karma ekonomik komisyon çerçevesinde en kısa sürede sonuçlandırılmasını teminen yetkili kuruluşlarına talimat verdiği de belirtildi.

BAŞKONSOLOSLUKLAR

Mutabakat muhtırasında, Türkiye'nin gelecek dönemde Basra Başkonsolosluğu'nu hizmete sokma kararının Irak Başbakanı tarafından memnuniyetle karşılandığı, Irak'ın bu konuda Türkiye'ye gereken desteği verme kararlılığının vurguladığı ifade edildi, bu çerçevede Irak tarafının da Türkiye'de, muhtemelen Gaziantep'te ikinci bir başkonsolosluk açma niyetinin de beyan edildiği kaydedildi.

Mutabakat muhtırasında ayrıca, Şarm El Şeyh'te yapılan ilk genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler bakanlar toplantısında, sürecin ikinci toplantısının İstanbul'da yapılması yönünde dışişleri bakanlarının mutabık kaldığı hatırlatıldı.

İki başbakanın bu çerçevede söz konusu toplantılara verdikleri önemin altını çizdikleri, ikinci toplantının yapılması hazırlıklarını ele aldıkları belirtildi.

(AA)