kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amerikan solu dindar oyların peşinde

Yeni Haber
Türkiye'de laik çizgideki CHP'nin seçimlerdeki yenilgisiyle dindarları dışlayan politikalarının rolü tartışılırken, seçime giden Amerika'da merkez solu temsil eden Demokrat Parti'nin de dindarlara sıcak yaklaşımı gündemin ilk sıralarına oturdu. Demokratlar, dindar oylarını kazanabilmek için bugüne kadarki geleneksel söylemlerinin ve politikalarının dışına çıkıyor.

Haftalık haber dergisi Time geçen haftaki kapağına, Demokratların nasıl dindarlaştıkları konusunu taşıdı. Haberde, "Hillary Clinton, Barack Obama ve John Edwars, dindar oylarını da kazanabilmek ve dindar seçmenleri ikna edebilmek için dindarlık seviyelerini artırdı." görüşüne yer verildi. Ünlü haber gergisi Time'a göre, muhafazakâr çizgideki Cumhuriyetçi Parti'nin oylarına göz diken Demokrat Parti, dindar çevrelere kendini anlatabilmek ve desteklerini kazanabilmek için özel çaba harcıyor.

Seçim sürecini yaşayan Amerika'da Demokrat adayların, sıkça dini söylemlere ağırlık verdikleri dikkatlerden kaçmıyor. Amerikan merkez solunun önde gelen adayları Clinton, Obama ve Edward'ın dini inanç ve görüşleri, kiliselerle olan sıcak ilişkileri gündemin ilk sıralarına hemen oturuyor. Adaylar, kampanyalarını yürütürken, kiliseler ve dini gruplarla ilişiklere büyük önem veriyor ve bu konularda uzman din adamlarını çalıştırıyorlar.

Demokratlar, dindar Hıristiyanlara inançlarına sadık kalma adına Cumhuriyetçilere oy vermek zorunda olmadıklarına ikna etmek için "FaithfulDemocrats.com" adlı bir internet sitesi kurdular. Sitenin kurucusu ve yöneticisi olan Demokrat Parti eski Genel Başkanı David Wilhelm, site ve bloglar aracılığıyla, dindar seçmene Demokrat Partili olmanın Hıristiyanlıkla uyumlu olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söylüyor.

İlahiyatçıların ve politik stratejistlerin beraber çalıştığı site, Demokratların "din ve dindar dostu olmadığı" yolundaki görüşü yıkmaya çalışıyor. Site dindar Demokratlara moral desteği vermenin yanı sıra, ortalama Demokratlara da dindarlara yönelik konularda iletişim sorunu yaşamamaları için bilgilendirici yayınlar da yapıyor.

Araştırmalar seçmenlerin Cumhuriyetçi adayları Demokrat adaylardan daha fazla dindar gördüğünü gösteriyor. Cumhuriyetçi Mitt Romney ve Demokrat Barack Obama en güçlü dini inançlara sahip adaylar.

Dini inançlarını çeşitli platformlarda açıklayan Obama, kamuoyundan olumlu mesajlar alırken Romney'in Mormon inancına bağlı olması problem olarak değerlendiriliyor. Time'ın yaptığı ankette Cumhuriyetçilerin yüzde 30'u Romney'in Mormon olmasından dolayı adaylığına sıcak bakmadığını açıklıyor. Romney ise Katolik John F. Kennedy'nin yolunda olduğunu belirtiyor. Romney, Mormonların değil bütün Amerikalıların başkanı olmak için yola çıktığını sık sık vurguluyor.

Barack Obama'nın müntesibi olduğu kilisenin rahibi, onu "Siyaholmaktan utanmayan, Hıristiyan olmaktan mahcubiyet duymayan" biri olarak tanımlıyor. Obama başkan adayı olduktan sonra yayınlanan kitabında da, kiliseye intisap ettiği günler hakkında, "Tanrının elini ruhumda hissettim. Ona teslim oldum. Kendimi Onun gerçeğini aramaya adadım" diye yazdı.

