kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meclis'te alkış siyaseti

Yeni Haber
DTP'liler kendilerini yemin ettikten sonra alkışlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin alkışlarına karşılık verdiler.

Bahçeli, yemin etmek için kürsüye giderken ve yeminden sonra yerine geçerken, partisinin milletvekillerince ayakta alkışlandı.

10 SAAT 15 DAKİKA SÜREN YEMİN TÖRENİNDEN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

"KADIN VEKİLLERİN ŞIKLIK YARIŞI" FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...

"BAŞLADIĞI GİBİ SÜRSÜN" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...


DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın da aralarında bulunduğu bazı DTP'liler ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de aralarında bulunduğu bakanlık sırasında oturanlar da Bahçeli'yi alkışladı.

Bahçeli'nin yemini öncesinde Genel kurul salonuna gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Bahçeli'yi alkışlayanlar arasında yer aldı.

ARINÇ'A CILIZ ALKIŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yeminleri sırasında ayağa kalkarak alkışlayan AKP milletvekilleri AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'a alkışları ise "cılız" kaldı. Arınç'ın kürsüye giderken çok az sayıda AKP'li milletvekilinin ayağa kalkıp alkışlarken yemin sonrasında ise yine çok az sayıdaki AKP'li milletvekili ayağa kalktı. Arınç'a en çok alkış Bakanlar Kurulu sıralarından geldi.

ÇAĞLAYAN MHP KULİSLERİNDE

AKP'den Ankara Milletvekili seçilen eski Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan MHP kulislerini dolaştı. Çağlayan, MHP'li milletvekillerinin bulunduğu muhalefet kulisine giderek MHP'lileri kutladı ve birlikte çay içerek sohbet ettiler.

TÖRENE İLGİ AZALDI

Tören nedeniyle sabah saatlerinden itibaren büyük bir ziyaretçi yoğunluğu yaşayan meclis koridorları gecenin geç saatlerine doğru sakin bir havaya büründü. Yemin eden milletvekillerinin yakınları ve ziyaretçileri meclisi terk etti. Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'a hareket etmesinden sonar da yeminin eden AKP milletvekillerinin meclisten ayrıldıkları görüldü. İlk defa seçilen bazı milletvekilleri de yakınları ve ziyaretçileriyle bol bol meclis bahçesinde hatıra fotoğrafları çektirdi.

YILMAZ-BAYKAL SOĞUKLUĞU


Mecliste yemin eden Rize bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz'a kürsüye giderken hiç alkış gelmedi. Kürsüden dönerken sadece birkaç milletvekilinden alkış alan Yılmaz, Bahçeli ile el sıkıştıktan sonra sırasına geri döndü. Bahçeli'yle el sıkışarak sıcak bir görüntü veren Yılmaz, Bahçeli'ye yakın oturan Baykal ile göz göze gelmekten kaçındı. Aynı şekilde genel kurul salonundan çıkan Deniz Baykal da selam vermeden Yılmaz'ın yanından hızlı adımlarla geçti.

YAZICIOĞLU'NA MHP İLGİSİ


Meclise yemin eden diğer bir lider Sivas'tan bağımsız milletvekili seçilen BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu AKP milletvekilleriyle uzun süre sohbet ettikten sonra kürsüye gitti. Yeminini ettikten sonra alkış aldığı MHP sıralarına doğru yönelen Yazıcıoğlu, MHP Lideri Bahçeli ve MHP yöneticileriyle el sıkıştı. Yazıcıoğlu, DTP'lileri de başıyla selamladı. Ön sıralarda oturan AKP ve CHP'lilerle de el sıkışan Yazıcıoğlu, daha sonra yerine geçti.


Meclis'in yeni yasama dönemi öncesinde milletvekilleri yeminlerini yaptı. Yemin töreni için yapılan oturuma iki kez ara verildi. 10 saat 20 dakika süren yemin töreni, geçmiş dönemlere göre sönük ve durgun geçti.
Genel Kurul'a en yaşlı üye sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlık etti.

Yeni milletvekillerinin heyecanları dikkat çekerken, milletvekillerinin büyük bir kısmı yeminlerini kürsüye konulan kağıttan okudu. Milletvekillerinin tümüne yakının yemin metni üzerinde uzun süre çalıştıkları ve hata yapmadan okumaya gayret ettikleri gözlendi. Bazı milletvekilleri ise yemin metnini hazırladıkları ve büyük puntoyla yazılmış notlardan okudu.
Yemin töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yemin ettikten sonra İstanbul'daki programı için ayrılırken, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve bazı bakanlar yemin törenini Genel Kurul'dan ayrılmadan takip etti.

Töreni baştan sona izleyen diğer bir lider de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, verilen aralar dışında Genel Kurul Salonu'ndan ayrılmadı. Çok sayıda MHP'li milletvekili de Bahçeli gibi, Genel Kurul Salonu'ndan ayrılmadı.

Yemin töreninin başlarında Genel Kurul Salonu'nda hazır bulunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ilerleyen saatlerde Genel Kurul'a diğer partilerin genel başkanlarının yeminlerini izlemek için girdi.
DTP'li milletvekilleri de yemin töreninin büyük bir bölümünü Genel Kurul Salonu'ndan takip etti. DTP'liler, verilen iki ara dışında kulislere nadiren indi.

Yemin töreninde saatler ilerledikçe, gerek ziyaretçi gerekse milletvekillerinin törene olan ilgisi azaldı. Aynı şekilde, törenlerin açılışına büyük ilgi gösteren basın mensuplarının sayısı da saatler ilerledikçe azaldı. Tören boyunca hizmet veren Meclis lokantasının garsonları da yeni milletvekillerini tanımak için gayret sarfetti.

Yemin töreni, geçici Başkan Şükrü Elekdağ'ın teşekkür konuşmasıyla sona erdi. Yemin töreninin ardından, 22 Temmuz seçimlerini kazananlar milletvekilliği sıfatını resmen kazanmış oldular. Yemin töreninde bulunmayan AKP İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı ise, katıldığı ilk Genel Kurul toplantısında yeminini gerçekleştirecek.

KAMER GENÇ'İN İTİRAZI

Geçici Başkan Elekdağ birleşimi kapatırken, Meclis Başkanlığı seçimi için, geçici Başkanlık Divanı'na beş gün içinde adayların bildirilmesi gerektiğini belirtti ve bu sürenin ardından Genel Kurul'un ikinci birleşiminin 9 Ağustos Perşembe günü saat 15.00'te başlayacağını belirtti.

Bunun üzerine Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, oturduğu yerden bu sürenin yeterli olmadığını, yemin töreninin 5 Ağustos Pazar gününün ilk saatlerinde sona ermesinden kaynaklı olarak ikinci birleşimin 10 Ağustos Cuma günü yapılması gerektiğini söyledi. Geçici Başkan Elekdağ ise, Genç'in sözlü itirazını, oturumun kapandığını söylerek reddetti.