kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Global düşüşten İMKB sınırlı etkilendi

Yeni Haber
Küresel piyasalardaki düşüş, Türkiye'deki olumlu Temmuz ayı eflasyon rakamlarıyla dengelenince Türkiye'deki para ve sermaye piyasalarına olumsuz etki sınırlı oldu.

İMKB BİLEŞİK ENDEKSİ YÜZDE 0.57 DÜŞTÜ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 418,30 puan artarak 50,429,89 puandan kapandı.Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,84 değer kazandı.İlk seanstaki 704,85 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 286,55 puan geriledi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 0,57 oldu.

KUR VE FAİZDEKİ YÜKSELİŞ SINIRLI KALDI


ABD borsalarının kredi piyasalarına ilişkin endişeler ve istihdam verilerinin ekonomide zayıflık kaygısı yaratmasıyla Cuma günü sert gerilemesi ve Asya'nın da bu düşüşü takip etmesi, beklentilerden iyi gerçekleşen Temmuz ayı enflasyon verileri ve ABD borsalarının işlemlerde artıya dönmesiyle dengelenince kur ve faizdeki yükseliş sınırlı kaldı.

Bankacılar yarın da içeride yeni veri yokluğunda yurtdışı piyasaların izleneceği bir gün olmasını bekliyorlar.

"ABD borsaları vadeli işlemlerde gün boyu pozitif hareket ettiği için piyasaların Cuma gününe tepkisi sınırlı kaldı. Ancak ben ortalığın yatıştığını düşünmüyorum, piyasa halen kredilere dönük endişelere açık" diye konuşan TEB Döviz Piyasası Yöneticisi Levent Güven, şunları söyledi:

"Bu bağlamda dolar/YTL de aşağı hareketi sınırlı görürken yukarı doğru volatilitenin önü daha açık diye düşünüyorum. 1,2600 seviyesi bence önemli, bu seviye kırılırsa YTL'de hızlı bir değerlenme beklenebilir. Onun dışında 1,2750-2900 bandı içinde kalabiliriz diye düşünüyorum. Gözümüz yine ABD borsalarının nasıl kapanacağında olacak."

ABD borsaları Cuma günü Bear Stearns'ün kredi piyasalarının son 20 yılın en kötü durumunda olduğunu belirtmesi ve ABD istihdam verilerinin de ekonomide zayıflık konusundaki endişeleri artırması nedeniyle keskin bir düşüş gösterdi. Bugün de küresel kredi darlığı ve ABD'nin ekonomik büyümesiyle ilgili endişeler dünya mali piyasalarına yayıldı ve borsaları sarstı, doları 15 yılın en düşük seviyesine geriletti.

Bankalararası piyasada sabah açılışta 1.3000 YTL seviyesine kadar yükseldikten sonra en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1530'daki spot piyasa kapanışında 1.2810/15 seviyesindeydi. Kotasyonlar 1630'da 1.2800/20 YTL seviyesine geriledi.

Bankalararası piyasada spot piyasada ortalama bileşik faizi yüzde 17.44'ten kapanan 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymet, valörlü işlemlerde de aynı seviyede bulunuyor. Cuma günü beklentilerden iyi gelen Temmuz enflasyon verileriyle gösterge kıymetin faizi ortalamada 17.43, işlem bazında ise yüzde 17.30 seviyesine kadar düşmüştü.

"Genel olarak Fed'in açıklamalarının bekleneceğini düşünüyorum. Fed'in faizleri değiştirmesi beklenmiyor ancak ilerleyen zamanlar için faiz indirim sinyali verirse piyasalar için çok iyi olur" diye konuşan bir tahvil/bono işlemcisi, bugün yabancıların daha fazla pozisyonunun olduğu gösterge kağıtta değil 7 Mart 2012 vadeli kıymette daha fazla satış görüldüğünü söyledi. 7 Mart 2012 vadeli kağıt spotta yüzde 17.12'den kapandıktan sonra valörlüde yüzde 17.21 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Cuma günü açıkladığı verilere göre, Temmuz ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.73 düşerken, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) yüzde 0.06 yükseldi. Reuters'ın anketine katılan banka ve aracı kurum uzmanlarının tahminlerine göre Temmuz'da TÜFE'nin yüzde 0.22, ÜFE'nin yüzde 0.07 düşeceği tahmin ediliyordu.

Merkez Bankası da, bu sabah açıkladığı Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunda, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olmaya devam edeceğini belirtti.

REUTERS