kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Siyah-beyaz evlilikleri artıyor

Yeni Haber
Amerika'da yapılan bir nüfus analizi, siyahkadınların beyaz erkeklerle olan evliliğinde artış olduğunu ortaya çıkardı. Siyahhitap eden magazin medyasının da gündemine yerleşen konu, 2006 yılının popüler filmlerinden biri olan "Something New" adlı eserde de işlenmişti.

Amerikan Nüfus Bürosu istatistiklerine göre, ülkede 2000 yılında 95 bin olan siyahkadın-beyaz erkek evliliği sayısı, 2006 yılında 117 bine yükseldi. Federal Yüksek Mahkeme'nin siyahevliliğini yasaklayan ırkçı düzenlemeleri anayasaya karşı bularak iptal ettiği 1960 yılından hemen önce bu sayı sadece 26 bindi. Siyahmagazin basınının da gündeminde son günlerde, "Ya doğru adam beyazsa..." gibi başlıklarla bu konu tartışılıyor. Beyaz erkeklerle evlenen siyahönemli bir kısmı eşleriyle üniversite kampüslerinde tanışıyor.

Amerikan Eğitim Konseyi verilerine göre, 2004 yılı itibarı ile üniversitelerde okuyan 18-24 yaş arası siyahkız oranı yüzde 36,5 iken siyaherkeklerde bu oran yüzde 26,5 oldu. Uzmanlara göre üniversite eğitimini yapan siyaherkek sayısı azlığı, siyahkadınları farklı ırklardan eş bulmaya yönlendiriyor.

Ancak buna rağmen, beyaz erkeklerle evlenen siyahkadın sayısı, beyaz kadınlarla evlenen siyaherkek sayısının henüz çok gerisinde. 2006 rakamlarıyla ülke genelindeki 403 bin siyahevliliğinin yaklaşık üçte ikisi, siyaherkek beyaz kadın evliliği şeklinde gerçekleşti.