kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Arınç, TBMM Başkanlığı'na aday değil

Yeni Haber
Bülent Arınç Meclis'te düzenlediği basın toplantısında TBMM Başkanlığı'na aday olmadığını açıkladı. Arınç, "Parti başka görev verirse yapmaya hazırım" dedi..
TBMM eski Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Meclis Başkanlığı'na veda etti, yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla Meclis Başkanlığı'na veda eden Arınç, yeniden aday olmayacağını açıkladı. Arınç sözlerine, "Anayasa ve İçtüzük gereği Meclis'in en yaşlı Üye sıfatıyla Şükrü Elekdağ toplantıya başkanlık etti milletvekili yemini yapıldı. Benim de Meclis Başkanlığım bitmiştir. Aday değilim" diye başladı.

En uzun süre Meclis Başkanlığı sıfatını kazandığını söyleyen Arınç, bu süre içerisinde önemli projelere imza attığını kaydetti. Arınç, "1965 70 yılları arasında 5 yıl Parlamento Başkanlığı yapan Ferruh Bozbeyli'den sonra, bu rekoru kendi adıma ben kırmış oluyorum. Bundan dolayı çok mutluyum" dedi. "Milletin emanetini millete bırakıyorum" diyen Arınç, seçilecek yeni Meclis Başkanına da başarılar diledi.

"BAŞARI ERDOĞAN'IN"

22 Temmuz seçim sonrası bazı televizyonlarda yaptığı değerlendirmelerde, "Türkiye bir Cumhurbaşkanı krizi yaşadı. Meclis Cumhurbaşkanlığı konusunda tıkandı. Onun için seçime gidildi. Meclis'i tıkayan muhalefet partilerine halk sandıkta cevap verdi. Gül'ün adaylığını halk da onayladı. Benim görüşüm Cumhurbaşkanı Gül'e yakışıyor" dediğini hatırlatan Arınç, seçimin başarısının tek sahibini Başbakan Erdoğan olarak göstererek, "Bu başarıda en büyük pay Sayın Genel Başbakan Erdoğan'a aittir. Kendisinin insan üstü gayretiyle, halk tarafından sevilmesiyle, 1. iktidardaki başarısıyla halkımız her partiye dersini vermiştir. Diğerlerinin de bundan alacakları dersler vardır" şeklinde değerlendirdi.

"HAKKIMDA KAMPANYA BAŞLATILDI"

Meclis Başkanlığı'na aday olmayacağını söyledikten sonra hakkında bazı gazete ve köşe yazarlarının kampanya başlattığını savunan Arınç, "Ben güçlü bir siyasetçiyim. Kimsenin çantasını taşımam" dedi.
Arınç sözlerine şöyle devam etti:

"Meclis Başkanlığından sonra geldiğim nokta partiniz hizmetinde, milletin emrinde bir milletvekili olarak başarılı görev yapmaktır. Bunun dışında nerede hangi noktada görev olursa bu görevleri seçme ve beğenme lüksünden uzağız. Şahsımla ilgili olarak kampanyalar yürütülüyor. Kendi gücüme güvenirim. Hakkımda, 'bakanlık verilmekte zorlanıyormuş, acaba hangi bakanlıkta sıkıntı çıkmazmış, MGK'da temsil edilen bir bakanlık olsa şöyle olurmuş böyle olurmuş' gibi dedikodularla zaman harcayan köşe yazarları var. Ben bunlara acıyorum."

"HAKKIMI DA BİLİRİM HADDİMİ DE"

Basında hakkında çıkan haberlere, "Ben Hakkımı da bilirim, haddimi de" şeklinde cevap veren Arınç, "Bülent Arınç bir görev adamıdır. Nerde görev verilirse ve bu görevi ben kendim yapacağım kanaatindeysem bunu mutlaka gerçekleştirim. Biz siyasete böyle girdik. Biz siyasete ille de kırmızı plaka olsun diye girmedik. Siyasetten bizi silmeniz mümkün değil" " diye konuştu.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, "Siz yeniden aday olmadığınızı açıklayarak, partinizi ve Başbakanı rahatladınız, aynı duyarlılığın Gül'ün de yapması gerekmez mi?" şeklindeki soruya;
"Ben parti içi disiplinine çok ciddi bakıyorum. Partiler sorumsuzluk yeri değil, herkes istediği gibi konuşamaz, istediği zaman çekip gidemez. Bir Cumhurbaşkanı adayı belirlemek için geçen dönem neler yapıldı ona bakmak lazım. Teşkilatına, MYK ve MKYK üyelerine sordu, milletvekillerine sordu, gazetecilerle konuştu. Son gün de bana sordu, bende fikrimi söyledim. Bütün bunlardan sonra Başbakan kararını açıkladı. Benim senin düşüncen artık önemli değil bu noktadan sonra. Hala 'benim düşüncem buydu diye' dışarı da dolaşmak doğru değil. Genel başkanları güçlendirmemiz lazım. O rahat olsun diye ben Meclis Başkanı adayı olmadım. Ben doya doya yaptım bu işi, Kimseyi rahatlamak için yapmadım" şeklinde cevap verdi.

Arınç, "Parti içinde Genel Başkana güvenmek zorundasınız. Ama isim olarak bunu Gül'dü başkası mı diye sorarsanız, bunu başka bir noktaya çekmek mümkündür. Ben kendi adıma bana düşeni yaptım"
"Gül yeniden aday mı?" sorusuna Arınç, "20 kez söyledim, ama 21. kez söylemeyeceğim" demekle yetindi.

AJANSLAR