Obama, Hıristiyan inançlarını ve dini çevrelere yönelik faaliyetlerini en doğal ve güçlü şekilde yürüten Demokrat aday olarak göze çarpıyor. Chicago Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Profesör Dwight Hopkins, Obama'nın temsil ettiği bu yeni Demokrat eğilim hakkında, "Cumhuriyetçi Partililer için en büyük tehdit olduğunu düşünüyorum çünkü dindar zemini yakaladı." şeklinde yorumda bulunuyor.

Methodist olduğunu her fırsatta vurgulayan Hillary Clinton, Haziran ayı içindeki bir açık oturumda, evliliğindeki sorunları imanından aldığı güçle aştığını, inancının kendisi için en önemli motivasyon olduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise kök hücre araştırmalarına izin veren yasa Kongre'de görüşülürken, bu yasaya karşı çıkan muhafazakâr çevrelere yönelik konuşmasında, "bilimin Allah'ın insanlığa hediyesi" olduğunu sıklıkla vurguladı.
Dünyanın en dindar ülkelerinden biri olarak kabul edilen Amerika'da laik ve dindar oylar farklı partilere gidiyor. Dindar Amerikalılar, aşırı Protestanlar, Katolikler ve Ortodoks Yahudiler daha çok Cumhuriyetçi partiye; laikler ise Demokrat Parti'ye oy veriyorlar. Son yıllarda din, ülkede en büyük ekonomik sınıflardan ve politik güçlerden biri haline geldi.

Cumhuriyetçileri dini istismar etmekle suçlayan ve bu alana şimdiye kadar kayıtsız kalan Demokratlar da dindarlara olan yaklaşımlarını değiştiriyor. Dindar seçmeni ikna edebilmek için dini söylemler kullanmaya başlayan Demokrat Parti'nin politika değişikliğinde seçmen eğilimleriyle ilgili yapılan kamuoyu araştırmaları büyük rol oynuyor. Her başkanlık seçimi öncesi sürekli olarak halkın eğilimleri ölçülüyor.

Time dergisinin son anketine göre Amerikalılar dinin politikada oynadığı rol konusunda ikiye bölünmüş durumdalar. "Başkan alacağı kararlarda inancını ve dinin rehberliğini kullanmaya izin vermeli mi?" sorusuna halkın yüzde 44'ü evet, yüzde 46'si ise hayır cevabını veriyor.

Demokratların dine açılma söylemlerinden sonra laik oyları kaybedebileceği görüşü de 7 Kasım 2006 ara seçiminde tekzip edildi. Demokratlar dinle irtibatsız seküler bir hayat yaşadığını belirtenlerin yüzde 67'sinin oyunu aldı. Bu oran Demokratların dindar çevrelere daha mesafeli olduğu 2004'te yüzde 60'tı.

TİME ARAŞTIRMA SONUÇLARI

10-13 Mayıs tarihli Time- Pulsar araştırmasının bazı sonuçları şöyle: Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 62'si Demokratların yüzde 58'i başkanın kararlarında dini rehber olarak kullanabilirler diyor. Cumhuriyetçi seçmenlerin dinlerine göre adaylara destek oranları şu şekilde değişiyor:

Fundemantalist Hıristiyan: yüzde 44
Katolik: yüzde 30
Yahudi: yüzde 22
Müslüman: yüzde 5
Mormon: yüzde 15
Ateist: yüzde 5

Demokrat seçmenlerin dinlerine göre adaylara destek oranları şu şekilde:

Fundamantalist Hıristiyan: yüzde 20
Katolik: Yüzde 22
Yahudi: 19
Müslüman: yüzde 10
Mormon: Yüzde 9
Ateist: yüzde 7

Seçmenler adayların dindarlıkları nasıl değerlendiriyor? En dindar aday kim sorusuna verilen cevapların yüzdeleri şu şekilde:
Mitt Romney: yüzde 26
Barack Obama: yüzde 24
John Edwars: Yüzde 22
Al Gore: yüzde 16
John Mccain: yüzde 15
Hillary Clinton: Yüzde 15
Rudy Guiliani: yüzde 13