kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İbadet uğruna yollarda ölen Budistler

Yeni Haber
Himalayalar'ın üzerinde, denizden yüksekliği 4 bin 900 metreyi bulan ve "dünyanın çatısı" olarak adlandırılan Tibet'te, Budist halk ibadetlerini zor şartlara rağmen itina ile yerine getiriyor. Manastırların önündeki yollarda yatıp kalkarak ibadet eden Budistler, ilginç manzaralar oluşturuyor.

Çin'in güneybatı kesiminde yer alan Tibet Özerk Bölgesi, Tibet Budizm'inin kendine has örnekleriyle yaşandığı farklı bir yer olarak biliniyor. Çin, Hindistan ve Rusya'nın ortasında yer alan Tibet, aynı zamanda fakirliğin ve geri kalmışlığın da bariz görüldüğü yerlerden biri. Resmi rakamlara göre 2.77 milyon nüfusa sahip Tibet halkı genelde tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Evlerinin bir köşesinde Budizm'e ait sembolleri bulunduran Tibet halkı, dinlerine çok sıkı bir şekilde bağlı olarak biliniyor.

Her sabah yollarda eller inde tespih ve döner başlıklı kutsal sopalarla Tibet'in meşhur Potala Manastırı'na gidiyor yüzlerce Budist. Tibetlilerin inancına göre ne kadar yol kat edilirse o kadar sevap kazanılıyor. Bir adım atıp diğer adımda yere yüzükoyun uzanmak suretiyle kilometrelerce yol kat ederek, Potala Manastırı'na gelen Budistler olduğu ve bunların bazılarının yolda öldüğü kaydediliyor.

Özerk bölgenin merkezi Lhasa şehrinde 7. yüzyılda Tibet Kralı Songtsen Gampo tarafından yaptırılan ancak daha sonra Tibet'in ruhani liderleri Dalay Lama'ların meskeni haline gelen bu manastır, aynı zamanda günde binlerce turistin ziyaret ettiği bir yer. Özellikle sabahları bu manastırın önünde yaşlısından gencine onlarca insanın yerlere yatıp kalkarak ibadet ettikleri gözleniyor. Her bir odanın bir hikâyesi ve her duvar resminin bir dönemin tarihini anlattığını manastırı çok kutsal olarak gören Tibetli hamile bir bayan, manastırın önünde çocuğuyla birlikte yere yatıp kalktıktan sonra, mutluluk dileğinde bulunduğunu ifade etti.

Elindeki tespihle yine yatıp kalkan bir başka Tibetli ise her gün buraya geldiklerini ve bundan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Manastırın önünde ibadet yapan yaşlı bir Tibetli bayan ise kendisinin görüntülendiğini görünce buna itiraz eti ve ücret talep ediyor. Zira şehirde bu, bir tür alışkanlık haline gelmiş.

Tibet Budizm'i, Tibet ve Moğolistan'da halkın büyük çoğunluğunun inandığı bir inanç sistemi olmuş. Kimi yerlerde Lamaizm olarak da adlandırılmakta. Hindistan'da doğan Budizm'i benimseyen Tibetliler Moğol ırkına mensup ve halkın hemen hepsi Lama Budizm'ine bağlı yaşıyorlar.