kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bölükbaşı: Medeni insanın yapacağı şey

Günlerdir "MHP DTP çatışacak" beklentileriyle gerilen Türkiye tarafların ilk kez karşı karşıya geldikleri yemin törenindeki barışçıl tutumla rahat bir nefes aldı. Ortaya çıkan tablo iki tarafta da memnuniyetle karşılandı..
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün yemin töreninde tokalaşması Türkiye'de özlenen tabloyu göstererek halka barış umudu verdi. Çatışmaları beklenen tarafların, sürmesi temenni edilen bir yakınlaşma içine girmesi iki tarafta da olumlu karşılandı. DTP ve MHP'nin önde gelenleri ortaya çıkan tabloya ilişkin SABAH'a şu değerlendirmelerde bulundular.

SORUMLU DAVRANACAĞIZ

* Mehmet Şandır (MHP):
Meclis'te olması gereken yaşandı. 22 Temmuz seçimlerinde Türk halkı ülkeyi yönetecek iktidarı ve bu iktidarı kontrol edecek muhalefeti seçerek Meclis'e gönderdi. Biz de millete hizmet etmek adına sorumluluk ahlâkı içinde davranacağız. Türkiye kurallar ve kurumlar memleketidir. Törendeki sıcak hava anayasadaki hükümlere bağlı siyaset yapılırsa, gelişerek devam eder.

* Deniz Bölükbaşı (MHP): Anayasanın çizdiği kurallar çerçevesinde davranıldığı sürece kimseyle zıtlaşmayız. Normal ve medeni insanların yapması gerekeni yaptık. Olağandışı gibi görülmemeli. Yemindeki uzlaşmacı tavrın sürmesini diliyorum.

PARTİLER DESTEK VERSİN

* Hasip Kaplan (DTP):
Seçim bölgelerimizde aldığımız mesaj, çatışma sürecini durdurmak için diyaloğun bütün kanallarını açık tutmaktı. Görüşlerimiz farklıdır ama bu ülkenin temel sorunlarını konuşmamak anlamına gelmiyor. Artık yeni dönemde silah seslerini değil aklın, mantığın, kardeşliğin, barışın, demokrasinin öne çıkmasını istiyoruz. Tüm partilerin bu kampanyaya bir el uzatmaları lazım.

* Sırrı Sakık (DTP): Güzel bir başlangıç oldu. Böyle devam etmesini diliyorum. Önceden planlanan bir davranış değildi, bir anda ortaya çıktı. Biz kayıt sırasında MHP'li Bekir Aksoy'la da uzun uzun sohbet ettik.

BAYKAL'A TEPKI VAR

DTP'lileri görmezden gelen daha sonra da sadece MHP lideri Bahçeli ile tokalaşan CHP lideri Baykal'ın tutumu ise eleştiri konusu oldu. Bahçeli-Türk tokalaşmasını "Göstermelik olmasın" diye değerlendiren Baykal'a en ilginç öneri MHP'den geldi. MHP'li Şandır, Baykal'a, "Artık horoz dövüşüne son versin. Türkiye'nin sorunlarını çözmek için çalışmalıyız" dedi. Baykal'ın kendilerine selam vermeden önlerinden geçtiğini anımsatan DTP'li Sakık da, "Biz uzlaşmadan yanayız. Bunu istemiyorsa kendisi bilir. Açıkçası umurumuzda da değil" dedi.
Haberin fotoğrafları